spot_img

Expoziție pe malul Dunării. A 32-a ediție a Taberei Internaţionale de Creaţie „Mraconia – Dubova, I. Mercea”, la final

A 32-a ediție a Taberei Internaţionale de Creaţie „Mraconia – Dubova, I. Mercea” s-a încheiat cu un vernisaj chiar pe malul Dunării, unde au fost expuse lucrările realizate în cele zece zile cât a durat tabăra. Subiectul predilect ales a fost Dunărea, cu ale sale Cazane, dar fiecare artist a propus o viziune personală în transcrierea pe pânze a celor văzute, și nu de puține ori chiar a “evadat” din peisaj. O secțiune aparte a expoziției de final a fost constituită din tablourile pictate de către copiii prezenți la Dubova: Alessia Lara Crăciun, Ioana Rotaru, Alexandra Miclăuș – Mercea, Teo Moser – Vreme, Jas Achimescu, Julek Achimescu.

Asociaţia Culturală „DUN’Art” organizează Tabăra Internaţională de Creaţie “Mraconia – Dubova, I. Mercea” din anul 2010 și își propune, în primul rând, să promoveze arta contemporană prin mobilitatea vieții culturale din zona Banatului şi a Cazanelor Dunării, unde se desfăşoară o activitate artistică dinamică și complexă. Această tabără – iniţiată în anul 1982, la Mraconia, de către pictorul Ioan Mercea – a fost onorată, de-a lungul timpului, de peste 140 de artişti vizuali valoroşi, din ţară şi străinătate. Dintre artiștii prezenți de la prima ediție și până la cea din 2015, îi amintim pe: Romul Nuţiu, Marin Predescu, Elisabeta Sepi, Valeriu Sepi, Xenia Eraclide Vreme, Leon Vreme, Ioan Florea, Kovacs Bertalan, Ioan Mercea, Constantin Răducan, Ştefan Călărăşanu, Traian Brădean, Ion Sălişteanu, Călin Beloescu, Deliu Petroiu, Liviu Suhar. Experiența a dovedit că legătura dintre generații se face direct, cei tineri învățând de la artiștii cu o bogată experiență artistică și pedagogică.

La cea de-a 32-a ediție a taberei – ale cărei lucrări vor fi expuse și la Timișoara, la o dată și într-un spațiu expozițional ce vor fi anunțate din timp – au participat: Bogdan Achimescu (PL), Monica Bielak (PL), Sándor Aranyi (HU), Lehel Gal (HU), Irina Wrenn (USA), Constantin Catargiu (RO), Suzana Fântânariu (RO), Viorel Cosor (RO), Tudor Moser-Vreme (RO), Gheorghe Feneşan (RO), Tudor Predescu (RO), Ariana Vulpe (RO), Robert Şerban (RO), Gloria Moser-Vreme (RO), Ioana Feneşan (RO), Gheorghe Crăciun (RO), Judit Crăciun (RO), Remus Rotaru (RO), Costin Brăteanu (RO), Gabriel Ursu (RO), Tudor Jinga (RO), Tvetozar Avramovici (RO), Dana Miclăuş-Mercea (RO), Victor Miclăuş-Mercea (RO), Ioan Mercea (RO).

Invitați speciali, membrii Asociației Loja Europa Unită – LEU.

Tabăra este organizată de  Asociația Culturală „DUN’Art” din Timișoara, în colaborare cu Asociația „Loja Europa Unită – LEU”  din București.

PROIECT CULTURAL FINANȚAT DE MINISTERUL CULTURII

PROIECT CULTURAL SUBVENȚIONAT DE CONSILIUL JUDEȚEAN TIMIȘ

Sponsori ai evenimentului: SA INTIM SRL, Cramele Oprișor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508