spot_img

Caravana Gaudeamus – Radio România transformă Clujul în Capitala Europeană a Cărţii

Caravana Gaudeamus, organizată de Radio România prin Centrul Cultural Media şi Radio Cluj, transformă Clujul, de miercuri, 22 aprilie 2015, şi până duminică, 26 aprilie 2015, în Capitala Europeană a Cărţii.Cel mai mare dintre târgurile Caravanei va reuni peste 80 de expozanţi care vor aduce, în pavilionul mobil din Piaţa Unirii, cele mai recente apariţii editoriale, pachete promoţionale şi concursuri pentru public. Târgul Gaudeamus Cluj va promova campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă”, prin care vizitatorii sunt încurajaţi să cedeze volumele care le prisosesc celor care au din ce în ce mai greu acces la ele. Tot în cadrul Târgului de la Cluj, proiectul „Invitaţi de nota 10” va recompesa şi promova olimpicii României la diferite discipline.În mod excepţional în acest an, Târgul Gaudeamus a fost inclus în calendarul evenimentelor culturale aleoraşului-gazdă, în cadrul proiectului Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015. De asemenea, Caravana Gaudeamus va marca şi Ziua Mondială a Cărţii, care va fi sărbătorită pe 23 aprilie.

Târgul GAUDEAMUS Cluj – Napoca, unul dintre cele mai longevive şi mai îndrăgite evenimente de tip expo dedicate cărţii, din România, va fi în luna aprilie capul de afiş al agendei culturale a oraşului.

Timp de cinci zile, între 22 şi 26 aprilie, Radio România (prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Cluj) transformă Capitala Europeană a Tineretului într-o „Capitală Europeană a Cărţii”, deschisă tuturor celor tineri în spirit, având ca numitor comun dragostea de carte.

Evenimentul cu numărul 86 în seria târgurilor de carte pe care Radio România le organizează de peste 20 de ani, GAUDEAMUS Cluj-Napoca se va desfăşura în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în centrul oraşului, în Piaţa Unirii.

Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 22 aprilie, la ora 12.00. Programul de vizitare a târgului este următorul: de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică, între orele 10.00 şi 15.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.

Programul LECTURA este un proiect de anvergură naţională, iniţiat şi derulat de Radio România, al cărui principal obiectiv este susţinerea pieţei de carte din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional şi proiecte conexe. Palmaresul cumulat al Programului, în intervalul noiembrie 1994 – martie 2015, însumează 85 de târguri organizate sub brandul GAUDEAMUS, peste 9.400 de expozanţi, 2.413.000 de vizitatori şi aproape 9.600 de evenimente.

Principalele componente ale programului sunt: Târgul Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură (21 de ediţii), Caravana GAUDEAMUS (Cluj-Napoca – 15 ediţii, Craiova – 14 ediţii, Timişoara – 9 ediţii, Litoral – Mamaia/Constanţa – 6 ediţii, Sibiu şi Târgu Mureş – câte 3 ediţii, Oradea – o ediţie), Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară (12 ediţii) şi o serie de proiecte conexe.

Calendarul GAUDEAMUS 2015 mai cuprinde: Oradea (13 – 17 mai), Litoral (13 – 17 august), GAUDEAMUS

Carte Şcolară (16 – 27 septembrie) şi Târgul Internaţional GAUDEAMUS (18 – 22 noiembrie).

Preşedintele de onoare al acestei ediţii a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca va fi poetul Adrian Popescu.

Evenimentul care a inaugurat Caravana GAUDEAMUS în anul 2000, sub cele mai bune auspicii, îşi păstrează încă, prin anvergură şi program de evenimente, statutul de lider naţional pe piaţa târgurilor de carte organizate în ţară.

Reperele statistice ale ediţiei 2015:

-89 de expozanţi reuniţi în 58 de standuri, reprezentând principalele categorii prezente pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine prezente în standurile distribuitorilor de carte. Numărul mare al expozanţilor şi diversitatea domeniilor pe care le reprezintă sunt o bună recomandare în ceea ce priveşte oferta de care vizitatorii târgului vor putea beneficia şi la această ediţie a târgului.

-o suprafaţă de peste 500 mp de standuri;

-77 de evenimente propuse de către organizator şi expozanţi, adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă.

Cea de a XVI-a ediţie a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca va constitui şi cadrul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiţionale, marca GAUDEAMUS – Radio România:

  • „Cărţile se întorc acasă”, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Proiectul continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional GAUDEAMUS (Coşul Târgului); de la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, peste 110.000 de volume au îmbogăţit patrimoniul unor biblioteci care nu mai primiseră de foarte mult timp fonduri pentru achiziţii.
  • „Invitaţi de nota 10”: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 25 aprilie, la ora 11.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitaţii de nota 10 ai Târgului

GAUDEAMUS Cluj-Napoca, elevi din Cluj-Napoca premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline:

Fazakas Borbála şi Szőcs Orsolya – Liceul Teoretic „Báthory István”, Garfield Adrienne – Liceul Teoretic „János Zsigmond”, Velea Alexandru – Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca.Premiile vor fi oferite de Radio România, Automobile Dacia şi Restaurant Shanghai.

  • Faza locală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio Cluj, care va avea loc vineri, 24 aprilie, ora 16.00.

Premiile ediţiei 2015 a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca vor fi decernate duminică, 26 aprilie, începând cu ora 12.00, astfel:

  • Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului,decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite vizitatorilor pe întreg parcursul târgului;
  • Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio şi TV, tot prin Votul Publicului;
  • Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul GAUDEAMUS;
  • Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg de către organizator, Restaurant Shanghai, Azaria Cosmetics şi Asociaţia Clujul de altădată;
  • Premiile Tombolei GAUDEAMUS – ai căror câştigători vor fi stabiliţi prin tragerea la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului – oferite de BRD Groupe Société Générale, Casa Augustin şi Azaria Cosmetics.

Parteneri: BRD Groupe Société Générale – partener principal al Caravanei GAUDEAMUS 2015

Proiect susţinut de Ministerul Culturii

Sponsori: Automobile Dacia, Casa Augustin, Restaurant Shanghai, Azaria Cosmetics şi Asociaţia Clujul de altădată.

Eveniment iniţiat şi organizat de Radio România, în cadrul Caravanei GAUDEAMUS 2015, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Pentru detalii suplimentare privind această ediţie a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, vă rugăm să accesaţi website-ul www.gaudeamus.ro, unde sunt de asemenea disponibile catalogul participanţilor şi programul integral al evenimentelor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508