spot_img

Lansarea volumului ,,10 Cântece aromâneşti’’ de Ion Dumitrescu

Fundaţia România de Mâine şi TV H vă invită duminică, 31 mai 2015, orele 11.00, în Sala de Concerte EUTERPE a Universităţii SPIRU HARET, la lansarea volumului ,, 10 Cântece aromâneşti’’ de Ion Dumitrescu. Evenimentul este realizat de către pianista de prestigiu internaţional, dr. în muzicologie, Ilinca Dumitrescu , realizator şi producător al binecunoscutelor serate cultural – muzicale ,, Ilinca Dumitrescu şi invitaţii săi’’ , emisiuni pe care le puteţi viziona în fiecare duminică între orele 19:00 – 20:00 pe TVH.

În cadrul spectacolului vor lua cuvântul personalităţi complexe ale vieţii culturale şi artistice româneşti: prof. univ. dr. NICOLAE – ŞERBAN TANAŞOCA, filolog şi istoric, director al Institutului de Studii Sud – Est Europene al Academiei Române, prof. univ. dr. VASILE MARCU, Facultatea de Arhitectură, USH, regizorul şi scriitorul TOMA ENACHE , realizator Radio România, coordonator al Redacţiei Aromâne, conf. univ. dr. ALEXANDRU GICA, Facultatea de Matematică, Universitatea Bucureşti, prof. univ. dr. GRIGORE CONSTANTINESCU , muzicolog, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, prof. dr. ALEXANDRU I. BĂDULESCU , muzicolog, director de onoare al Muzeului Memorial ,,Paul Constantinescu” , Ploieşti, dr. CAMELIA PAVLENCO , pianistă şi muzicolog, MATEI BĂNICĂ, director al Editurii Muzicale, ,, Grafoart”, Bucureşti.

Născut în judeţul Vâlcea în 1913, Ion Dumitrescu se stinge din viaţă la Bucureşti, în 1996. După studiile de la UNMB ) studiind compoziţia cu Mihail Jora), a lucrat ca profesor de muzică la câteva licee, la Academia de Muzică Religioasă din Bucureşti, ca dirijor şi compozitor la Teatrul Naţional, pentru ca din 1944 să devină profesor la UNMB, unde va preda în principal armonie ( până în 1979 ) . În cadrul UCMR a deţinut funcţiile de secretar, prim – secretar şi preşedinte .

A fost distins cu multiple ordine şi titluri ale Statului Român, precum şi cu câteva premii de creaţie ( al Academiei Române, Marele Premiu al UCMR ) , a primit titlul de membru corespondent al Académie de Beaux – Arts din Paris şi Accademia Tiberina din Roma , ş.a. .

,, Reperele cunoaşterii Maestrului nu sunt altele privind fiinţa sufletească a unui artist care a descoperit viaţa în mijlocul minunilor naturii ce înconjoară locurile natale vâlcene şi a părăsit viaţa privind cu nostalgică iubire spre oaza de frumos a Grădinii Botanice, bucurându- se întotdeauna de darul florilor primăverii şi cântecul păsărilor. Mereu s-a uitat în jurul său, la icoane, la oameni, la natură, hrănindu-se cu ce ar trebui să reprezinte fapta bună şi speranţa în veşnica ei întrupare. …’’ prof. univ. dr. GRIGORE CONSTANTINESCU , muzicolog, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti

Totodată, aveţi ocazia să vizionaţi în exclusivitate fragmente muzicale realizate de binecunoscuta pianistă Ilinca Dumitrescu alături de invitaţii săi – fagotistul Vasile Macovei şi soprana Camelia Pavlenco.

Lansarea va fi urmată de un moment muzical de excepţie susţinut de rapsodul NELI BRACEA şi un grup vocal fărşirot.

Realizatorul evenimentului : dr. ILINCA DUMITRESCU

Parteneri:  Universitatea SPIRU HARET

Partener media: Televiziunea TVH

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508