spot_img

ICon Arts 2015 reunește artiști din toată lumea

Ediția a XIII-a a Festivalului ICon Arts reunește la Sibiu, Biertan, Sinaia și Cisnădioara, în perioada 24 iulie – 1 august 2015, peste 150 de artiști de pe toate continentele. Festivalul propune publicului diverse genuri muzicale: multă operă, etno-jazz cu influențe balcanice și din Orientul Mijlociu, lucrări în premieră mondială compuse de studenții Academiei ICon Arts, un duel vioară-percuție și multe altele. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul integral.

ICon Arts, organizat de Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internațional de artă (Academia ICon Arts), cât și un festival de concerte și spectacole (Festivalul ICon Arts), susținute de participanții Academiei, dar și de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părți ale proiectului Internațional Contemporary Arts se completează reciproc. Institutul Cultural Român este partener al evenimentului.

Din 2013, Academia ICon Arts s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Accademia di Romania, reprezentanța Institutului Cultural Român la Roma.

Festivalul va debuta vineri, 24 iulie 2015, cu concertul American Voices, care va avea loc, ca și anul trecut, la Biserica Cetate din Biertan. Recitalul tinerilor absolvenți ai unor universități prestigioase de peste ocean va cuprinde un program dinamic și variat, cu muzică americană și arii de operă, ce vor purta ascultătorii într-o călătorie sonoră pe parcursul ultimelor patru secole.

A doua zi, festivalul se mută într-un spațiu regal, la Castelul Peleș din Sinaia, pentru un recital de operă de excepție. Voci renumite ale scenei mondiale – soprana Anne-Marie Condacse și baritonul David Malis – vor oferi o mostră de excelență, acompaniați la pian de Diana Spînu.

Revenind la Sibiu, luni, 27 iulie 2015, ICon Arts propune publicului, la Sala Thalia, un duel antrenant, în care melodia și ritmul se întrec în a-și dovedi supremația. Combatanții sunt un violonist – Ladislau Csendeș și cinci percuționiști: Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu.

Tot aici va avea loc cel de-al patrulea concert sub marca ICon Arts, care va purta spectatorii într-o călătorie poetică prin colorații Balcani și îndepărtatul Orient. Concertul, “Secret Poetry” by ARIFA, va fi o experiență plină de vitalitatea elementelor extrase din ”Babylon, Istanbul, București și Amsterdam, îmbogățite cu live electronics și improvizații contemporane. Rezultatul transcende suma părților sale și deschide drumul unei călătorii incitante prin hățisurile îndepărtate ale imaginației”, potrivit Songlines Magazine (UK). ARIFA este un grup internațional de etno-jazz cu inflexiuni contemporane, ce explorează vechile tradiții din Balcani și Orientul Mijlociu, reinterpretându-le într-un stil improvizatoric propriu, contemporan, pentru care a fost apreciat de critici și public, deopotrivă.

Miercuri, 29 iulie, pe scena Sălii Thalia vor fi prezentate, în premieră, piesele create de tinerii compozitori aleși în urma unei selecții internaționale, în cadrul programului de rezidență creativă al Academiei ICon Arts. Acestea vor fi interpretate de cvartetul ConTempo, invitatul de onoare al acestei ediții de festival. A doua zi, în același spațiu, cei mai buni dintre cursanții Academiei ICon Arts vor evolua pe scenă într-un program antrenant, în diferite combinații vocal-instrumentale și lucrări din diverse perioade istorice.

La finalul Academiei și Festivalului ICon Arts Celebrates! – Sibiu, participanții se vor reuni, prin tradiție, în Cetatea Fortificată de la Cisnădioara, pentru spectacolul de gală.

Finanțatori: Consiliul Județean Sibiu, Institutul Cultural Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Programul Național ‘Oportunități la Tine Acasă’ și Programul ‘Cultura’ al Uniunii Europene

Partener oficial: BMW Contempo Cars Sibiu

Parteneri: Cetelem România, UNMB — Universitatea Națională de Muzică București, Filarmonica de Stat din Sibiu, Universitatea ‘ Lucian Blaga’ din Sibiu, Biserica Evanghelică din Cisnădie și Hotelul Continental Forum, Colegiul de Muzică ‘Sigismud Toduță’, Contemporary Music Centre — Ireland, Korvat Auki, Festivalul de Film Istoric Râșnov și Fundația Gabriela Tudor, Giusti

Biletele costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.

Programul Festivalului de Muzică Contemporană ICon Arts — Celebrates (XIII)

24 iulie — 1 august 2015

Vineri, 24 iulie, ora 18.00 — Biserica Cetate Biertan
American Voices
Interpretează: Laura Watson—mezzosoprană, Carol Coleson — soprană, Rebecca Cook — soprană, Bernardo Medeiros — bariton și Ivan Ley — bariton
La pian: Diana Spînu

Sâmbătă, 25 iulie, ora 16.00 — Sinaia, Castelul Peleș
Recital de operă Annemarie Condacse (soprană, SUA), David Malis (bariton, SUA), Diana Spînu (pian, România)

Luni, 27 iulie, ora 19.00 — Sibiu, Sala ‘Thalia’ a Filarmonicii de Stat
Vioară vs Percuție
Duel concertistic. Combatanți: Ladislau Csendeș — vioară, Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu — percuție.

Marți, 28 iulie, ora 19.00 — Sibiu, Sala ‘Thalia’ a Filarmonicii de Stat
Secret poetry by ARIFA
Alex Simu (România) — Sax, Clarinet & Live Laptop, Michalis Cholevas (Grecia) — Tarhu, Ney Franz von Chossy (Germania) — Piano, Sjahin During (Turcia/Olanda)—AfroAnatolian Percussion

Miercuri, 29 iulie, ora 19.00 — Sibiu, Sala ‘Thalia’ a Filarmonicii de Stat
6 premiere mondiale cu RTE ConTempo Quartet
Concert ‘Composer în Residence’

Joi, 30 iulie, ora 19.00 — Sibiu, Sala ‘Thalia’ a Filarmonicii de Stat
Workshop în concert.
Cursanții Academiei ICon Arts

Vineri, 31 iulie, ora 12.00 — Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu
Conferința ‘RTE ConTempo — 20’

Vineri, 31 iulie, ora 19.00 — Sala ‘Thalia’ a Filarmonicii de Stat
‘ICon Arts Celebrates! — RTE ConTempo 20’
Participă: Cvartetul ConTempo (Irlanda) și Analia Selis

Sâmbătă, 01 august, ora 12.00 — Cisnădioara, Cetatea fortificată
ICon Arts Gala.

Mai multe informații despre proiectul ICon Arts puteți afla accesând site-ul www.iconarts.ro
Informații despre organizatori vă sunt disponibile pe paginile: www.excesmusic.ro și www.ucimr.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508