spot_img

București, Capitală Europeană? Soluții pentru principalul motor economic al României

Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români), în colaborare cu GEA Strategy & Consulting, a organizat miercuri, 9 septembrie 2015, la Athénée Palace Hilton, Colocviul cu tema Bucureşti – Capitală Europeană”.

Colocviul a reunit peste 100 de experți în devenire și experți consacrați, cu pregătire academică și experiență profesională în țară și în străinătate, în domeniile arhitectură, construcţii, dezvoltare urbană și regională, mediu etc. Au fost prezenți reprezentanți de marcă ai mediului academic şi ai sferei publice și private din România. Invitații de onoare ai sesiunii de deschidere au fost domnul Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne şi domnul Arh. Liviu Ianăşi, Vicepreședinte al Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România (APUR).

Organizatorii Colocviului și-au propus să (re)aducă în atenţia factorilor de decizie şi a opiniei publice potenţialul de dezvoltare durabilă a Bucureştiului, nu doar pentru locuitorii capitalei, ci pentru toți cetățenii României. Bucureștiul de mâine poate deveni o capitală europeană modernă, cu cetățeni implicați în comunitate și oportunități economice pe măsura potențialului lor.

„Fundația CAESAR acordă importanța cuvenită dezvoltării Bucureștiului, iar acest Colocviu este doar primul pas în această direcție. Capitala este principalul motor economic al României, cu oportunități și provocări pe măsură. Am plecat de la premisa că Bucureștiul poate mai mult și merită mai mult, având în vedere potențialul său remarcabil de creștere. Avem convingerea că soluțiile propuse în cadrul celor trei grupuri de lucru sunt deopotrivă creative și viabile. Sperăm că aceste recomandări vor fi auzite, înțelese și puse în practică. Fundația CAESAR salută oportunitatea de a contribui la o dezbatere de substanță pe tema București – Capitală europeană. În perioada următoare, propunerea de politici publice rezultată în urma lucrărilor colocviului va fi pusă în dezbatere publică”, a afirmat Sebastian Burduja, Preşedinte şi co-fondator al Centrului pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români.

Colocviul CAESAR „Bucureşti – Capitală Europeană” s-a desfăşurat într-o formă interactivă, implicând actori din mediul public, neguvernamental și privat. Aceştia au colaborat pentru pregătirea unor propuneri concrete de dezvoltare a Bucureştiului pe termen mediu şi lung. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul a trei grupuri de lucru ce au avut ca teme de dezbatere: Bucureştiul Competitiv, Bucureştiul Conectat și Bucureştiul Eficient.

Dragoș Pîslaru, Manager General GEA Strategy & Consulting, a declarat: „Acest Colocviu a pornit de la ideea de a avea soluții care pot fi puse în practică pentru un București mai competitiv, conectat şi eficient. Știm cu toții că există minusuri şi probleme de sistem, însa suntem de acord că vorbim în același timp de un potențial neexplorat. GEA Strategy & Consulting şi partenerii de la Fundația Caesar şi-au asumat un triplu rol: de facilitatori, aducând la masă experți de prestigiu în domeniile abordate şi tineri specialiști; de contribuitori, ambele organizații reprezentând în sine surse importante de expertiză; şi de promotori ai ideilor colectate în timpul colocviului (care nu au fost puține), pentru ca acestea să ia forma unor direcții de politici publice şi inițiative concrete. Avem încredere că tinerii specialiști, alături de experții deja consacrați, vor continua acest proiect ambițios de a transforma Bucureștiul într-un oraș  în care să ne placă să trăim”.

În cadrul celor trei grupuri de lucru amintite s-au identificat soluţii pentru o nouă viziune de dezvoltare a Bucureștiului. Grupul de lucru Bucureștiul Competitiv a formulat propuneri de punere în practică a unor proiecte de smart city & e­guvernare şi a recomandat poziţionarea capitalei noastre ca o destinaţie de city break. Grupul de lucru Bucureștiul Conectat a discutat despre nevoia îmbunătățirii mobilității în zona metropolitană, inclusiv prin reabilitarea și exploatarea eficientă a infrastructurii feroviare și a metroului, despre investiții în transportul nemotorizat, despre îmbunătățirea transportului public, inclusiv prin benzi dedicate, și despre sisteme inteligente de gestiune a traficului. În cadrul grupului Bucureștiul Eficient, s-au identificat soluții pe următoarele direcții: eficiență energetică, managementul fondului construit, extinderea infrastructurii verzi, rețelele vitale ale municipiului (alimentare cu energie termică, alimentare cu energie electrică, alimentare cu apă).

Grupurile de lucru vor continua să se întâlnească offline și online, iar ideile vor fi promovate în spaţiul  public şi către factorii de decizie sub forma unui raport de politici publice, care va fi pus în dezbatere publică în perioada următoare.

Parteneri media: Agerpres, Ziare.com, Adevărul, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional.

Un proiect susținut de Q Magazine.

Colocviile CAESAR sunt conferinţe periodice care abordează subiecte esențiale pentru dezvoltarea României, cu participarea experților de prim rang din țară și din străinătate.

GEA Strategy & Consulting este o companie privată cu capital integral românesc, înfiinţată în anul 2006 din dorinţa de a oferi sprijin şi expertiză instituţiilor publice şi companiilor din România, în încercarea de a construi o economie şi o societate capabilă să îndeplinească standardele europene. Compania oferă servicii de consultanţă strategică şi de dezvoltare pentru administraţia publică centrală şi locală, precum şi pentru mediul de afaceri autohton.

Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (CAESAR) reprezintă un institut de cercetare românesc cu prezenţă globală, care reuneşte sub egida CAESAR experţi din întreaga lume selectaţi pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică şi profesională. Fundatia CAESAR este o comunitate de experţi, un laborator de idei şi o platformă de acţiune civică pentru dezvoltarea economică şi consolidarea democratică a României. Pe baza acestor cunoştinţe şi experienţe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acţiune civică, politici de dezvoltare la nivel local, regional şi naţional.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508