spot_img

Ana Blandiana, Denisa Comănescu și Ofelia Prodan, la “Poesia a strappo Alghero”

În perioada 18-19 iulie 2015, în Sardegna, Ana Blandiana, Denisa Comănescu și Ofelia Prodan vor reprezenta România la a 7-a ediție a festivalului “Poesia a strappo Alghero”. Poemele autoarelor din România vor fi expuse în Piazza Civica, din Alghero, și vor fi citite în limba italiană cu acompaniament muzical. În română, actrița Iulia Georgeta Popescu va avea un mic recital din poemele celor trei autoare.

„Poesia a Strappo” este o expoziţie originală şi vitală. Ia naştere la Crema, în 1983, din iniţiativa poeţilor Elio Chizzoli, Giobico, Giovanni Bianchessi, Angelo Noce, Anna Borghi. Reluată în 1995, devine întâlnire anuală de schimburi şi evenimente culturale şi în alte oraşe. Textele autorilor sunt perforate, legate și ștampilate în caiete originale de poezie, care vor fi apoi expuse pe panouri. Cititorul îşi poate, astfel, „rupe” poezia preferată şi o poate lua acasă. Poezie dobândește valoarea luminii, aerului, privirii publicului mult mai sensibil decât pare. Locul expoziţiei se animă, o dată cu sosirea autorilor, devenind sediu al întâlnirii poeziei cu muzica, într-o formă dinamică şi creativă. Prezenţa unui panou, pe care oricine poate improviza un cadou poetic, mărturiseşte vitalitatea şi stimularea artistică a evenimentului. “Poezia, limbajul universal al sufletului uman, nu are naţionalitate sau limbă, doar semne şi spaţii albe şi tăceri. Și în aceste spaţii înalte se naște dorința mea de a contamina frumoasa insulă”, a declarat Anna Borghi, organizatoarea festivalului.

Daniel D. Marin, care se ocupă de selecția textelor autorilor români pentru acest eveniment încă din 2013, a declarat că organizatorii și publicul au așteptat în fiecare an cu emoție „momentul românesc”, dar este pentru prima dată când acesta va fi pus în scenă de o actriță de la București.

Poemele autoarelor din România au fost traduse în italiană de Mauro Barindi, Maria Elisa Nieddu, Mihail Banciu şi Bruno Mazzoni.

Ana Blandiana este o personalitate de o indiscutabilă profunzime şi rezonanţă în panorama literară şi intelectuală europeană. În Italia, i-au apărut mai multe volume (Un tempo gli alberi avevano occhi, 2004; Progetti per il passato, 2008; Il mondo sillaba per sillaba, 2012; La mia patria in A4, 2015) şi i s-au decernat premiile Acerbi şi Camaiore, ambele în 2005, şi Premiul oraşului Aquila, în 2007. Cenzurată în timpul regimului comunist (i-a fost interzisă publicarea în anii 1959-1964, 1985 şi 1988-1989, cărţile ei au fost scoase din biblioteci), a fost un simbol al răscumpărării civile şi umane în timpul complicaţiilor ani ai României post-comuniste. În 1990 a refondat PEN club-ul român. Între 1991-2001 s-a aflat la conducerea Alianţei Civice, o organizaţie non-guvernamentală constituită de intelectuali pentru reînnoire politică şi etic-civilă a societăţii române. Fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet. Membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Denisa Comănescu a debutat editorial cu volumul Izgonirea din Paradis (1979), pentru care a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. La numai douăzeci şi ceva de ani cunoştea orientările de ultimă oră din poezia engleză şi americană şi se situa cu dezinvoltură într-un raport de emulaţie cu poeţii români la modă. A fost, pe rând, redactor-şef şi director editorial la două edituri importante din România, construind mai multe colecţii de literatură străină, iar din august 2007 deţine funcţia de director general al editurii Humanitas Fiction. În mai 2006 a lansat prima colecţie de carte personalizată, „Raftul Denisei”, dedicată ficţiunii străine. A fost Secretar al Centrului Român PEN în perioada 1990-2004. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1986, membră a board-ului Fundaţiei Culturale Irlandezo-Române din 2002. În 2003 a fost invitată în SUA, la Universitatea din Iowa, în cadrul „International Writers’ Programme”. În 2006 a fost aleasa membră în Parlamentul Cultural European. Poeziile sale au fost publicate în antologii în peste 15 ţări. Ultima sa carte tradusă, “Ritorno dall’esilio” (Editura Transeuropa), a fost lansată în mai 2015, în cadrul Salonului Internaţional de Carte de la Torino.

Ofelia Prodan a debutat editorial în 2007. A avut mai multe lecturi publice în Italia, între 2012-2015 (la Brescia, Milano, Alghero, Sassari), iar în 2013 a câştigat Premiul I la secţiunea Poezie în limba străină la Festivalul Internaţional de Poezie şi Proză „Napoli Cultural Classic”. A fost inclusă, alături de poeţi precum Nina Cassian, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Nora Iuga, Ion Mureşan, Mircea Cărtărescu, în Voor de prijs van mijn mond (Jan H. Mysjkin, Ed. Poëziecentrum, Belgia, 2013), o antologie ce cuprinde 12 poeţi români ai ultimilor 60 de ani. Este preşedinta secţiunii Poezie a juriului Concursului literar naţional “Incubatorul de Condeie”, din 2011. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi PEN România. No Exit, cea mai recentă carte a ei, a avut lansarea în iunie 2015, la București, ca o avanpremieră a proiectului EcoLiteratura, inițiat de Dan Mircea Cipariu, Ioan Cristescu și Grigore Şoitu, poemele apolitice și politically incorecte din această carte având o puternică încărcătură civică și de avertizare în legătură cu societatea noastră consumistă și viitorul planetei.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508