spot_img

Peste 200 de edituri și peste 300 de evenimente, la Bookfest- ediția a X-a

Au mai rămas 10 zile până la debutul celei de-a zecea ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Între 20 și 24 mai 2015, la Romexpo (pavilioanele C1, C2, C4 și C5), peste 200 de edituri vă așteaptă pentru o adevărată sărbătoare a cărții, cu peste 300 de evenimente la care participă personalități ale vieții culturale și politice actuale, lansări de carte, dezbateri, proiecții de film, concerte.

Pagini de istorie despre Casa Regală

Pentru că suntem în preajma Zilei Regalității, editura Curtea Veche Publishing completează la Bookfest oferta de cărți dedicate Casei Regale a României cu mai multe volume și o nouă colecție, Regii şi reginele noastre, serie care cuprinde cărți destinate copiilor și în care sunt prezentate figurile importante ale regalității românești. Primul titlu din acest volum, Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria – de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, va avea evenimentul de lansare sâmbătă, 23 mai, la standul editurii și o prezintă pe  Regina Maria a României ca un model de bunătate, înţelepciune şi cumpătare.

Actrița Diana Mandache lansează duminică, 24 mai la standul Curtea Veche Publishing Cotroceniul regal,  volum din paginile căruia aflăm detalii inedite despre suveranii României – atât episoade din culisele politicii internaționale, cât și întâmplări din viețile personale.

Tot duminica, la ora 12 Curtea Veche vă invită la lansarea cărții Cum supravieţuieşte monarhia într-o republică. Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989, de Alexandru Muraru. Această frescă a primilor ani post-revoluționari și a tensiunilor care au apărut și au fost apoi dezamorsate va fi prezentată de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și de Jiri Sitler, fostul ambasador al Cehiei în România, unul dintre apropiații Casei Regale a României.

”Numărul zero”, un nou roman de Umberto Eco

Tot anii de după transformările din 1989 sunt și tema cărții lui Umberto Eco, Numărul zero, care va fi lansat la standul editurii Polirom duminică, 24 mai, ora 15. „Umberto Eco foloseşte anii ’90 ca pe o metaforă perfectă a vremurilor noastre. Acei ani reprezintă simptomul de netăgăduit al unei maladii grave, de a considera normal ceea ce nu e: ilegalităţile, nenorocirile, comploturile, atentatele cu bombă puse pe seama «roşiilor» când, în realitate, sunt gândite de «negri», cu complicitatea lumii politice care a păstrat întotdeauna tăcerea. La rândul lor, ziarele ar fi putut să dezmintă, să declanşeze investigaţii; n-au făcut-o. S-au retras în umbră, preferând să-şi plece capul în faţa patronului.” (la Repubblica)

În schimb, Mihnea Berindei şi Gabriel Andreescu continuă prezentarea celor mai semnificative scrisori trimise postului de radio Europa Liberă, de data aceasta între anii 1986 şi 1989, o perioadă de schimbări majore ce au condus la prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa de Est. Autorii citează, între altele, remarcabila și curajoasa luare de poziție a disidentului Mihai Botez, din iarna anului 1985, într-un memoriu adresat Consiliului de Stat și Ministerului de Interne și citit de Vlad Georgescu de la microfonul Europei Libere. Evenimentul de lansare al lucrării Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Radio Europa Liberă. Vol. II: 1986-1989 va avea loc miercuri, 20 mai, ora 15.00 la standul Editurii Polirom.

Lecții de supraviețuire

La standul Editurii Vremea are loc sâmbătă, 23 mai, ora 16, lansarea cărții Jurnal cu şi fără Nae Ionescu, de Elena-Margareta Ionescu. Puteți afla astfel cea mai apropiată mărturie despre parcursul lui Nae Ionescu, filozof, logician, pedagog şi jurnalist, cel care a modelat gândirea celei mai strălucite generaţii a României secolului XX (Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian sau Emil Cioran). În anii 1930, Nae Ionescu a fost puternic implicat în politică, susținându-l inițial pe  Regele Carol al II-lea și apoi Mișcarea legionară, iar în această carte îl vedem nu doar ca personaj public ci, prin ochii soţiei, ca protagonist al unei relații conjugale nu întotdeauna, ba chiar destul de rar, fericită.

Un alt destin remarcabil în context cultural și politic este și tema dezbaterii de sâmbătă la ora 13,  pe scena Agora (pavilionul C4) – Milan Kundera, Marele singuratic al literaturii cehe, discuție la care vor participa Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas, Ioana Pârvulescu, scriitoare și traducătoare, Vlad Russo, scriitor, şi  František Zachoval, directorul Centrului Ceh. După ce ani de zile a fost receptat în primul rând ca reprezentant al Primăverii de la Praga, ca dizident, ori exilat politic, astăzi, în percepţia cititorilor români,  Milan Kundera apare eliberat de aceste conjuncturi istorice, drept unul dintre importanţii scriitori contemporani. Masa rotundă dedicată prozatorului şi eseistului francez de origine cehă îi reuneşte pe cei mai apreciaţi traducători ai operei sale.

Editura Nemira ne provoacă sâmbătă, 23 mai, ora 12 la standul editurii să învăţăm să supravieţuim de la cel mai bun prin lansarea autobiografiei lui Bear Grylls – Noroi, transpiraţie şi lacrimi, cunoscutul personaj al documentarelor Discovery despre cum poți rezista cât mai eficient în cele mai potrivnice și diverse condiții de mediu.

Adrian Năstase, vorbe din vremurile de glorie

Presa de la A la N de Adrian Nastase este volumul lansat de Editura Semne-Artemis joi, 23 mai, ora 14. „Sper să citiți cu interes stenograma discuției, pe care am avut-o, în urmă cu 12 ani, cu o parte din cei mai importanți jurnaliști ai momentului: Horia Alexandrescu, Ion Cristoiu, Valeria Dorneanu, Sabina Fati, Lucian Mândruță, Liviu Mihaiu, Cornel Nistorescu, Octavian Paler, Valentin Păunescu, Marius Tucă. Numele lor l-am notat în ordine alfabetică.” spune Adrian Năstase în prefața cărții.

Sâmbătă, la ora 17.00, editura All a pregătit lansarea volumului Bujor Nedelcovici – Conștiința de scriitor, de Anastasia Dumitru alături de Bujor Nedelcovici şi criticul literar Alex. Ștefănescu. Bujor Nedelcovici este unul dintre importanții romancieri ai României, stabilit din 1987 la Paris, Franța. Fost avocat, radiat din Barou din motive politice (după arestarea tatălui), Bujor Nedelcovici a fost obligat să muncească timp de 12 ani pe diverse șantiere și uzine din țară, la Bicaz, Brașov și București. După fuga în Franța, a publicat mai multe romane și a primit importante distincții literare franceze. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Toate informațiile despre Salonul Internațional de Carte Bookfest și despre Cehia – Invitatul de onoare al ediției 2015 vor fi livrate la conferința de presă oficială care va avea loc pe 12 mai, ora  12.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Programul de vizitare va fi următorul:

– miercuri, 20 mai: 10:00-20:00;

– joi, 21 mai: 10:00-20:00;

– vineri, 22 mai: 10:00-21:00;

– sâmbătă, 23 mai: 10:00-21:00;

– duminică, 24 mai: 10:00-20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Centrului Ceh din București.

Bookfest este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Bursei de Valori București și XTB.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Hotnews.ro, Observator cultural, Adevărul Holding, Dilema Veche.

Despre Bookfest

Ajuns la X-a ediție, Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La ediția precedentă, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai – 1 iunie 2014), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive). Invitat de onoare a fost Polonia. Au fost prezente personalități cu răsunet internațional, precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Janusz Leon Wiśniewski, Dorota Masłowska, Ryszard Krynicki, Wojciech Bonowicz, Irena Koźmińska și Aleksandra Małecka.

Salonul de Carte Bookfest are în prezent ediții locale la Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Târgu-Mureș.

www.bookfest.ro

www.facebook.com/BookfestRomania

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508