spot_img

Sufletul slav, un model pentru spiritul latin al programelor culturale româneşti

Între 14-17 aprilie 2015, s-a desfăşurat a XV-a ediţie a Festivalului Internațional  de Poezie UNESCO de la Varșovia. La invitația revistei „Poezja dzisiaj” („Poezia azi”, revistă condusă de poetul, criticul literar, eseistul şi animatorul cultural Aleksander Nawrocki), scriitorii Dan Mircea Cipariu şi Nicolae Mareș au fost invitaţii speciali ai evenimentului din capitala Poloniei. Printre poemele celor peste 20 de poeți străini participanți, revista „Poezia azi” a publicat versuri  ale poeților români invitaţi și notele bio-bibliografice ale acestora. Dan Mircea Cipariu a citit din volumul  de poezie „singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, şi Nicolea Mareş a citit din volumul „Clarobscur în amurg”, Editura eLiteratura, 2014. La propunerea revistei „Poezia dzisiaj”, Małgorzata Omilanowska, ministrul polonez al culturii și patrimoniului național, i-a acordat polonistului, poetului şi istoricului Nicolae Mareș un Premiu special şi Ordinul cultural pentru promovarea literaturii și culturii polone în spațiul românesc. Dan Mircea Cipariu şi Nicolae Mareş au avut întâlniri cu înalte oficialităţi ale celor două uniuni ale scriitorilor din Polonia, Związek Literatów Polskich -ZLP şi Stowarzyszenia Pisarzy Polskich-SPP, precum şi cu reprezentanţii celei mai vechi şi mai puternice organizaţii de gestiune a drepturilor de autor din Polonia – ZAIKS (Societatea Poloneză a Autorilor şi Compozitorilor), organizaţie fondată în 1918. „Prezenţa la Varşovia a fost substanţială şi din punct de vedere poetic, şi din perspective pragmatice. Am putut, astfel, să punem la cale proiecte comune în zona literară şi în zona dedicată drepturilor de autor. Faptul că în Polonia există două uniuni ale scriitorilor a dus la o diversificare a programelor literare şi la acoperirea nişelor literare. Foarte mulţi scriitori polonezi aflaţi în exil realizează festivaluri internaţionale prin care promovează extrem de eficient literatura poloneză contemporană. Sunt convins că în următorii ani modelul polonez de promovare culturală bazat pe ideea sufletului slav va fi unul generator de programe culturale de promovare pentru cultura română şi spiritul ei latin”, a declarat Dan Mircea Cipariu.
Revista „Poezia azi” a subliniat în paginile sale faptul că Nicolae Mareș este cel mai important exeget și propagator al Papei Ioan Paul al II-lea în România, despre care a scris și  tradus 16 cărți, lucru nemaiîntâlnit în lumea ortodoxă.   Magistru al Universității din Varșovia – promoția 1966, prof. dr. Nicolae Mareș a fost primit în audiență de rectorul Universității, prof. univ. dr. Marcin Pałys, căruia i-au fost înmânate peste 20 de volume publicate în românește de fostul absolvent, printre care: – Republica Polonă, Editura Enciclopedică, 1972; Încă Polonia….(eseuri și contribuții comparatiste), Editura Colosseum&Prut Internaţional, 2008; Lucian Blaga – diplomat la Varșovia, Editura Fundației România de Mâine, București, 2011; – Alianţa româno-polonă între destrămare şi solidaritate (1938-1939), Editura Biblioteca Bucureştilor, 2010; Diplomaţie, politică, spiritualitate, cultură vol 1, Editura Colosseum, 2010; – Istorie,  Diplomație, Cultură, Spiritualitate vol. 2, Editura Fundației România de Mâine, București, 2012; Raporturi româno-polone de-a lungul veacurilor, Editura Fundației România de Mâine, București, 2012; Cultură-Artă-Literatură-Știință-Spiritualitate-Eseuri, Opera omnia,  vol.I, Tipo Moldova, Iași 2014;Clarobscur în amurg, Editura eLiteratura, București, 2013; – Istorie- Diplomație, Eseuri, Opera omnia,  vol.II, Tipo Moldova, Iași 2014 etc. Mulțumind pentru darul oferit Bibliotecii Universitare, rectorul Marcin Pałys a subliniat că scriitorul român este printre puținii absolvenți străini, dacă nu unicul, care se poate mândri cu asemenea contribuții. La fel s-a exprimat și directorul Institutului de Istorie, prof. univ. dr. Dariusz Kołodziejczyk, aflând că cercetătorul român are sub tipar monografie consacrtă Mareșalului Piłsudski la a 80-a comemorare de la moarte.
Nicolae Mareș a făcut o vizită și directorului Centrului Gândirii Pontifului Ioan Paul al II-lea, dr. Michał Łuczewski, convenind cu acesta realizarea unui studiu legat de gândirea socială a fostului Papă, în baza enciclicilor sale pe această temă, cât și a numeroase intervenții publice ale gânditorului polonez. Exegetul român a fost invitat să participe la Dezbaterea deschisă organizată la Universitatea din Varşovia: – Baza bazelor. Despre demnitatea persoanei umane, cu participarea Cardinalului Gianfranco Ravasi, Președintele Consiliului Papal pentru problemele culturii; universitarii polonezi: Jacek Hołowka, Magdalena Sroda și Andrzej Zoll, cât și a sociologului german, Hans Joas.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508