spot_img

”Păsări de baltă”, cea mai nouă emisiune de mărci poștale

Tematică atractivă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, fauna se regăsește adesea în patrimoniul filatelic românesc, fiind un subiect apreciat de colecționari, ce stârnește interesul nu doar al filateliștilor, ci și al publicului general. Cea mai nouă emisiune de mărci poștale se încadrează de asemenea în tematica faună, intitulându-se ”Păsări de baltă” și fiind alcătuită din 4 timbre și o coliță dantelată.

Observate și documentate de către oameni încă de la începutul conviețuirii acestora pe Pământ, păsările se regăsesc adesea în folclorul și arta multor civilizații, devenind simboluri în cultura universală.

Păsările de baltă – călători neobosiți care cutreieră țărmurile tuturor continentelor în căutarea hranei preferate și a locului potrivit pentru a-și face un cuib, sunt impresionante prin zborul lor uluitor și stârnesc admirația privitorilor. Arthur Morris le descria în cartea „Shorebirds – Beautiful Beachcombers” astfel: „În aer, pot atinge cu vârfurile aripilor oglinda apei sau se pot înălța până la mai bine de șase kilometri. Sunt maeștri desăvârșiți ai zborului”.

Chira de baltă (Sterna hirundo), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei, este caracteristică zonelor umede costiere, dar și lacurilor interioare cu apă dulce. Aceste păsări grațioase se hrănesc cu pește, insecte și melci, putând fi întâlnite în zonele nordice ale arealului lor între lunile aprilie și octombrie, după care migrează spre sud, în climate mai călduroase, pe durata iernii.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei, este înfățișat pescărușul cu picioare galbene (Larus michahellis), o pasăre sedentară întâlnită în apropierea bălților, a lacurilor și de-a lungul litoralului. Pescărușul este definit de culorile gri-argintiu, alb, negru și galben, hrana sa fiind constituită din pești și diferite specii acvatice pe care le prinde direct din zbor sau prin scufundări superficiale.

Ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta) este o pasăre specifică zonelor litorale, lagunelor cu apă sărată, deltelor și mlaștinilor, bălților și lacurilor cu apă mică. Ilustrată pe timbrul cu valoare nominală de 4,70 lei, pasărea este de mărimea porumbelului, fiind o specie sociabilă, ce umblă în stoluri și cuibărește în colonii, impresionând cu sincronizarea exemplarelor dintr-un stol. În România poate fi întâlnită în Delta Dunării, pe țărmul mării și în apropierea lacurilor litorale.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei, se regăsește Călifarul roșu (Tadorna ferruginea), pasăre migratoare întâlnită cu precădere în Asia Centrală și mai puțin în Europa. Datorită penajului frumos colorat, călifarul roșu este crescut ca pasăre ornamentală. În România este rar întâlnit, specia preferând lacurile izolate, eventual cu insule, departe de prezența omului.

Colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală a timbrului de 9,10 lei, prezintă Lebăda de vară (Cygnus olor), specie ce trăiește în zone cu apă dulce sau sărată, putând fi găsită adesea și în zonele urbane. Se recunoaște după culoarea albă, gâtul în formă literei „S”, ciocul roșu – portocaliu, picioarele negre și obiceiul de a-și arcui aripile deasupra spinării. În România vine în sezonul cald și cuibărește mai ales în Delta Dunării, complexul lagunar Razim-Sinoie și unele bălți mari din ținuturile joase.

Emisiunea de timbre este completată de un întreg poștal, plicul prima zi și un set de 4 cărți poștale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 viniete și blocul special de 4 timbre + colița dantelată (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 275 exemplare și echipat cu blocul special al emisiunii și plicul „prima zi” cu ștampila „prima zi” aplicată în clar, în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 275.

Începând cu ziua de vineri, 21 august 2015, emisiunea de mărci poştale Păsări de baltă va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia aduce mulțumiri Societății Ornitologice Române pentru consultanța documentară acordată la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508