spot_img

Daniel Brici, solo show „Copiii care nu se văd”

În perioada 5 august –15 septembrie 2015, la Nasui Collection & Gallery, București, puteți vizita expoziția de desen și pictură, ”Copiii care nu se văd”, a artistului Daniel Brici.

Arta lui Daniel Brici este foarte influențată de oamenii din comunități dezavantajate social. Unele realități sociale din România sunt foarte dificile iar artistul a decis să prezinte prin intermediul artei sale câteva dintre acestea. Este vorba de copiii care suntneglijați social și astfel devin „invizibili”. Brici încearcă să dea acestor copii dacă nu o voce, atunci o „față”. Începând cu 2009, dedică subiectul majorității lucrărilor sale „copiilor care nu se văd”, din suburbii, de la țară, trăind printre ei, vorbind cu ei și încercând să îi facă vizbili.

Daniel Brici este un artist tânăr emergent, născut în 1987, care trăiește și lucrează în Reșița. Lucrările sale au fost expuse în expoziții în România, Olanda, Italia, Elveția și Danemarca. În 2012 a fost nominalizat la V Premio Internacional De Artes Plasticas Fundacion Maria Jose Jove Bienal, Spania. Apare în cartea Snapshot Romania, Contemporary Artists from Romania, Imago Mundi – Luciano Benetton Collection, 2013. În 2014 Nasui Collection & Gallery a expus lucrări de-ale sale în Zurich și Copenhaga. „Copiii care nu se văd” este prima sa expoziție personală la Nasui Collection & Gallery.

Brici este interesat de viața suburbană românească, cu toate contradicțiile sale și simultaneitatea unor realități foarte diferite. Locuind și lucrând într-un oraș post-industrial cum este Reșita, artistul a fost impresionat și influențat de oamenii care se luptă cu sărăcia, oameni care sunt și vecinii săi. Realitatea acestora este grea și tensionată: copiii din aceste comunități sunt neglijați social și astfel devin „invizibili”. Brici simte nevoia să dea o „față” acestor copii – îi desează sau pictează și dă numele lucrării folosind chiar numele mic al copiilor desenați. Prin acest proces, încearcă să dezvăluie mai multe layere din realitatea imediată înconjurătoare: ceva sau cineva care „nu se vedea” acum „poate fi văzut”. Prin această abordare, copiii invizibili, care uneori nu au certificate oficiale de naștere, pot acum fi cunoscuți prin intermediul lucrărilor sale. Începând cu 2009, dedică subiectul majorității lucrărilor sale „copiilor care nu se văd”, din suburbii, de la țară, trăind printre ei, vorbind cu ei și încercând să îi facă vizbili.

Brici folosește o tehnică de hiper-realism, cu  detalii meticuloase, pe care o alternează cu o tratare de tip  contur și spații rămase libere. Datorită acestei succesiuni de abordare, arta lui Brici poate fi descrisă ca având un efect de „lucrare neterminată”. Caracteristica vizuală a lucrărilor sale este alternarea de la porțiuni extrem de finisate în desen sau culoare la bucăți întregi de pânză cu intervenții liniare abia schițate în alb și negru.

Lucrarea „Totonel și surorile lui” este invitată în expoziția „Copiii care nu se văd”. Aceasta a fost comisionată special în 2014 pentru a reprezenta afișul filmului documentar omonim, regizat de Alexander Nanau și multi-premiat internațional. Documentarul urmărește viața lui Totonel, un băiețel roma de nouă ani care trăiește într-un ghetou din București, într-un apartament minuscul, împreună cu cele două surori și cei trei unchi dependenți de droguri. Când avea cinci ani, mama sa a fost arestată pentru trafic de droguri. Toto are speranțe foarte mici că va putea deveni un adult diferit de cei din jurul său, până când viața sa se schimbă atunci când ajunge să frecventeze un club educațional de la o școală din apropiere. Filmul este produs de HBO Europe, Strada Film și Alexander Nanau Productions.

Expoziția „Copiii care nu se văd” abordează diferite aspecte ale vieții sociale dificile în cazul unor copii din România, oferind informații statistice și posibile soluții despre copii ai căror părinți lucrează în străinătate sau despre copii care nu sunt înregistrați în sisteme medicale și sociale. Informațiile statistice naționale au fost puse la dispoziție de două programe sociale.

Salvati Copiii Romania dezvoltă un program și o campanie numită „Copiii singuri acasă” prin care oferă soluții pentru a ajuta cei peste 82.000 de copii afectați de migrația unuia sau ambilor părinți pentru a lucra în străinătate.

Campania UNICEF Romania „Prima prioritate: niciun copil invizibil” urmărește obiectivele de a crește numărul copiilor care au certificat de naștere și medic de familie, de a-i ajuta să meargă la școală și de a preveni abandonul școlar pentru un număr estimat de peste 100.000 de copii, majoritatea localizați în zonele rurale ale României.

Program vizitare :

Luni, miercuri, vineri: 12.00 – 15.00

în weekend, tururi ghidate, vizite private – cu programare, Oana Nasui: oana@cosminnasui.com

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508