Seară literară alături de ANDREJ MEDVED și MIKLAVŽ KOMELJ

mai 20th, 2015 | By | Category: Eveniment

Ambasada Republicii Slovenia la București organizează, cu sprijinul Universității Naționale de Arte București, o seară literară alături de ANDREJ MEDVED și MIKLAVŽ KOMELJ, doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați poeți sloveni contemporani, laureați ai mai multor înalte distincții decernate de Republica Slovenia.

Evenimentul va avea loc pe data de 21 mai 2015, orele 19:00, la ceainăria “Ceai la Vlaicu”, Strada Aurel Vlaicu 57, București. Moderatorul evenimentului va fi doamna Carmen Mușat, redactor șef al Observatorului Cultural. Dezbaterea va fi tradusă în limba română.

Tot pe 21 mai 2015, la ora 11:00, cei doi poeți sloveni vor ține două prezentări tematice la UNAgaleria, Strada G-ral Budișteanu nr.10, București. Andrej Medved va ține o prelegere intitulată “Enigma lui Gabriel Stupica”, iar Miklavž Komelj va vorbi despre suprarealiștii iugoslavi și politica imposibilului – “Vivre l’invivable”.

ANDREJ MEDVED ( 1947) este consilier muzeal, istoric de artă, filosof, un mare maestru al cuvântului scris, publicist şi un excelent cunoscător, de reputaţie internaţională, al artelor plastice, laureat al premiului Valvasor pentru întreaga carieră şi al premiului Jenko pentru creaţia poetică. Graţie unei experienţe de 35 de ani de curator al Galeriilor Costiere din Piran, s-a afirmat ca o figură centrală a galeristicii slovene şi internaţionale. S-a îngrijit de pregătirea a circa 500 de expoziţii şi este autorul a peste 600 de texte de specialitate, majoritatea concepute ca eseuri scurte. A publicat douăzeci de cărţi şi o serie de lucrări de sine stătătoare, în care abordează teme referitoare la domeniul artelor plastice. Este un om a cărui opinie, fie profesională, fie personală, exprimată în spaţiul public, are o mare greutate. A mers până acolo încât, pentru a-şi putea publica volumul “Fantasma epohé” (operă cu adevărat epocală, ce numără nu mai puţin de 2.400 de pagini!), şi-a vândut propria pădure. Filosoful analitic sloven Matjaž Potrč este de părere că: “Nu este întotdeauna prea uşor să pătrunzi până în străfundurile pluridimensionalităţii prismatice a operei lui Medved – în care poezia, filosofia, artele vizuale şi excesul de pasiune se contopesc -, dar merită.“

MIKLAVŽ KOMELJ (1973) este istoric de artă, poet, eseist şi publicist. A obţinut titlul de doctor în istoria artei, dar s-a afirmat ca poet. Scrie poezii de dragoste şi lirică reflexivă, preferând mai degrabă structurile metrice prestabilite, ceea ce explică predilecţia sa pentru sonet. Printre distincţiile literare ce i-au fost conferite se numără: Premiul naţional al Fundaţiei Prešeren, Premiul Jenko pentru creaţia poetică, Premiul Veronika pentru cel mai bun volum de poezie al anului şi Premiul Rožanc pentru antologia de eseuri “Nevoia de poezie”. Aşa cum spune poetul însuşi, “nevoia de poezie nu înseamnă că trebuie să i se recunoască acesteia un anumit rol în această lume, ci că poezia trebuie să schimbe lumea din temelii.” Poeziile sale au fost publicate în toate antologiile de poezie slovenă apărute după 1991. Spirit prin excelenţă creativ, poetul nu rămâne nicio clipă indiferent faţă de prezent – fie el artistic, ori socio-politic -, scrierile sale fiind expresia modului său particular de a reacţiona în faţa acestui prezent.

Număr de vizualizări :754


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro