”Exodus Wonderland” / Sergiu Chihaia, la Atelier 030202

sept. 27th, 2015 | By | Category: Eveniment

Vineri, 30 septembrie 2015, ora 19.00,  la Atelier 030202 (Sala Nouă TC), str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti, va avea loc vernisajul expoziției ”Exodus Wonderland” / Sergiu Chihaia. Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 septembrie – 15 octombrie 2015. Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

“Sergiu Chihaia propune o regândire a mecanismelor migrației prin reproiecția existențială a pinguinilor. Fiecare este similar celuilalt, indiferent de rasă, dar complet diferit. Lucrările sale aplatizează fantasmagoria adevăratului în conceptele sociologice pozitiviste ale mentalității/expresiei și ale credinței/ignoranței.

Pinguinii reformulează mecanismele supraviețuirii, iar idea de a învăța este în primul rând una a auto-transformării radicale unde identitatea umană nu este statică, cunoașterea este incertă, dar ambele fac obiectul reevaluării și schimbării constante.

Ansamblul pinguin-om reamintește ideea lui Deleuze și Guattari de a crește participarea noastră în evoluția creativă a vieții prin practici culturale și forme subiective care pot susține o asemenea evoluție. Se poate găsi acel loc imanent, non-dualistic care să asigure continuitatea dintre uman și non-uman, dintre uman și celelalte specii. Captivitatea, în orice formă, trebuie abolită. Experimentele de orice natură care implică ființe vii trebuie eradicate.

Prin fragilitatea materializării lucrărilor Sergiu Chihaia pare a ne sugera susținerea protecției speciilor de animale aflate în captivitate – fizică sau psihanalitică -, în tranziție sau în plin proces de migrație. Om sau pinguin.” (Răzvan Ion)

Pentru Sergiu Chihaia care este un artist vizual complex, componenta ”fashion” se manifestă mai ales în domeniul costumului de teatru. Cercetările sale în domeniul textilelor, volumetriei și drapajerlor l-au condus în timp, la realizarea unui important număr de experimente plastice, din care au rezultat obiecte și instalații încărcate de mesaje consistente, adresate publicului contemporan. Dotat cu sensibilitatea specifică multora dintre cei veniți de peste Prut, dar și cu suficient simț practic pentru a se adapta conditiilor actuale de viață și creație, el a înțeles încă din studenție cât de important este să navigheze către cele mai neașteptate orizonturi, unele neexplorate încă. În 2002 a terminat liceul de Arte „Ciprian Porumbescu” Suceava, în 2006 Universitatea Națională de Arte, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă și în 2008 Masteratul la aceeași secție, unde acum este cadru didactic. Tot în 2008 a obținut premiul UNARTE. Preocupat de deconstructivism, a creat colecția „Share your happiness”, prezentată la Galeria Dales, 9 noiembrie 2009, în cadrul „Zilelor Culturale Germane”. Bine ancorat în problematica postmodernistă (lucrarea de doctorat: „Arhitectura și Veșmânt – Forme de comunicare”, conducator – prof. univ. Dr. Mihail Mănescu, 2011) a participat și a creat evenimente, la care au fost antrenați și studenții, menite să apropie marele public de frământările artei secolului nostru. În zona de șcenografie și costum Sergiu Chihaia are deja propriul limbaj și a reusit să-și configureze propria lume, grație colaborărilor cu Teatrul Masca, precum : „O scrisoare pierdută”, decor și costume, 2012, sau ” Cariatide”, spectacol de statui vivante, decor si costume 2014. Spirit neliniștit, scormonitor, mereu pregătit pentru alte și alte descoperiri în domeniul artei, nu se teme de efectele globalizării, ci dimpotrivă, se simte incitat de noile ei provocări. Designul vestimentar l-a familiarizat cu așteptările și comportamentul unui beneficiar al demesurilor sale creatoare, aflat la rându-i în continuă transformare.

www.atelier030202.ro
www.atelier030202.blogspot.ro
FB event: www.facebook.com/events/611363085668403/

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt, UNArte
Sponsor: Murfatlar România SA
Parteneri media: AgentiadeCarte.ro, Radio România Cultural, Senso TV, TV City, Cultura, ArtClue, Revista ARTA Modernism.ro

Număr de vizualizări :967


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro