spot_img

Pieţari în piața de carte

Mi-a fost clar încă o dată, după ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest (Bucureşti, 20-23 mai 2015), că lansările la târg au ajuns desuete. E suficient ca un eveniment de la o editură concurentă să se decaleze, aşa încât celălalt competitor să iasă în pagubă. Uneori apar fenomene de audiţie stereo sau de dialoguri ale surzilor. Cine are urechea ascuţită va aduna, de la ambii rivali, enunţuri încărcate de expresivitate involuntară. Amânarea unor evenimente – sau neîncadrarea acestora în timpul prevăzut în programul oficial – are câteva cauze recurente.


Prima: aşteptarea publicului. Peisajul este dezolant când vorbitorii discută între ei, mimând că au în faţă un auditoriu. Dar când să vină ”boborul”, dacă miercuri, joi şi vineri sunt zile lucrătoare, iar programul la serviciu se încheie în jurul orei 5? E de preferat un ”Five o’clock tea”. În plus, salariile intră fie în jurul datei de 15, fie a celei de 30 ale lunii. Revenind, prezentarea unei cărţi împrumută din recuzita spectacolelor dramatice. Un sfat pentru menajarea emoţiilor negative: vorbitorii invitaţi să aibă în vedere că, până la jucarea piesei, actorii fac repetiţii. Să ne fie învăţătură de minte să credem că vom atrage, prin carismă, muşterii. Autorii se transformă în impresari. Chemi rude, vecini, colegi, foşti amici din liceu, elevi etc. şi aştepţi ca aceştia să cumpere romanul. Tocmai cunoscuţii însă se gândesc la gratuităţi, deşi bănuieşti de la început că produsul va prinde vechime în bibliotecile lor. Scriitorii ştiu că, oferind în stânga şi în dreapta, rufele se vor spăla în familie. Cartea trebuie să ajungă la critici.

O a doua cauză a decalajelor specifice lansărilor la târguri: disecarea critică a volumelor. Uităm că în pavilioanele de la Romexpo suntem ca la piaţă. Trebuie să vinzi marfa. Eşti promotor. Faci reclamă. Ai nevoie de sloganuri. Altfel, încetineşti ritmul. Eşti ca un driblangiu care, în loc să atace poarta adversă, face artă pentru artă, periclitându-şi defensiva. Desigur, există o retorică a persuasiunii, o pricepere a ademenirii. Însă… Bateriile microfoanelor leşină. Lumea din jur fornăie. Se opreşte câte un grupuleţ şi, pălăvrăgind despre zacuscă, căldură, facturi, ”Games of Thrones”, hit-urile de la radio sau echipa naţională, bruiază intervenţiile bine intenţionate. Dacă se aud anunţuri că nu ştiu ce lider soseşte în curând, atunci începe debandada. O propunere pentru creşterea eficienţei vânzărilor: când se anunţă titlul ce urmează a fi prezentat, gazdele să menţioneze preţul. Sunt cumpărători care nu-şi fac liste preliminare. Vin cu buget fix şi le mai rămân 28 de lei. Şi atunci să vedeţi cum acţionează buna rânduială. Omul se bucură că fondurile de care dispune sunt tanda pe manda. A luat „chilipirul“ şi a aflat ce meşter e prozatorul din faţa lui.

Romancierii noştri nu au priză la publicul larg şi din pricina faptului că în acea priză nu stă cablul TV. Se practică literatura „dezvăluirilor“, a invadării spaţiului privat. Majoritatea emisiunilor – chiar şi ştirile, documentarele şi dezbaterile – sunt variante de reality show. Dacă analizăm situaţia, aşa s-a născut romanul modern în Europa: a răspuns nevoii de bârfă, de violentare a intimităţii. ”Big Brother”, ”Serviţi vă rog!”, ”Master Chef”, ”Burlacul” aduc în faţă „eroul“ care, la necaz, trebuie să asigure liniştea în cetate sau să se pună la dispoziţia omului de rând. Literatura vandabilă a devenit afacerea mondenilor, a notorietăţii obţinute prin fitil aprins. Sau poate că scriitorii au pierdut această dimensiune a activităţii lor. Camil Petrescu şi Mircea Eliade erau, la vremea lor, prea implicaţi în mondenităţi. Mergeau la teatru, scriau cronici dramatice, dădeau articolul de atitudine civică la gazetă, făceau însemnări diaristice, lucrau la romane, ieşeau la promenadă, mergeau în excursii, luau prânzul în oraş, îi ispitea politica militantă. Sau viaţa mondenă din anii 1930 era confiscată de intelectuali?

George NEAGOE

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508