spot_img

Primăvara la Fundația Calea Victoriei: Charismă, Optimism, Mozaic și Art Deco

Când primăvara și-a intrat deja în drepturi și ne apropiem de Sărbătorile Pascale, Fundația Calea Victoriei organizează – în luna aprilie – cursuri și evenimente care să însoțească momentele festive dar și soarele vesel de afară. Evenimentele dedicate Paștelui, privit din punct de vedere cultural, vor povesti despre simbolurile ascunse ale Oului pascal și despre misterul din spatele celebrei picturi „Cina cea de taină”, de Leonardo Da Vinci. Deschideți-vă sufletul spre artă la cursurile de Mozaic sau despre Art nouveau și Art deco. Iar acum, când natura ne oferă atâtea motive de bucurie, să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă Optimismul în viața noastră, sa ne potențăm Charisma și încrederea în sine.

LEONARDO DA VINCI – Cina cea de Taină, în 8 Aprilie 2015 Vă invităm să aflăm împreună răspunsurile la câteva întrebări despre celebra pictură: Ce anume face ca această imagine să suscite idei despre mistere insondabile și teorii ale conspiraţiei ? De ce este această lucrare echivalentul – pentru veacul al XV-lea – unei proiecții tridimensionale? De ce s-a erodat atât de mult pictura lui Leonardo și cum este ea menținută „în viaţă”?

O poveste ascunsă sub coaja oului pascal, în 9 Aprilie 2015 – pornim de la un scurt text publicat în numărul de Paști din 1909, al ziarului „Opinia” din Iași, semnat Caracudi, pseudonim al lui I.L.Caragiale. Cercetând în profunzime, vom afla mai multe nu doar despre ouăle de Paști și ritualurile în care sunt implicate, ci și despre comerțul din vremurile contemporane, noua practică a sărbătorii Pascale.

Atelier de Mozaic, din 18 Aprilie – Descoperiți și experimentați una dintre cele mai vechi și mai spectaculoase arte decorative – mozaicul. Materialele colorate pe care le vom folosi sunt marmura, gresia, ceramica smălțuita și sticla, îmbinate cât mai armonios și original, pentru a crea obiecte utile și estetice. Veți experimenta bucuria de a inventa mici opere de artă cu propriile mâini și de a vă deconecta într-un mod inedit.

De la ART NOUVEAU la ART DECO. Artă, modă și societate, din 29 Aprilie – Cu ajutorul a numeroase imagini, documente și fragmente muzicale, descoperim modul în care societatea de la 1900 a reacționat în fața modernizării: de la revolta împotriva academismului la dorința artiștilor de a surprinde ritmul alert al vieții, de la corpurile feminine eliberate de chinul corsetului la formele geometrice, ce domină arhitectura și picturile timpului.

Trei argumente ale Optimismului, din 14 Aprilie – Vom înțelege, împreună, ce înseamnă optimismul, din perspectiva filozofică şi teologică. Realitatea este izvorul cel mai fecund al optimismului; nu visul, nu speranța, nu ficțiunea, ci însăși realitatea. Dar pentru ca realitatea să devină temei pentru optimism, se cere ca aceasta să fie în mod adecvat privită. Cum putem privi realitatea așa încât aceasta să nu fie motiv de disperare ci de cel mai fertil optimism?

Creșterea încrederii în sine și dezvoltarea charismei, cu Geo Pana, din 24 AprilieAtelierul despre Trac&Charisma se adresează acelor persoane care vor să treacă mai ușor peste emoții, cursul ajutându-le să se apropie mai mult de ceilalți, din punct de vedere relațional. Prin exercițiile de la atelier, participanții vor afla care sunt acele unelte ce îi pot ajuta să își gestioneze emoțiile și să își dezvolte charisma.

Înscrierile la cursuri se fac la contact@victoriei.ro

Mai multe detalii la  www.victoriei.ro

În luna aprilie puteți încerca din programul Fundației Calea Victoriei:

ATELIER DE SCENARISTICĂ– Cum se scrie un film?, cu Vlad Trandafir, din 7 Aprilie

Trei argumente ale Optimismului, cu Nicolae Dragușin, din 14 Aprilie

Vreau să mă pricep la Artă, cu Arina Gheorghiță, din 14 Aprilie

Arta de a Asculta, cu Violeta Dincă, din 15 Aprilie

Curs practic de MACHIAJ, cu Valentina Bălașa Ario, din 17 Aprilie

Atelier de Mozaic, cu Teodora Vărzaru, din 18 Aprilie

Curs de Branding personal, cu Anca Baniță, din 22 Aprilie

Curs de Desen: creion, cărbune, pastel, cu Teodora Vărzaru, din 22 Aprilie

Atelier de SCRIERE CREATIVă, cu Mario Barangea, din 24 Aprilie

Creșterea încrederii în sine și dezvoltarea charismei, cu Geo Pana, din 24 Aprilie

De la ART NOUVEAU la ART DECO. Artă, modă și societate, cu Monica Neațu, din 29 Aprilie

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508