spot_img

Proiectul ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” – programul săptămânii 4 – 10 mai 2015

La Hanul Gabroveni sunt expuse peste 2000 de fotografii de arhivă, cu viața bucureșteană, dar nu o avem pe a ta. Ne dorim să adunăm cât mai multe amintiri personale și invităm locuitorii orașului să caute în albumele proprii fotografii interesante despre viața din București a familiilor lor. Acestea vor deveni parte din albumul-arhivă colectivă al orașului. Puteți vedea câteva exemple puțin mai jos. Termenul limită este 15 mai 2015.

București – Album de familie

Cum te cheamă? Câți ani ai? Unde te jucai când erai mic(ă)? Care era ascunzătoarea ta preferată la „de-a v-ați ascunselea? Tu ai putea răspunde ușor la aceste întrebări. Bucureștiul, nu. Și asta nu pentru că nu este plin de viață, ci pentru că își formează identitatea odată cu tine. Ajută-ne să construim imaginea Bucureștiului așa cum ți-l amintești cu drag. Vino la Hanul Gabroveni sau trimite pe adresa bucuresti2021@arcub.ro fotografii cu amintiri personale din București și contribuie la construirea unei memorii colective a orașului. ARCUB îți răsplătește implicarea cu o invitație dublă la unul dintre cele două spectacole: Cină cu prieteni din data de 6.05.2015 și Noapte bună, mamă! din data de 10.05.2015. Detalii pe www.arcub.ro.

Program săptămâna 7 | 4 – 10 mai

Marți și vineri, 5 și 8 mai | 9:30-11:30 | Hanul Gabroveni

Ateliere Komunitas

Atelier Expediție,  5 mai | 9:30 – 11:30 | cartierul Băneasa

La acest atelier, desfășurat în cartierul Băneasa din București, vor lua parte 15 elevi de clasa a VI-a, Școala gimnazială nr. 7, sectorul 1. Aceștia vor identifica împreună câteva aspecte importante în fotografie (lumina, încadrarea, subiectul), se vor împărţi în 3 echipe, fiecare primind o temă pe care trebuie să se concentreze în timpul explorării cartierului în care se găsește școala lor. În plus, fiecare participant va primi sarcina de a realiza un portret al unei persoane necunoscute. Fotografiile rezultate în urma atelierului vor fi aduse la Hanul Gabroveni, o parte dintre acestea urmând să fie incluse în expoziția Memoria Orașului.

Cartografiere afectivă, Hartă Mentală

8 mai | 14:30 – 16:30 | Hanul Gabroveni

Vineri este rândul elevilor Școlii generale Ferdinand I să ia parte la atelierul de cartografiere afectivă, în care vor desena drumul de acasă până la școală. Apoi își vor marca traseul pe harta Bucureștiului din foaier.

Miercuri 6 mai | ora 19:00 – 21:00 | Hanul Gabroveni

Intersecțiile de miercuri – Conferință

Conferința Arhipelagul Bucureștilor.

Rupturi și trasee.

Invitat: antropologul Vintilă Mihăilescu. • Etatizarea spațiului public și standardizarea spațiului privat, balconiada, reinvestirea edificiilor comuniste de către stat și edificarea capitalismului de către privat, alienarea fațadelor, abandonarea timpului și pierderea memoriei urbane, nevoia de spații publice, lipsa cartierelor, totul într-un București la fel de fragmentat precum societatea românească. Curator: Svetlana Cârstean

Arhive în dialog |

Eveniment de weekend

Sâmbătă 9 mai | 17:00-19:00 Hanul Gabroveni

Toate fotografiile primite de la bucureșteni vor fi expuse la Hanul Gabroveni, iar o echipă de curatori și fotografi vor selecta cele mai bune 20 dintre acestea, care vor deveni parte din expoziția permanentă Memoria. Toți cei prezenți la eveniment vor fi invitați să ia parte la trecerea către următoarea etapă a proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului.

Evenimente găzduite

17 aprilie – 15 mai

Război și Pace în Balcani

Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor

17 aprilie – 15 mai, program de vizitare zilnic 12:00-20:00

Expoziție despre impactul Primului Război Mondial asupra populației civile.

Un eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB.

Expoziția prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Război Mondial, precum și imagini din viața cotidiană din Balcani, în perioada 1914–1918. De la aceștia ne-a rămas o serie de fotografii care prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viață în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins în imagini retragerea armatei sârbe prin munții Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane, respectiv franceze, au fotografiat viața de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum și crimele de război îndreptate împotriva populației civile.

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508