Centrul Național al Dansului București începe stagiunea 2015-2016

sept. 6th, 2015 | By | Category: Proiecte

Luni, 14 septembrie 2015, la Centrul Național al Dansului București se deschide stagiunea 2015 – 2016. Pe lângă spectacole și cursuri, toamna aceasta CNDB desfășoară încă patru proiecte ample. Este vorba despre ”Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București”, ”UptoDance. Portalul Dansului Contemporan Românesc”, ”Studioul de dans contemporan al CNDB” și a doua ediție a Premiilor Centrului Național al Dansului București.

Începând din septembrie până în noiembrie, proiectul ”Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) – Harta istoriei dansului contemporan în București” ocupă un loc important între programele pe care CNDB le propune în 2015. ”Time Dance Connection” este un proiect de recuperare, reactualizare și valorizare a patrimoniului dansului contemporan din ultimii 90 de ani și aduce, din trecut în actualitate, șapte personalități importante pentru dezvoltarea dansului contemporan românesc: Floria Capsali, Trixy Checais, Vera Proca-Ciortea, Esther Magyar, Stere Popescu, Miriam Răducanu, Ioan Tugearu.

În același timp ”Time Dance Connection” pregătește lansarea unui al doilea amplu și ambițios proiect, în noiembrie: ”UptoDance. Portalul Dansului Contemporan Românesc” – o platformă online care adună toate informațiile despre ceea ce s-a întamplat, se întamplă sau urmeaza în dansul contemporan românesc la nivel național.

”Tot în septembrie începem și cursurile de dans contemporan pentru copii și adulti. Le-am reunit sub numele de Studioul de dans contemporan al CNDB, un spațiu necesar de întâlnire cu și înțelegere a dansului contemporan. Am pastrat formatul săptămânal pentru cursurile pentru copii, pe categorii de vârstă (3-5, 6-8, 9-11 ani) susținute de Smaranda Găbudeanu și George Turliu, Catrinel Catană și Mihaela Zamfirescu. Pentru cursurile pentru adulți am introdus un nou format:masterclassuri de o saptămână, pe o durată de 3 luni, susținute de coregrafi recunoscuți și foarte activi în domeniu – Andreea Belu, Vava Ștefănescu, Andreea Novac, Arcadie Rusu, Carmen Coțofană, Cosmin Manolescu, Farid Fairuz, fiecare dintre ei propunând o alta modalitate de a înțelege și aborda mișcarea și corpul.

Tot din septembrie, Stagiunea CNDB propune spectacolele create de Mihaela Dancs ( Out of Order), Andreea Novac (Despre tandrețe ), Cristina Lilienfeld și Smaranda Găbudeanu (Nu toți sunt eroi ) continuând apoi în octombrie și noiembrie cu spectacole de Cosmin Manolescu și Farid Fairuz.

În octombrie prezentăm două spectacole, în premieră, create de Sergiu Matis și Mihaela Dancs. Spectacolul Simuliert, semnat de Sergiu Matiș, este o coproducție CNDB – Teatrul German de Stat din Timișoara și va avea premiera la începutul lunii octombrie la Timișoara, urmând apoi să fie prezentat, la final de octombrie, la CNDB. Sergiu Matiș trăiește și lucrează în Berlin și este un obișnuit al scenelor internaționale de dans. Cea de-a doua premieră, semnată de Mihaela Dancs, poartă numele de Coregrafie de grup și va avea loc în a doua jumatate a lunii octombrie. Mihaela Dancs este prezentă constantă pe scena de dans contemporan din București, iar anul trecut a primit Premiul de excelență al CNDB.

Încheiem anul cu cea de-a doua ediție a Premiilor Centrului Național al Dansului București , în luna decembrie. Ediția din 2015 a Premiilor CNDB este în același timp o recunoaștere a artiștilor și proiectelor valoroase din domeniu și un manifest pentru schimbarea necesară a mentalităților şi a perceptiei asupra rolului şi locului dansului contemporan între celelalte arte, în cultură şi societate.”, spun organizatorii.

Despre toate cele de mai sus găsiți informații pe site-ul www.cndb.ro și în curând pe www.uptodance.ro.

”Time Dance Connection. Bucharest in Action” este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural ”Ești București” Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și Primăria Municipiului București

”UptoDance. Portalul Dansului Contemporan Românesc” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Număr de vizualizări :987


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro