spot_img

Compozitorul Dan Dediu și violonistele Sarah și Deborah Nemțanu, la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu

Duminică, 19 iulie 2015, de la ora 11.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu în cadrul Duminicii Muzicale a Festivalului Enescu, violonistele Sarah și Deborah Nemțanu (via Skype), lidere de orchestră internațională – vioară întâi în Orchestra Națională a Franței, respectiv vioara întâi în Orchestra de Cameră din Paris – și unul dintre cei mai importanți compozitori contemporani, Dan Dediu, dezbat despre talent și valoare. Moderatorul dezbaterii va fi Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu, iar chitaristul Dragoș Ilie, bursier în cadrul programului Tinere Talente 2015 al Fundației Principesa Margareta a României va susține un microrecital.

Festivalul Internațional George Enescu vă invită să descoperiți cei mai promițători artiști români ai momentului la nivel internațional, precum și artiști români consacrați. Care sunt muzicienii români cu care ne mândrim? Ce aduc ei României? Aflăm de la violonistele Sarah Nemțanu și Deborah Nemțanu în două interviuri inedite, via Skype, în care cele două vorbesc despre legătura cu România și despre muzica lui George Enescu, și de la compozitorul Dan Dediu.

Sarah Nemțanu este, din anul 2002, vioara întâi în cadrul uneia dintre cele mai importante orchestre din lume, Orchestra Națională a Franței. Înregistrarea superbului Concertul pentru vioară în Re major, Op. 35 de Ceaikovski având-o ca solistă pe Sarah Nemțanu a fost folosită de Radu Mihăileanu pentru cunoscutul film “Concertul” (2009).

Deborah Nemțanu, ocupă din 2005 postul de vioară întâi la Orchestra de Cameră din Paris şi a avut şansa să se perfecţioneze şi să cânte alături de mari violonişti  precum Itzhak Perlman, în anul 2007 fiind selecţionată în Programul Perlman din Statele Unite. A interpretat inclusiv alături de Gautier şi Renaud Capuçon. Cele două violoniste vor susține un concert extraordinar în premieră în Festivalul Enescu, alături de Orchestra de Cameră din Paris, pe scena Ateneului Român, în seara de 11 septembrie.

Dan Dediu este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori români contemporani. Deține numeroase premii naţionale şi internaţionale de compoziţie şi de interpretare, printre acestea, premii obținute la Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, precum și 9 premii ale UCMR, Premiul Academiei Române și Premiul Enescu. Lucrările sale sunt publicate de Editura Muzicală și Peermusic (Hamburg-New York). Compozițiile sale sunt înregistrate în România (Societatea Română de Radiodifuziune, Editura Muzicală), Germania (Pro Viva, Cavalli Records, Neos), Australia (Move Records), Olanda (NM Extra). În prezent, Dan Dediu ocupă funcţia de rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Ediția 2015 a Festivalului Internațional George Enescu aduce la București peste 2.500 de artiști străini și români de top. Pe 30 august, Festivalul se deschide cu concertul Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai performanți tineri instrumentiști români, cu o vedetă internațională ca solistă: violonista Sarah Chang.

Începând cu finalul lunii iulie, muzica Festivalului George Enescu ediția 2015 va fi prezentă și pe rafturile librăriilor Humanitas, prin albumele celor mai prestigioase case de discuri internaționale: Deutsche Grammophon, EMI, Harmonia Mundi, Sony, Virgin, Warner, Naxos, Naïve. Vor fi disponibile concerte sau interpretări remarcabile ale celor mai importante orchestre și ale unor mari dirijori precum Zubin Mehta, Christian Thielemann, Christian Zacharias, ale unor artiști foarte așteptați de publicul român precum pianistele Yuja Wang sau Maria João Pires, violoniștii Renaud Capuçon, Janine Jansen, Deborah și Sarah Nemțanu sau contratenorul Max Emanuel Cenčić și ale unor muzicieni spectaculoși precum violonistul David Garrett sau pianistul Fazil Say.  O parte dintre artiștii festivalului Enescu vor susține sesiuni de autografe în cele două standuri pe care Librăriile Humanitas le vor avea la Ateneul Român și Sala Palatului pe toată durata Festivalului Enescu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508