spot_img

”S-au făcut greșeli (dar nu de către mine)” de Carol Tavris și Elliot Aronson

În Colecția Alter Ego a Editurii Herald, a apărut volumul ”S-au făcut greșeli (dar nu de către mine) – de ce justificăm credințe ridicole, decizii proaste și fapte distructive”, de Carol Tavris și Elliot Aronson. Traducător: Călin Cotoiu.

De ce oamenii evită responsabilitatea atunci când lucrurile se destramă? De ce figurile publice nu îşi recunosc greşelile? De ce există toate acele nesfârşite certuri aprinse despre cine are dreptate? De ce putem vedea ipocrizia altora, dar nu şi pe a noastră? Suntem oare cu toţii mincinoşi sau chiar credem poveştile pe care le spunem?

În această carte, renumiţii psihologi sociali Carol Tavris şi Elliot Aronson ne arată într-un mod convingător cum funcţionează mecanismul de autojustificare al creierului. Atunci când greşim, trebuie să potolim disonanţa cognitivă care afectează impresia bună pe care o avem despre noi înşine. Şi astfel, creăm ficţiuni care ne absolvă de responsabilitate, refăcându-ne credinţa că suntem deştepţi, morali şi drepţi – o credinţă ce ne menţine de multe ori pe o cale prostească, imorală şi nedreaptă.

Bazându-se pe zeci de ani de cercetare şi scrisă într-un limbaj viu şi accesibil, ”S-au făcut greşeli (dar nu de către mine)” oferă o explicaţie fascinantă a autoamăgirii – cum funcţionează, relele pe care le poate produce şi cum o putem depăşi.

Carol Tavris este specialistă în psihologie socială şi scriitoare, iar activităţile ei se axează pe promovarea ştiinţei psihologice şi a gândirii critice, în vederea îmbunătăţirii vieţii umane. Pe lângă ”S-au făcut greşeli (dar nu de către mine)”, Tavris a mai publicat volumul de referinţă intitulat ”Anger: The Misunderstood Emotion” (1983), care aruncă o privire critică asupra noţiunilor nevalidate referitoare la caracterul inevitabil al mâniei şi la nevoia de a o „ventila”, propunând moduri prin care mania poate fi exprimată în mod constructiv. Tavris este, de asemenea, autoarea cărţii ”The Mismeasure of Woman: Why women are not the better sex, the inferior sex, or the opposite sex” (1992), premiată de American Association for Applied and Preventive Psychology. A scris sute de eseuri şi recenzii de carte pe subiecte care abordează ştiinţa psihologică şi este un vorbitor foarte apreciat, adresându-se grupurilor din diverse ţări. Este membru al American Psychological Association şi al Association for Psychological Science, precum şi membru al consiliului editorial al revistei APS, Psychological Science in the Public Interest.

Elliot Aronson este psiholog şi profesor la Universitatea din California, Santa Cruz, şi la Universitatea Stanford. Anterior, a predat la Harvard, la Universitatea din Texas şi la Universitatea din Minnesota. Este autorul a 22 de cărţi, printre care ”The Social Animal” (1972), ”Age of Propaganda” (2001, scrisă în colaborare cu Anthony Pratkanis), ”Nobody Left to Hate” (2000), ”The Adventures of Ruthie and a Little Boy Named Grandpa” (2005, în colaborare cu nepoata sa de 7 ani, Ruth Aronson).

Aronson este singura persoană din istoria de 120 de ani a American Psychological Association care a fost distinsă cu toate cele trei premii importante pe care această organizaţie le acordă. În 1981, a fost numit Profesorul Anului de către Consiliul pentru Progresul şi Susţinerea Educaţiei.

Printre alte distincţii, Aronson a primit Premiul Gordon Allport pentru contribuţiile aduse la armonia interrasială şi Premiul William James pentru întreaga activitate, oferit de Association for Psychological Science (2007). Recent, colegii săi l-au numit unul dintre cei mai influenţi 100 de psihologi ai secolului al XX-lea. A fost ales membru al American Academy of Arts and Sciences şi a fost preşedinte al Society of Personality and Social Psychology şi al Western Psychological Association.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508