Dublu eveniment în Sala Scoarțelor, la Palatele Brâncovenești

apr. 21st, 2015 | By | Category: Eveniment

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia și Primăria Municipiului București vă invită sâmbătă, 25 aprilie 2015,  la un dublu eveniment, ce va avea loc în Sala Scoarțelor.

Sâmbătă, 25 aprilie ora 16:00

Conferința intitulată  ”Colecțiile de artă ale familiilor Bibescu-Basarab Brâncoveanu”, susținută de istoric de artă drd. Oana Marinache și istoric de artă conf. univ. dr. Ioana Beldiman.

Pornind de la inventarele inedite din fondurile familiale Bibescu, Brâncoveanu, Darvari și Starzenska, identificate în Arhivele Naționale Direcția Municipiului București, Oana Marinache încearcă reconstituirea unor tendințe de colecționism în cazul unor membrii importanți ai familiilor analizate. Dacă în cazul domnitorului Gheorghe Bibescu (1802/1804 – 1873), dispunem de inventarul apartamentelor sale, realizat la Paris cu prilejul succesiunii din 1873, în cazul fiului său, prințul George G. Bibescu (1833-1902) apelăm la fotografiile interioarelor sale și ale soției sale, Valentine de Caraman-Chimay (1839-1914), pentru a puncta câteva opere de artă.

Nora lor, prințesa Martha Bibescu (1886-1973) a colecționat deopotrivă obiecte legate de viața împăratului Napoleon I, dar a onorat și memoria domnitorului-martir, Constantin Brâncoveanu (1654-1714). Conf. univ. dr. Ioana Beldiman va recrea atmosfera din Palatul Mogoșoaia din preajma celui de-al doilea război mondial, cu obiectele de artă prezente atât în evocarea lui Grigore Ionescu, cât și în fotografiile de epocă.

Sâmbătă, 25 aprilie ora 17:00

Concertul de muzică veche românească, ”Spitalul Amorului”, susținut de mezzosoprana Oana Andra, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici.

Mezzosoprana Oana Andra, solistă a Operei Naţionale Bucureşti, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici propune publicului  plăcerea de a asculta un buchet de arii şi romanţe naţionale din perioada interbelică, intitulat Spitalul amorului. Pe lângă cântecele populare culese de Anton Pann şi grupate sub acest titlu, mezzosoprana va interpreta romanţe din colecţia “Chitaristul Român”, precum și piese scrise de Carol Decker, G. Carlson, G. Cavadia ş.a.

Mişcarea scenică asigurată de Mihaela Ţigănuş, costumaţia şi profesionalismul interpreţilor vor conduce auditoriul în atmosfera de mare rafinament specifică perioadei noastre interbelice.


Număr de vizualizări :837


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro