Scriitorul Geo Vasile, invitat la Roma cu ocazia Zilei Limbii Române

aug. 24th, 2015 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 9 septembrie 2015, la ora 18.00, în Sala de conferințe (Piazza José de San Martin, nr. 1), Academia Română sărbătorește aniversarea Zilei Limbii Române, sărbătoare stabilită de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Oaspetele de la Bucuresti, scriitorul GEO VASILE, va oferi publicului un recital de poezie în limba română și italiană. Poeziile fac parte din volumul bilingv publicat în Italia: „Cortocircuito.Versuri.Versi. Scurtcircuit”.

Evenimentul va continua cu un omagiu adus unui vechi text al limbii române, balada Miorița, care va fi citit în limba română și italiană, și se va încheia cu lectura unui eseu original în limba română și italiană EMINESCU, PRIMA REVOLUȚIE A LIMBAJULUI POETIC ROMÂNESC. Eseul despre Eminescu face parte dintr-o ediție bilingvă, îngrijită de Geo Vasile apărută in ITALIA, „LUCEAFĂRUL. ESPERO”.

GEO VASILE: italienist, traducător, critic literar, scriitor și poet.

GEO VASILE (n. 1942) a absolvit Colegiul „Sf. Sava” şi apoi cursurile Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (secţia italiană-română), cu o lucrare de diplomă despre poezia şi proza lui Cesare Pavese. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1994, activitatea sa fiind recompensată cu numeroase premii. Între 2000 şi 2008 a publicat ediţii bilingve, româno-italiene, apărute în România şi în Italia, din operele unor poeţi români: Mihai Eminescu, George Bacovia, Ion Vinea, Gellu Naum. De asemenea, în perioada 2004-2008 a tradus în limba română din opera lui Italo Calvino, Umberto Eco, Giovanni Sartori, Tiziano Scarpa etc. Este autorul a şase volume de istorie şi critică literară.

În 2008, italienist Geo Vasile a primit Medalia orașului Veneția (primarul Massimo Cacciari) pentru promovarea relațiilor culturale și prietenie între Italia și România. Pe 18 septembrie 2013 i-a fost decernat la sediul Ambasadei Republicii Italiene din București de către Excelența Sa ambasadorul Diego Brasioli ordinul Stella d’Italia în grad de Cavaler pentru cărțile, studiile și conferințele sale dedicate promovării limbii și literaturii italiene în România, precum și diploma aferentă semnată de președintele Republicii, Giorgio Napolitano. În 2014 el a fost distins cu Premiul Internațional Flaiano, Pescara, pentru o antologie critica largă de poezie contemporana italiană: „Da Clemente Rebora Donatella Bisutti”.

Număr de vizualizări :623


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro