Editura Muzeul Literaturii Române, la Bookfest 2015

mai 20th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Editura Muzeul Literaturii Române va fi prezentă și la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurat în perioada 20-24 mai 2015, la București. La standul editurii (Pavilion C4, stand C12), vizitatorii vor găsi volumele apărute în ultimii ani, vor putea afla informații despre cele mai recente apariții editoriale și se vor întâlni cu autorii volumelor editate cu această ocazie, aceștia participând la evenimentele standului. Pentru această ediție, Editura Muzeul Literaturii Române a pregătit 5 titluri cuprinse în 4 evenimente de lansare: ”Poeţi şi prozatori tineri în anii ’70-’90” de Cornel Regman, ”Geografia sacră şi profană a vieţii” de Vasile Andru, ”Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii” de Ioana Diaconescu, ”La echinox, în atelier. Corespondenţă Marian Papahagi – Ion Pop (1969-1981)” și „Caietele Avangardei”, nr. 5.

„… scrisul critic al lui Cornel Regman asociază două filoane părelnic divergente. Unul grav, canonic, „ardelenesc”, în măsură a asigura „expertiza” creației aflate în vizor, și altul degajat, ludic, cu aerul de-a marca o relaxare în urma efortului analitic. Dacă cel dintâi corespunde obligației raționale a demersului critic, cel de-al doilea satisface condiția sa literară. E un soi de beletrism. Dar unul metaforizant, în tradiție, la noi, lovinescian-călinesciană, ci de ordin mai curând lingvistic. Cornel Regman înțelege a se juca impenitent cu verbele, a crea o fascinantă combinație a acestora, „luând ochii” cititorului așa cum un prestidigitator alcătuiește evantaie parcă aeriene din cărțile de joc, scoțând unele sau altele din ele, într-un șir de surprize. (…)

Afirmat trudnic din pricini bine știute, de context politic, cu o carieră fragmentată, Cornel Regman, membru de primă linie al Cercului literar de la Sibiu, a avut printre altele neșansa de a  nu fi încadrat în gruparea impunătoare a criticilor din jurul „României literare”. Cam așa cum, odinioară, Paul Zarifopol n-a fost trecut la „lovinescieni”. Împrejurare ce a împiedicat într-o anume măsură recunoașterea meritelor sale. De pildă, o recentă istorie a literaturii noastre contemporane nu-i acordă capitolul cuvenit…” (Gheorghe Grigurcu, în Poeţi şi prozatori tineri în anii ’70-’90)

„Când scrii, poți avea parte de revelație. Adică noi nu scriem din imaginație, ci din revelație. Vorbim de „revelație poetică” pentru a o deosebi de alte trepte ale revelației. Există două feluri de cunoaștere: cea informațională și cea revelatorie. Cărțile mele Viață și semn sau Terapia destinului sunt urmarea unei experiențe de cunoaștere revelatorie. O carte este sărbătoarea unei revelații, sau mormântul ei. În sensul că: a „formaliza” o revelație, a-i da o formă… presupune s-o transferi, din infinit, în Patul lui Procust al paginii de carte.” (Vasile Andru, în Geografia sacră şi profană a vieţii)

„Am extras din toate dosarele ce-l privesc pe Marin Preda, am ordonat cronologic şi am constituit într-o secţiune specială 31 de documente ce reprezintă rapoarte, note, referate etc. ale Securităţii (executate de ofiţeri sau informatori ai Securităţii) şi ale Direcţiei Generale a Presei şi Tipăriturilor privind operele lui Marin Preda.

Am extras, ordonându-le, de asemenea, cronologic, 16 documente (din DUI 2583, volumul 2, Scriitorul) ce reprezintă corespondenţa supravegheată, interceptată, comentată, raportată şi adnotată de către diferitele servicii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne“ (Ioana Diaconescu, în Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii)

„Citind, după ani, corespondența lui Marian Papahagi cu Ion Pop, dar și cea cu profesorul Mircea Zaciu, am constatat cu plăcere că momentul „Echinox“ a fost mai mult decât o revistă studențească de literatură și cultură, a fost o stare de spirit a unui oraș universitar de pro­vincie în care primau seriozitatea intelectuală și morală, dorința de promovare a valorii autentice, sentimentul solidarității intelectuale foarte puternic în acea vreme, care azi, din păcate, se pierde încet-încet, în goana după imediat.

O construcție precum cea a „Echinoxului” a presu­pus dă­ruire, putere de muncă, încăpățânare și mult, mult efort. Scriitorii de azi, formați odinioară la școala „Echinoxu­lui“, pot depune mărturie, cred, că acest spirit care i-a însoțit a fost benefic în formarea și lansarea lor și că sunt mândri să-și revendice titlul de echinoxiști.” (Lucia Papahagi, în La echinox, în atelier. Corespondenţă Marian Papahagi – Ion Pop, 1969-1981)

„Pe când alții studiau în «formă de stup» (Tatăl meu obosit), eu studiam în formă de… labirint. Am intrat cândva (aș putea acum folosi adverbul «demult») și în labirintul Naum. E unul dintre «labirinturile blânde», nu e dedalic, nu te pierzi în el, nu rămâi prizonier. Pe oriunde ai lua-o dai de un capăt, deși important e să te apropii de centru sau poate și mai important e să completezi, la rândul tău, labirintul («Fără să țină seama de atitudinea rezervată sau ostilă a celor doi ea completează labirintul spre sus și spre jos»). Altfel, e loc spre oriunde.” (Simona Popescu, în „Caietele Avangardei”, nr. 5)

PROGRAM / 20-24 mai 2015

Vineri, 22 mai 2015

ora 16.00: Poeţi şi prozatori tineri în anii ’70-’90 de Cornel Regman

Invitaţi: Magda Cârneci, Ioan Groşan, Ion Bogdan Lefter, Liviu Ioan Stoiciu

Moderator: Ioan Cristescu

Sâmbătă, 23 mai 2015

ora 13.30: Geografia sacră şi profană a vieţii de Vasile Andru

Invitaţi: Clara Mărgineanu, Mihai Prepeliță (Moscova), Vasile Tărâțeanu (Cernăuţi), Ardian-Christian Kuciuk, Dan Stanca, pr. Ion Buga

Moderator: Eugenia Ţarălungă

ora 15.00: Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii de Ioana Diaconescu

Invitat: Răzvan Voncu

Moderator: George Neagoe

Duminică, 24 mai 2015

ora 13.00: La echinox, în atelier. Corespondenţă Marian Papahagi – Ion Pop (1969-1981)

și „Caietele Avangardei”, nr. 5

Invitaţi: Ion Pop, Paul Cernat, George Neagoe

Moderator: Ioan Cristescu

Salonul Internațional de Carte Bookfest, aflat anul acesta la cea de-a X-a ediție, va avea loc în perioada 20-24 mai, la pavilioanele C1, C2, C4 și C5 din incinta Romexpo, iar invitatul de onoare al acestei ediții este Republica Cehă.

Pe parcursul celor cinci zile, accesul la Bookfest este gratuit.

edituramnlr.ro/

www.mnlr.ro

www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane?ref=aymt_homepage_panel
www.facebook.com/mnlr.romania

Număr de vizualizări :636


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro