spot_img

Tricolor peste Târgu Jiu

Vineri, 27 martie 2015, la 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România, la Târgu Jiu a avut loc un marș pentru a marca acest eveniment istoric dar și pentru a trage un semnal de alarmă, românii dorind, în continuare, unirea. ”România, nu uita, Basarabia e a ta!”, ”Basarabia, pământ românesc!” sunt doar două dintre lozincile care s-au scandat pe lungimea întregii Căi a Eroilor, Axa Brâncuși fiind loc de pelerinaj pentru câteva sute de oameni, în principal tineri, ce au purtat un tricolor lung de 100 de metri, adus de peste Prut. Evenimentul a fost organizat de Platforma Unionistă 2012 în parteneriat cu Asociația de Științe Istorice, filiala, Gorj, Consiliul Județean al Elevilor Gorj și Asociația Cultul Eroilor ”Regina maria”, filiala Gorj. Ideea a aparținut lui Valentin Chepeneag, președintele filialei Gorj a Platformei Unioniste 2012. ”Am considerat că doar așa, purtând steagul de la Masa Tăcerii la Coloana fără Sfârșit, putem face o legătură între operele lui Brâncuși, între patriotismul uitat după 89, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, și valorile naționale”, a declarat Valentin Chepeneag.


”Este foarte important ceea ce încercăm noi astăzi să realizăm aici, la Târgu Jiu. Este 27 martie. În urmă cu 97 de ani, Basarabia se unea în sfârșit cu țara mamă, cu România. Astăzi realitatea este cea care este, o cunoaștem cu toții. Din nefericire Basarabia nu e alături de România, dar noi toți românii ne dorim cu ardoare acest lucru. Este și un semnal pe care încercăm noi să-l tragem astăzi. Avem aici un tricolor lung de o sută de metri, un tricolor adus din Basarabia și iată că vom încerca să îmbrăcăm românește, în tricolor, Calea Eroilor, aici, la Târgu Jiu”, declara Andrei Popete, profesor de istorie și scriitor, înainte de începerea evenimentului.

Evenimentul de la Târgu Jiu nu a fost singular. În mai multe orașe din țară au avut loc evenimente de marcare a unirii istorice de la 27 martie 1918. ”Semnalele sunt trase în fiecare oraș din țară dar și de dincolo de Prut. S-au organizat marșuri și ieri și astăzi. Fiecare oraș a marcat evenimentul într-un mod firesc. Noi am adus din Basarabia acest tricolor lung de 100 de metri”, a povestit Valentin Chepeneag, pentru AgențiadeCarte.ro.

”Cu siguranță nu doar ceea ce se întâmplă la Târgu Jiu trebuie să fie de remarcat. Să nu uităm că în luna octombrie se desfășoară, în fiecare an, de câțiva ani buni, la București, un marș simbolic la care participă simbolic mii de persoane. Ne dorim din suflet ca în acest an să dispară pașapoartele, acele bucățele de hârtie între România și Republica Moldova, între București și Chișinău, să nu mai fie nevoie de astfel de hârtii, pentru că suntem cu toții români și credem că acțiunea care se desfășoară astăzi se va desfășura, cu siguranță, și în alte orașe și sperăm să nu rămână doar la stadiul de semnal”, a mai spus Andrei Popete.

”Tânăra generație vede valorile inversate”

Majoritatea persoanelor participante la marșul simbolic de la Târgu Jiu a fost formată din tineri, elevi la liceele din municipiu și nu numai. Aceștia au fost chemați de profesorii lor și au venit în număr mare, bucuroși să participe la un astfel de eveniment. ”Este o dezinformare totală în legătură cu tinerii. Nu e ceea ce se spune, e ceea ce se simte. În fața tinerilor nu mai sunt prezentate valorile. Media, prin unele canale, nu arată adevărul despre cultură. Tinerii, dar și țara, au nevoie de astfel de exemple. Promovăm în continuu noncultura. E nevoie și de cultură. Nu se poate fără cultură”, susține Chepeneag, la rândul său profesor și scriitor din generația tânără.

”Până la urmă ține de valorile adevărate, de valorile pe care tot mai des tânăra generație le vede cumva inversate. Ori astfel de simboluri trebuie să rămână demne și ei trebuie să le aibă în vedere. Mi-am invitat toți elevii să participe la această manifestare. Este o manifestare de suflet românesc pentru toți cei care simt, care gândesc românește, și speranța noastră, a tuturor, este în ei, în tânăra generație. De asta ne-am și dorit să fie prezenți în număr foarte mare și iată că încep să se adune. Sperăm să fie undeva la 300-400 de persoane și chiar dacă vremea este așa cum este, așa inimoși cum sunt tinerii din Târgu Jiu, suntem siguri că manifestarea va fi un succes și să nu uităm: Basarabia este România”, a completat Andrei Popete.

Tricolorul de 100 de metri a fost purtat de câteva sute de tineri de la Masa Tăcerii, pe Aleea Scaunelor, pe sub Poarta Sărutului, prin centrul municipiului Târgu Jiu, pe lângă Catedrala Trei Ierarhi, până la Coloana fără Sfârșit, unde folkistul Florin Camen a interpretat mai multe cântece patriotice. Tinerii au sărbătorit românește, încingând și o horă chiar lângă scara spre cer a lui Brâncuși, la lumina celor 97 de lampioane aprinse special pentru acest moment.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508