spot_img

Cvartetul Arcadia, în premieră la Ateneul Român

Tinerimea Română prezintă sâmbătă, 13 iunie 2015, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, primul recital semnat exclusiv de Cvartetul ARCADIA – cea mai valoroasă tânără formație camerală de gen din România. Alături de tinerii virtuozi – Ana  Török şi Răsvan Dumitru – vioară, Traian Boală – viola, Zsolt Török – violoncel – se va afla ca invitat special violoncelistul de talie internațională Marin Cazacu, pentru a oferi publicului o versiune memorabilă a Cvintetului cu două violoncele de Schubert, una dintre capodoperele muzicii universale. Regalul cameral va cuprinde și Cvartetul de coarde nr. 4 de Mendelssohn, o altă bijuterie a repertoriului de gen. Evenimentul va constitui o adevărată avanpremieră a marilor concerte camerale găzduite de Ateneul Român în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.

Violoniștii Ana Török și Răsvan Dumitru, alături de violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török au pornit proiectul ARCADIA în anii studenției, în 2006, astăzi având un excepțional palmares de premii internaționale la competiții importante, precum Osaka în 2014, Wigmore Hall London International în 2012, Almere International Chamber Music Competition în 2011, sau International Chamber Music Competition Hamburg în 2009.

În vederea revenirii după o îndelungată absență pe scenele de concert din țară, violonistul Răsvan Dumitru declara: “Cooptarea Cvartetului ARCADIA în cadrul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” reprezintă un vis devenit realitate, și anume acela de a aparține, de a ne afla ca și formație camerală sub auspiciile unei instituții culturale de prestigiu. Îi suntem așadar profund recunoscători maestrului Marin Cazacu pentru că ne-a susținut în împlinirea acestui vis. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei realizări, este faptul că vom avea vizibilitate mult mai mare și în România (de mulți ani, activitatea noastră desfășurându-se cu precădere în străinătate) și credem că acest lucru va fi asigurat de o activitate concertistică constantă în capitală. Vom oferi publicului bucureștean un număr de șase concerte pe an, cu programe extrem de interesante și actractive, și sperăm să avem un public cât mai numeros!”

Cvartetul ARCADIA

Program:

Felix Mendelssohn – Cvartetul de coarde nr.4 în mi minor, op.44, nr.2

Franz Schubert – Cvintetul cu două violoncele, în do major, D. 956, op.163

Prof.univ.dr. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna, Belgrad. Lider incontestabil al vieții pedagogice și al celei de concert din România de peste 20 de ani, are în palmares și în plină desfășurare și o serie de proiecte concertistice internaționale. Pe lângă postul de profesor de violoncel la Universitatea Națională de Muzică din București, este din 2014 managerul Centrului Național de Artă Tinerimea Română și din 2008 creatorul celui mai mare proiect dedicat orchestrelor de tineret din România, respectiv Orchestra Română de Tineret, Romanian Sinfonietta și Orchestra Junior. Din 1983 este solist al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în străinătate, sub bagheta unor mari dirijori: Ghenadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Lu Jin, Nanse Gum, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. A cântat alături de artişti prestigioşi ca Vladimir Orlov, Valentin Gheorghiu, Radu Aldulescu, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Ilia Grubert, Jeremy Menuhin şi ca membru al formaţiei „Pro Arte“ şi colaborator al cvartetului „Voces“, precum şi la mari festivaluri europene (München, Berlin, Milano, Veneţia, Valencia, Bratislava, Sofia). Din anul 1992 predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo“ – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu – formaţie cu care a concertat la festivalurile de la Veneţia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid şi România, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de la 8 la 12 violoncele în formaţia „Violoncellissimo“. A înregistrat pentru „Electrecord“ şi „Olympia“. In anul 2006, Marin Cazacu a obţinut titlul de Doctor în muzică sub îndrumarea prof. doctor Octavian Lazăr Cosma.

Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Bucureşti cu profesorul Ion Urcan, apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti,cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursuri de măiestrie.

Organizator : Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical

Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508