spot_img

Cinci producţii româneşti, la Festivalul de film LET’S CEE de la Viena

În perioada 1-11 octombrie 2015, la Viena, Institutul Cultural Român este partenerul celei de-a patra ediţii a LET´S CEE Film Festival. Festivalul prezintă în acest an şase producţii româneşti, dintre care cinci sunt incluse în programul competiţional: ”Box”, ”Chuck Norris vs Communism”, ”Aferim!”, ”Paşaport de Germania”, ”Acasă la tata” şi scurtmetrajul ”În ataş”, în afara competiţiei. Proiecţiile au loc în cinematografele Urania, Actor’s Studio şi Village Cinema Wien Mitte.

Producătoarea Ada Solomon susţine în data de 9 octombrie un Master Class intitulat How International (Co)-Production Works?. Acesta se bazează pe studiul de caz al filmului Aferim! pentru a discuta despre provocările întâmpinate ca producător de film și pentru a răspunde la întrebări precum: de ce succesul unui film precedent nu garantează succesul următorului film?

În data de 10 octombrie, începând cu orele 18.00, înaintea galei de premiere, are loc evenimentul special de prezentare a Festivalului Filmului European din România. De 19 ediții, Festivalul Filmului European debutează de Ziua Europei și celebrează creativitatea cinematografică a continentului. Sub egida EUNIC Bucureşti, festivalul a renăscut pe plan naţional şi a depăşit graniţele României prin secţiunile din Republica Moldova şi Ucraina. Festivalul Filmului European este cel mai vizibil si longeviv proiect al Institutului Cultural Român, organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Romania. La evenimentul de la Strandbar Herrmann (Herrmannpark, 1030 Viena) vor fi prezenţi reprezentanţii echipei filmului Acasă la tata – actriţa Ioana Flora şi regizorul Andrei Cohn, Radu Boroianu – preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman – vicepreşedintele Institutului Cultural Român, producătoarea Ada Solomon şi Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român de la Viena şi vicepreşedinte EUNIC Austria.

Fanfara Transilvania încheie festivalul pentru al doilea an la rând: concertul „The Best Of“ Fanfara Transilvania are loc în data de 11 octombrie, de la ora 21.00, la clubul Schwarzenberg.

Programul filmelor româneşti de la LET´S CEE Film Festival este următorul:

Box (r. Florin Şerban, 2015) va fi difuzat în cadrul competiţiei de lungmetraje în zilele de 5 octombrie, ora 18.00 la Urania Kino şi 6 octombrie, ora 21.45 la Actor’s Studio 2.

În ataş (r. Mircea Bobînă, 2014) va fi difuzat în afara competiţiei, ca parte din programul de scurtmetraje „Zwiegespalten“  în zilele de 6 octombrie, ora 15.30 şi 7 octombrie, ora 14.00 la Village Cinema 3. Mircea Bobînă, regizor şi Annegret Sachse, editor imagine, vor participa la sesiunile de întrebări şi răspunsuri.

Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015) va fi difuzat în prezenţa regizoarei în cadrul competiţiei de documentare în zilele de 6 octombrie, ora 19.45 şi 7 octombrie, ora 16.45 la Actor’s Studio 1. În cadrul secţiunii educative Schulkino, proiecţiile au loc la Village Cinema 3 pe 7 octombrie, ora 09.00 şi pe 8 octombrie, ora 11.00.

Aferim! (r. Radu Jude, 2015) va fi difuzat în prezenţa actorului Toma Cuzin şi a producătoarei Ada Solomon în cadrul competiţiei de lungmetraje pe 8 octombrie, ora 19.00 la Urania Kino, 9 octombrie, ora 16.30 la Village Cinema 3 şi 10 octombrie, ora 21.15 la Actor’s Studio 1.

Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu, 2014) va fi difuzat în prezenţa producătoarei Ada Solomon în cadrul competiţiei de documentare pe 8 octombrie, ora 21.30 şi pe 9 octombrie, ora 17.00 la Actor’s Studio 1.

Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2015) va fi difuzat în cadrul competiţiei „promising debuts“. Proiecţiile au loc pe 9 octombrie, ora 19.15 la Village Cinema 3 şi pe 11 octombrie, ora 19.00 la Actor’s Studio. Actriţa Ioana Flora şi regizorul Andrei Cohn vor participa la întâlniri cu publicul.

Box (r. Florin Şerban, 2015) prezintă tumultoasa poveste a lui Anghel și a Cristinei care se caută, se găsesc și, în ciuda diferenței de vârstă, etnie și clasă socială, luptă să rămână împreună. Proiectul a obținut numeroase finanțări internaționale, printre care și un suport financiar în urma câștigării concursului Centre National de la Cinematographie, Franța. Filmul a fost distins cu premiul FIPRESCI la festivalul de film de la Karlovy Vary 2015.

Scurtmetrajul În ataş (r. Mircea Bobînă, 2014) este cunoscut şi sub numele de În ataș, fiind o coproducţie Moldova, România, Germania. Acțiunea filmului se desfășoară în Republica Sovietică Socialistă Moldova a anului 1989, fiind centrată în jurul veteranului de război Vova. Acesta reușește să scape dintr-un spital de psihiatrie cu ajutorul prietenului său, dar continuă să trăiască cu un sindrom post-traumatic.

Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015) prezintă România comunistă a anului 1985 în care, ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine. În România anilor ’80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi, aprinzând scânteia unei revoluţii.

Aferim! (r. Radu Jude, 2015), invită publicul să vizioneze, la 200 de ani de la  data întâmplărilor, realitatea unei istorii incomode. Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835. Zapciul Costandin, însoţit de fiul său, caută un rob fugar. Filmul a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin.

Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu 2014) prezintă o  poveste despre lăcomie, curaj, speranță și remușcare. Un negociator al Germaniei, Hein Günther Hüsch, vine la Bucureşti cu valiza plină de bani pentru a cumpăra libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost şi cel al Erikei Lazăr, care a trebuit să se adapteze noilor reguli ale capitalismului după ce a fost cumpărată cu 47.000 de mărci germane. Filmul narează povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor două state şi dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces. Pe scurt, această dramă poate fi considerată povestea celui mai amplu negoț de oameni din timpul Războiului Rece: vânzarea sistematică a întregii populații germane din România către Republica Federală Germania.

Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2015), bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din Bucureşti în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăieşte cu o femeie din sat. Ajuns acasă, îi întâlneşte doi dintre foştii colegi de clasă – pe Petrică – prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat şi cu copii – şi pe Paula – iubita lui din adolescenţă. În 24 de ore rescrie toate relaţiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul. Filmul, care marchează debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn, a fost prezentat pe 7 mai 2015, la Bucureşti, în deschiderea Festivalului Filmului European organizat de Institutul Cultural Român.

LET´S CEE Film Festival prezintă 118 producţii cinematografice din Europa Centrală şi de Est, incluzând regiunea Caucazului și Turcia, majoritatea filmelor fiind prezentate în premieră în Austria. Sunt aşteptaţi peste 130 de reprezentanţi ai industriei cinematografice, invitaţi să participe la proiecţii şi evenimente conexe festivalului: sesiuni de întrebări şi răspunsuri (unde publicul poate intra în contact direct cu actori, regizori, reprezentanţi ai caselor de producţie), workshopuri dedicate realizatorilor de filme, lecturi publice pe subiecte legate de producţia de filme şi concerte. Programul festivalului include și evenimente dedicate copiilor în cadrul proiectului educaţional Schulkino.

Detalii despre festival şi programul complet al proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina de web a LET’S CEE Film Festival: www.letsceefilmfestival.com

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508