spot_img

Acces național unic la Bibliotecile Centrale Universitare din România

Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, va propune Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice realizarea unui permis unic de acces în bibliotecile centrale universitare din România. Utilizatorii bibliotecilor centrale din cele patru mari centre universitare – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara – vor avea astfel acces neîngrădit la colecţiile de documente tradiţionale, la bazele de date de publicaţii electronice, la serviciile şi produsele de informare şi cercetare.

Lărgirea ariei de acces a resurselor de informare complementare se transformă astfel din deziderat într-un imperativ. Ea răspunde cerinţelor ce decurg din diversificarea ofertei de formare iniţială şi continuă a universităţilor româneşti, ce este acum însoţită de o mobilitate crescută pe piaţa cercetării.  Sunt tot mai frecvente cazurile când, licenţiaţii unei anumite universităţi optează pentru susţinerea masterului sau a doctoratului în alt centru universitar, alăturându-se astfel specialiştilor implicaţi în studii şi cercetări transdisciplinare, principalele categorii de beneficiari ai acestei reglementări.

Propunerea de optimizare a serviciilor printr-un card unic de acces  vine în urma unei analize a discuţiilor purtate de către conf. univ. dr. Mireille Rădoi în cadrul Congresului IFLA (International Federation of Libraries Association) care s-a desfășurat la Cape Town, Africa de Sud, în perioada 15-21 august 2015.

Racordarea instituţiilor responsabile de ghidarea informaţională şi diseminarea cunoaşterii în mediul academic la un organism internaţional este o măsură obligatorie, determinată de faptul că IFLA este generatorul tendinţelor ştiinţifice în cîmpurile informaţiei şi al politicilor de integrare a bibliotecilor de toate tipurile în societatea civilă şi de recunoaştere a rolului şi misiunii acestora.

Derulându-se sub tema „Strong Libraries Strong Societies” congresul IFLA a cuprins sub umbrela sa obiective precum:

– dezvoltarea socială prin otimizarea serviciilor oferite utilizatorilor şi compatibilizarea acestora la nivel mondial;

– politici manageriale ferme extinse spre cooperarea internatională în vederea susţinerii rolului de agent social al bibliotecii.

Direcţiile de lucru în care instituţia noastră a fost implicată în cadrul evenimentului s-au axat pe sesiunile Academic and Research Libraries – forumul dedicat bibliotecilor din învățământul superior și de cercetare şi Knowledge Management sesiune care urmăreşte aplicarea managementului cunoașterii în context profesional. Justificarea vine din nevoia de a armoniza pe structura unei biblioteci de rang academic arhitectura cunoaşterii ştiinţifice, conceptele şi principiile de management organizaţional, de a conecta instituţia cu agenţii guvernamentale, organizaţii, instituţii de cercetare.

Bibliotecile urmăresc transferul reciproc de informaţii şi cunoaştere,  schimbul de bune practici,  partajarea resurselor şi continua optimizare a relaţiilor cu  utilizatorii, ca fundamente ale consolidării rolului şi puterii lor în societatea informaţională.

Pragmatica sferei info-documentare reflectă pe deplin mutaţia produsă de mişcările ideilor  astfel că dictonul lui Alvin Toffler Information is Power  este dezvoltat   de Knowledge is Power – rolul bibliotecilor centrale universitare în era digitală fiind acela de centru de învăţare şi de creare a cunoaşterii.

Cunoaşterea este putere atunci când este diseminată la locul potrivit, la timpul potrivit, şi oamenilor potriviţi. Mediul academic este matricea ideală de generare a  informaţiei prelucrate iar bibliotecile din structura sa sunt chemate să–şi unească forţele pentru ca această cunoaştere să devină operaţională pentru ştiinţă, cercetare şi învăţământ.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508