Expoziția „Avant Brâncuși [brɨnkuʃi]”, la Institutul Francez din Timișoara

mai 22nd, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 26 mai 2015, ora 19.00, la sediul Institutului Francez din Timișoara (Bd.C.D.Loga nr. 46) va avea loc vernisajul  expoziției „Avant Brâncuși [brɨnkuʃi]”, etnosculptură de Mihai – Corneliu Donici. Vernisajul va fi subliniat de un recital de flaut al muzicianului Vlad Alecsandru Colar, cu piese din creația lui Dinu Lipatti și a compozitorului timișorean Gabriel Mălăncioiu. Expoziția, care prefigurează lumea formelor brâncușiene într-un melanj cultural româno-francez, poate fi vizitată în perioada 26 mai – 18 iunie 2015.

”Brâncuși este artist francez de origine română, cum se afirmă în spațiul cultural francez, sau este artist  român afirmat în atmosfera fertilă a începutului de secol XX din Paris?

Artefacte din cultura populară românească, obiecte de lemn care și-au pierdut utilitatea, dar păstrează urma meșterului, șlefuite în zeci de ani de folosire,  sunt asamblate sau puse în situația de a prefigura lumea formelor brâncușiene, prin tehnica ready made”, argumentează artistul.

Proiectul cultural ”Etnosculptura” se află la al patrulea eveniment public, după  expozițiile ”Înainte de Brâncuși” (Galeria Triade, 2013), ”10 Meșteri” (Filarmonica Banatul, 2014) și ”Mecanismele nedescoperite de Leonardo” (Galeria Pygmalion 2014).

În spirit brâncușian, suportul lucrării face parte din compoziție și este creat din bârne de lemn salvate din cazarma Iosefina.  Artistul M.C.Donici a debutat expozițional în 1975, la Casa Studenților din Timișoara.

Număr de vizualizări :636


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro