spot_img

România participă pentru a şaptea oară la ”PhotoEspaña”

Institutul Cultural Român de la Madrid susţine participarea artiştilor Alexandra Croitoru şi Matei Bejenaru la a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie şi Arte Vizuale ”PhotoEspaña”, cel mai amplu festival de fotografie şi arte vizuale din Spania, în cadrul secţiunii ”Descubrimientos / Descoperiri”.

Festivalul PHotoEspaña organizează, pe lângă expoziţiile din muzee, galerii, centre de artă şi alte spaţii expoziţionale, trei secţiuni orientate către profesioniştii din domeniu: Campus PHE, Intâlnirile PHE şi Descoperiri PHE. La această din urmă secţiune, la care participă Matei Bejenaru şi Alexandra Croitoru, se urmăreşte punerea în contact a fotografilor emergenţi cu comisari de expoziţii, curatori, galerişti şi editori internaţionali. Cei doi artişti vor analiza portofolii, vor discuta pe baza acestora cu artiştii care au aplicat în cadrul secţiunii Descoperiri PHE şi vor selecta, alături de specialişti din domeniu din Europa şi America Latină, cel mai bun portofoliu de artist din secţiune. Întâlnirile au loc în două sesiuni, în perioadele 1-3 iunie 2015, respectiv 4-7 iunie 2015, la şcoala de fotografie PIC.A din Alcobendas, iar câştigătorului i se va organiza o expoziţie personală în cadrul ediţiei PhotoEspaña de anul viitor.

Matei Bejenaru, artist vizual, trăieşte şi lucrează la Iaşi. A absolvit Institutul Politehnic şi Universitatea de Arte „George Enescu“, ambele din Iaşi, iar din 1999 predă fotografie şi artă video la Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi. Este fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic (1997 – 2008) şi membru fondator al Asociaţiei Vector din Iaşi. Între 2003 şi 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iaşi, poziţie din care a manageriat proiectul de cultură socială cARTier.

Alexandra Croitoru este artist vizual, absolventă a Universităţii de Arte din Bucureşti, secţia Grafică, iar din 1999 predă în cadrul Departamentului Foto-Video şi Procesare Computerizată a Imaginii la aceeaşi universitate. Cercetează mitul lui Brâncuşi în România în cadrul programului doctoral al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, iar din 2011 este co-curator şi co-fondator al Salonului de Proiecte din Bucureşti. În 2012 a fost co-organizator al proiectului UN-EDUCATED, dedicat viitorului educaţiei artistice.

Photo España – cel mai amplu festival de fotografie din Spania

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie şi Arte Vizuale PHotoEspaña se desfăşoară atât în diverse spaţii din Madrid, cât şi în alte localităţi din Spania (Alcalá de Henares, Alcobendas, Cuenca, Lanzarote, Móstoles, Zaragoza), Europa (Lisabona, Cascais, Londra, Paris) şi America (Bogotá, Panama, São Paulo). La tema de anul acesta – fotografia din America Latină – sunt invitaţi să contribuie nu numai artiştii şi profesioniştii din domeniu, ci şi publicul larg prin intermediul unor concursuri de fotografie. De la lansare, PHotoEspaña s-a dezvoltat în cel mai amplu festival de gen din Spania, cu peste 1000 de expoziţii organizate de-a lungul timpului şi cu un public anual de aproximativ 700 000 de vizitatori. Acest fapt l-a transformat într-un eveniment inconturnabil pe scena internaţională a artelor vizuale.

Participare românească de tradiţie cu susţinerea ICR Madrid

ICR Madrid susţine prezenţa românească la PHotoEspaña încă din 2008, ceea ce a permis artiştilor români selectaţi să interacţioneze cu cei mai importanţi artişti şi profesionişti din domeniu, dar şi să fie remarcaţi de presa de specialitate. Participările din 2011 şi 2012 s-au bucurat de critici pozitive în jurnalele spaniole naţionale El Mundo şi El País, dar şi în Caderno2, una dintre cele mai importante publicaţii de specialitate braziliene. La ediţia precedentă, Simona Rota a obţinut premiul PHotoEspaña pentru cea mai bună carte de fotografie a anului 2014.

De-a lungul timpului, au participat, cu expoziţii individuale sau de grup, artiştii români Călin Dan, Ion Dumitriu, Nicu Ilfoveanu, Bogdan Gîrbovan, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Dragoş Lumpan, Vlad Nancă, Mircea Nicolae, Andrei Pandele, Alexandru Paul, Simona Rota, Mona Vătămanu & Florin Tudor.

Institutul Cultural Român de la Madrid vizează, prin participarea la acest eveniment, dar şi la Târgul de Artă Contemporană ARCOmadrid, să ofere artiştilor români o vizibilitate internaţională care să contribuie atât la dezvoltarea carierei lor, cât şi la interesul pieţei internaţionale pentru fotografia şi artele vizuale româneşti.

www.icr.ro/madrid/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508