spot_img

Mai sunt două zile până la sărbătoarea cărții – Bookfest 2015

A zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi inaugurată miercuri, 20 mai 2015, la ora 12.00, la Romexpo, într-o ceremonie la care este așteptat ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, și la care au confirmat deja participarea E.S. Vladimír Války, ambasadorul Republicii Cehe (Invitat de Onoare al Bookfest 2015), E.S. Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei (Invitat de onoare al Bookfest 2010), E.S. Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei (Invitat de onoare al Bookfest 2011) și Marc Bruchez, consilierul ambasadorului Confederației Elvețiene (Invitat de onoare al Bookfest 2013, alături de Germania și Austria) și Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, organizație care a inițiat și desfășoară toate edițiile Salonului de Carte Bookfest. Cele circa 200 de edituri prezente la Bookfest se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de cărți, dintre care câteva mii de titluri noi, și peste 300 de evenimente – ce variază de la lansări, dezbateri și colocvii până la proiecții cinematografice și evenimente interactive.

Cărțile anului sunt la Bookfest 2015

Cele mai importante personalități ale lumii culturale din România vor fi prezente la Bookfest 2015, făcând din această a zecea ediție a Salonului o adevărată sărbătoare a cărții și a culturii.

Unul dintre cei mai așteptate volume este Primul pas, de Klaus Iohannis, care va fi disponibil la standul Curtea Veche Publishing încă din prima zi de Bookfest și va fi lansat de președintele României sâmbătă, 23 mai 2015, de la ora 15. Primul pas este o cronică a campaniei electorale de anul trecut din perspectiva candidatului Klaus Iohannis, fiind a doua carte semnată de actualul președinte după Pas cu pas, bestsellerul absolut al anului 2014, care s-a vândut în 130.000 de exemplare.

Fostul președinte al României Traian Băsescu se numără printre protagoniștii volumului Cronică de Cotroceni, de Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial în perioada decembrie 2004 – martie 2007, și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Băsescu încă de când acesta era președintele PD. Cartea, publicată la editura Polirom, va fi lansată duminică, 24 mai 2015, ora 12.

Istoricul Lucian Boia prezintă la Bookfest cea mai nouă carte a sa, Cum s-a românizat România, apărută la editura Humanitas, volum în care Boia descrie cum s-a transformat etnic România concomitent cu desprinderea de valorile culturii occidentale, începând cu al Doilea Război Mondial și continuând cu perioada comunistă. Sâmbătă, de la ora 12, în standul Humanitas, Gabriel Liiceanu va provoca o discuție despre această carte cu Lucian Boia, care va oferi apoi autografe celor interesați.

Supunere, de Michel Houellebecq, un roman care zguduie Occidentul, bestseller în Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Brazilia, Ungaria – va fi disponibil la standul Humanitas și va fi lansat la Bookfest sâmbătă 23 mai 2015, la ora 14. Adevărat fenomen editorial, o carte ce a generat puternice controverse încă înainte de publicare, Supunere a apărut în ianuarie 2015 și a devenit în câteva zile bestseller în Franţa, Germania şi Italia.

Proiecție gratuită Aferim! și concert Trei Parale

Vizitatorii Bookfest sunt așteptați și la evenimente culturale conexe lansărilor de carte. Astfel, cinematograful de artă Bookfest a pregătit o proiecție gratuită cu Aferim!, unul dintre cele mai de succes filme românești din ultima perioadă, pentru care regizorul Radu Jude a primit Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015. Proiecția va avea loc joi, de la ora 17 și va fi urmată de un alt moment special, un concert al cunoscutei formații de muzică tradițională Trei Parale, care semnează pe coloana sonoră a Aferim!, începând cu ora 19.

Copiii sunt și ei în atenția organizatorilor Bookfest care le-au pregătit un spațiu de povești și activități specifice la Clubul Șoriceilor de bibliotecă dar și o zonă specială unde îi așteaptă o parte din universul magic al jucăriilor LEGO, pe care le pot asambla și combina după propria lor imaginație.

Republica literaturii și Republica berii

Invitatul de onoare al celei de-a X-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest este Cehia. Sub sloganul „Cehia – Republica literaturii”, Centrul Ceh pregătește o serie de evenimente menite să promoveze literatura cehă și să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici cehi. Republica literaturii va fi vecină cu Republica berii, un stand organizat de Staropramen și care își propune să aducă la cunoștința publicului Bookfest și alte fațete ale culturii din Republica Cehă.

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Programul complet al evenimentelor Bookfest este disponibil pe www.bookfest.ro

Programul de vizitare va fi următorul:

– miercuri, 20 mai: 10:00-20:00;

– joi, 21 mai: 10:00-20:00;

– vineri, 22 mai: 10:00-21:00;

– sâmbătă, 23 mai: 10:00-21:00;

– duminică, 24 mai: 10:00-20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Centrului Ceh din București.

Bookfest este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Bursei de Valori București și XTB.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Hotnews.ro, Observator cultural, Adevărul Holding, Dilema Veche.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La ediția precedentă, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai – 1 iunie 2014), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive). Invitat de onoare a fost Polonia. La această ediție au fost prezente nume cu răsunet internațional, precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Janusz Leon Wiśniewski, Dorota Masłowska, Ryszard Krynicki, Wojciech Bonowicz, Irena Koźmińska și Aleksandra Małecka.

www.bookfest.ro

www.facebook.com/BookfestRomania

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508