spot_img

Scriitorul italian Paolo Giordano, în direct via Skype în librăria Humanitas de la Cișmigiu

Paolo Giordano, unul dintre cei mai de apreciați și traduși scriitori din noua generație de prozatori italieni, este invitat via Skype în librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri, 6 mai 2015, la ora 19.00, într-un dialog despre experiența trupelor militare staționate în Afganistan  și despre conceperea romanului ”Corpul uman”, publicat la editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei.  La discuția moderată de scriitoarea Daniela Zeca-Buzura va participa și colonelul Vasile Marineanu, șeful Centrului de investigații sociocomportamentale din Ministerul Apărării Naționale, care are la activ mai multe misiuni în teatre de război.

Afganistan, valea Gulistan, un punct roșu pe hărțile departamentelor de știri. Reporteri din întreaga lume au vizitat bazele în care sute de mii de soldați, din 51 de țări, participă la operațiuni militare. Paolo Giordano revine din valea Gulistan transformând un pluton de soldați în eroii noului său roman. Avanpostul Ice este revelatorul unei povești despre maturizarea unei generații. Microierarhia militară se desface în istorii personale în care intervin evenimentele vieții anterioare plecării în misiune. Traumele definitive ale războiului le continuă pe cele difuze ale trecutului, de care tinerii soldați încearcă să se desprindă căutând aventura.

”După toate probabilităţile, chiar el a răspândit printre băieţii din plutonul trei anumite zvonuri care, după un lung ocol, îi sunt iarăşi şoptite la ureche şi în care sfârşeşte prin a crede mai tare decât toţi. Teama neîncrezătoare faţă de moarte se amestecă cu o febră a aventurii care pune stăpânire pe toţi. Ietri îşi închipuie femeile pe care le va întâlni în Afganistan, zâmbetele maliţioase de la apelul de dimineaţă, inflexiunea stranie cu care i se va pronunţa numele.

(…) E în Afganistan de o sută nouăzeci şi una de zile şi de circa patru luni e la forward operative base Ice, la intrarea dinspre nord în valea Gulistan, nu departe de provincia Helmand, unde trupele americane luptă zilnic pentru a-i lichida pe insurgenţii de prin sate. Puşcaşii marini consideră treaba din Gulistan încheiată, de vreme ce au construit un avanpost de aproape patru hectare într-o zonă strategică şi au curăţat câteva sate, printre care Qal’a-i-Kuhna, unde se află bazarul. De fapt, ca toate operaţiunile desfăşurate de la începutul conflictului, şi curăţarea respectivei zone a rămas parţială: bula de siguranţă se întinde pe o rază de numai câţiva kilometri în jurul bazei, în interiorul ei mai sunt încă enclave periculoase de gherilă, în afara ei însă e iadul.

(…) De ceea ce-ar putea veni de sus, o împuşcătură drept în ceafă, ca să-i spunem pe nume, nici nu-i pasă. Dacă inamicul ar fi vrut să-l doboare, ar fi făcut-o deja. Mai frică îi este de ceea ce se poate ascunde dedesubt. De la Lynx până la stâncă să tot fie vreo patruzeci de paşi. Patruzeci de ocazii de-a pune piciorul greşit şi de-a dispărea de pe faţa pământului. Explozia pe care n-o auzi e explozia care te-a omorât deja, spunea Masiero la curs. ” (fragmente din romanul Corpul uman)

Aparţinând noii generaţii de prozatori italieni, PAOLO GIORDANO s-a născut în 1982 la Torino şi a urmat studii de fizică teoretică, obţinând în 2010 un doctorat în fizica particulelor elementare. Tânărul cercetător ştiinţific Paolo Giordano şi-a cultivat marea pasiune pentru literatură urmând în perioada 2006–2007 cursurile de tehnici narative de la Scuola Holden, fondată şi condusă la Torino de scriitorul Alessandro Baricco. În 2008 a publicat la Editura Arnoldo Mondadori romanul ”Singurătatea numerelor prime” (”La solitudine dei numeri primi”), distins în acelaşi an cu mai multe premii literare importante, între care Premiul Campiello Opera Prima şi Premiul Strega. Romanul a cunoscut un imens succes, fiind ecranizat în 2010 şi tradus în patruzeci de ţări. ”Corpul uman” (”Il corpo umano”) vede lumina tiparului în 2012 şi urmează îndeaproape succesul internaţional al romanului de debut al lui Giordano, fiind deja tradus în peste treizeci de ţări. În 2014 Paolo Giordano semnează un nou roman, ”Il nero e l’argento”. A publicat, de asemenea, povestiri în ziare, reviste literare şi volume colective.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508