spot_img

”Povestiri despre România, țara părinților”, un volum de Petre Crăciun destinat copiilor români din străinătate

A văzut lumina tiparului volumul ”Povestiri despre România, țara părinților”, semnat de scriitorul Petre Crăciun, destinat copiilor români din Dispora și comunitățile istorice. Volumul, apărut la Editura Zorio (160 pagini, color, cu o copertă semnată de Anca Smărăndache),  este finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe și va fi oferit în acest an asociațiilor românești din străinătate, îndeosebi copiilor care știu tot mai puține lucruri despre țara unde s-au născut ei sau părinții lor. În zilele de 21-22 septembrie 2015, scriitorul Petre Crăciun va fi prezent la Chișinău, unde va avea o suită de întâlniri cu 100 de copii, care vor primi gratuit volumul.

Volumul conține capitolele: Ţara celor şapte viteji şi a Zânei-Zânelor, Omul este mai liber întro casă ţărănească, „Mioriţa este Iliada şi Odiseea genetică a poporului nostru” și Dumnezeu este la o palmă de tine. Cartea oferă cititorilor săi 150 de fotografii color, un adevărat album de istorie, artă, civilizație și spirtualitate românească. Sunt inserate și foarte multe imagini care pun în valoare activitatea asciațiilor românești din comunități și Dispora.

”Povestiri despre România, țara părinților” își propune familiarizarea unui număr cât mai mare de copii care trăiesc în afara granițelor cu informații despre România, țara părinților, prezentate sub forma unor povestiri atractive, pe înțelesul copiilor, ușor de memorat.

Alexandru Dragomir, un fost profesor de istorie, pensionar, îndrăgostit de țara sa, are nefericirea de a vedea că trei dintre copiii săi pleacă din țară, luându-i cu ei și pe nepoții profesorului, care încep să piardă orice legătură cu țara. Marius și Lia, nepoții din Italia și Statele Unite, uită, treptat, limba română, iar cel mai mic nepot, Juan, născut în Spania, primește nume spaniol, pentru o mai bună integrare, și nu învață niciun cuvânt în limba părinților.

Bătrânul Alexandru Dragomir, ajutat de fiul său, Radu, singurul rămas în țară, împreună cu Tudor, nepotul, pregătește o întâlnire la care să participe toți nepoții săi plecați de mulți ani în străinătate. Fostul profesor le oferă nepoților săi o mulțime de lecții despre istoria, civilizația, arta, spiritualitatea, tradițiile, muzica, literatura, religia, arhitectura, personalitățile poporului român. Povestirile despre România și valorile sale sunt îmbinate cu o suită de legende scrise de Petre Crăciun pentru acest volum.

După o lună petrecută în satul Poiana cu Soare, Juan, Marius și Lia încep să învețe lucruri noi despre țara părinților, prețuind rădăcinile care îi leagă și pe ei de străvechea civilizație românească.

”Copiii din comunitățile istorice și chiar cei din Diaspora au nevoie de cărți în limba română și au nevoie îndeosebi de cărți care să le prezinte într-un mod atractiv valorile, frumusețile, personalitățile, într-un cuvânt elementele identitare care definesc poporul roman și România. Am propus Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni editarea unui volum în care toate aceste valori să fie expuse sub forma unor povestiri pe care câțiva copii născuți sau care trăiesc departe de țară le află de la bunicul lor, un personaj sfătos, bun povestitor, care le dezvluie o lume minunată, locuri de vis, legende și povesti despre țara părinților. Considerăm că o astfel de abordare, cu totul nouă, este de natură să îi atragă pe micii cititori care trăiesc departe de țară”, a declarat autorul.

*

Petre Crăciun este membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor de literatură pentru copii și inițiatorul portalurilor Identitate Românească (www.identitateromaneasca.ro) și Literatură Copii (www.literaturacopii.ro). A desfășurat numeroase proiecte literare sau editoriale, cu participarea unor români din Italia, Grecia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Spania, State Unite, Republica Moldova, Ucraina sau Serbia.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508