Scriitorul italian Paolo Giordano, în direct via Skype în librăria Humanitas de la Cișmigiu

mai 1st, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Paolo Giordano, unul dintre cei mai de apreciați și traduși scriitori din noua generație de prozatori italieni, este invitat via Skype în librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri, 6 mai 2015, la ora 19.00, într-un dialog despre experiența trupelor militare staționate în Afganistan  și despre conceperea romanului ”Corpul uman”, publicat la editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei.  La discuția moderată de scriitoarea Daniela Zeca-Buzura va participa și colonelul Vasile Marineanu, șeful Centrului de investigații sociocomportamentale din Ministerul Apărării Naționale, care are la activ mai multe misiuni în teatre de război.

Afganistan, valea Gulistan, un punct roșu pe hărțile departamentelor de știri. Reporteri din întreaga lume au vizitat bazele în care sute de mii de soldați, din 51 de țări, participă la operațiuni militare. Paolo Giordano revine din valea Gulistan transformând un pluton de soldați în eroii noului său roman. Avanpostul Ice este revelatorul unei povești despre maturizarea unei generații. Microierarhia militară se desface în istorii personale în care intervin evenimentele vieții anterioare plecării în misiune. Traumele definitive ale războiului le continuă pe cele difuze ale trecutului, de care tinerii soldați încearcă să se desprindă căutând aventura.

”După toate probabilităţile, chiar el a răspândit printre băieţii din plutonul trei anumite zvonuri care, după un lung ocol, îi sunt iarăşi şoptite la ureche şi în care sfârşeşte prin a crede mai tare decât toţi. Teama neîncrezătoare faţă de moarte se amestecă cu o febră a aventurii care pune stăpânire pe toţi. Ietri îşi închipuie femeile pe care le va întâlni în Afganistan, zâmbetele maliţioase de la apelul de dimineaţă, inflexiunea stranie cu care i se va pronunţa numele.

(…) E în Afganistan de o sută nouăzeci şi una de zile şi de circa patru luni e la forward operative base Ice, la intrarea dinspre nord în valea Gulistan, nu departe de provincia Helmand, unde trupele americane luptă zilnic pentru a-i lichida pe insurgenţii de prin sate. Puşcaşii marini consideră treaba din Gulistan încheiată, de vreme ce au construit un avanpost de aproape patru hectare într-o zonă strategică şi au curăţat câteva sate, printre care Qal’a-i-Kuhna, unde se află bazarul. De fapt, ca toate operaţiunile desfăşurate de la începutul conflictului, şi curăţarea respectivei zone a rămas parţială: bula de siguranţă se întinde pe o rază de numai câţiva kilometri în jurul bazei, în interiorul ei mai sunt încă enclave periculoase de gherilă, în afara ei însă e iadul.

(…) De ceea ce-ar putea veni de sus, o împuşcătură drept în ceafă, ca să-i spunem pe nume, nici nu-i pasă. Dacă inamicul ar fi vrut să-l doboare, ar fi făcut-o deja. Mai frică îi este de ceea ce se poate ascunde dedesubt. De la Lynx până la stâncă să tot fie vreo patruzeci de paşi. Patruzeci de ocazii de-a pune piciorul greşit şi de-a dispărea de pe faţa pământului. Explozia pe care n-o auzi e explozia care te-a omorât deja, spunea Masiero la curs. ” (fragmente din romanul Corpul uman)

Aparţinând noii generaţii de prozatori italieni, PAOLO GIORDANO s-a născut în 1982 la Torino şi a urmat studii de fizică teoretică, obţinând în 2010 un doctorat în fizica particulelor elementare. Tânărul cercetător ştiinţific Paolo Giordano şi-a cultivat marea pasiune pentru literatură urmând în perioada 2006–2007 cursurile de tehnici narative de la Scuola Holden, fondată şi condusă la Torino de scriitorul Alessandro Baricco. În 2008 a publicat la Editura Arnoldo Mondadori romanul ”Singurătatea numerelor prime” (”La solitudine dei numeri primi”), distins în acelaşi an cu mai multe premii literare importante, între care Premiul Campiello Opera Prima şi Premiul Strega. Romanul a cunoscut un imens succes, fiind ecranizat în 2010 şi tradus în patruzeci de ţări. ”Corpul uman” (”Il corpo umano”) vede lumina tiparului în 2012 şi urmează îndeaproape succesul internaţional al romanului de debut al lui Giordano, fiind deja tradus în peste treizeci de ţări. În 2014 Paolo Giordano semnează un nou roman, ”Il nero e l’argento”. A publicat, de asemenea, povestiri în ziare, reviste literare şi volume colective.

Număr de vizualizări :839


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro