Prima distincție în concursul internațional de design de carte, câștigată de o carte din România

mart. 2nd, 2015 | By | Category: Postcard

”Cartea de vizită” este printre premianții competiției internaționale de design de carte Best Book Design from all over the World 2015. Juriul independent format din șapte specialiști au selectat 14 titluri câștigătoare din 10 țări, printre care și România. Este prima oară când o carte din România primește o distincție de acest fel, la cel mai înalt nivel de exigență profesională și creativă în domeniul designului de carte. Competiția internațională are loc anual la Leipzig începând din 1963, în prezent fiind organizată de Stiftung Buchkunst. Pot fi înscrise doar cărți care au fost selectate printr-o jurizare de specialitate la nivel național. In ultimele trei ediții au fost înscrise și cărți din România selectate în concursul național de design de carte ”Cele mai frumoase cărți din România”. În edițiile 2013 și 2014, România a avut cărți nominalizate la premii de către juriul internațional, iar în acest an, ”Cartea de vizită” a fost distinsă cu Mențiunea de Onoare. AgențiadeCarte.ro este partener media al proiectului cultural ”Cele mai frumoase cărţi”.

Albumul este o colecție de 59 cărți de vizită ce datează din prima parte a secolului XX și a fost tipărit într-o ediție de 150 exemplare. Cartea este o călătorie nostalgică în trecutul personal, chiar intim, al unor celebrități sau oameni obișnuiți, ale căror cărți de vizită ne servesc astăzi drept suport pentru un exercițiu de stil și o lecție de imagine personală. Cartea se dorește a fi doar un suport conceput pentru o prezentare fidelă și obiectivă a cărților de vizită selectate, fără intervenții estetice în procesul de prelucrare, cu o grafică discretă, deloc invazivă, care respectă construcția minimală, dar riguroasă a cărții de vizită, lăsând notițele și mesajele să vorbească în locul unor explicații tradiționale. Jocurile de texturi și tehnicile combinate, fac din copertă o introducere tactilă în atmosfera cărții.

„Am avut o jurizare intensă, cu două zile foarte interesante, la Leipzig. 585 de cărți provenind din 30 de țări din toată lumea au trebuit să fie jurizate – cu siguranță, deciziile nu au fost ușoare, luând în considerare numărul enorm de cărți frumoase și diversitatea copleșitoare a abordărilor – design de carte excepțional din atât de multe țări și culturi.”, a declarat Ines Paul, responsabil de comunicare Stiftung Buchkunst.

„Suntem bucuroși și onorați de această distincție și le suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiect – de la cei care ne-au pus la dispoziție originalele cărților de vizită, până la tipografii și legătorii care au avut grijă ca această idee să se materializeze fără cusur. Și, bineînțeles, mulțumim proiectului Cele mai frumoase cărți din România, fără de care participarea la această competiție nu ar fi fost posibilă.” au spus autorii, la aflarea veștii despre premiul primit.

Autorii și editorii acestei cărți, Fabrik – 72+87, un atelier tipografic și o asociere între doi graphic designeri, și-au propus să finanțeze singuri proiectul pentru a putea respecta toți pașii procesului clasic de producție de carte, fără presiunea timpului, având un singur obiectiv: realizarea unui obiect care să transmită pasiune și respect pentru această disciplină.

carteadevizita.tumblr.com, fabrik.ro, cargocollective.com/7287

Toate cele 585 de cărți participante, între care și cărțile finaliste ale concursului ”Cele mai frumoase cărți 2014” vor fi prezentate publicului în expoziția Best Book Design from all over the World la Târgul de Carte de la Leipzig, în perioada 12-15 martie 2015 în standul Stiftung Buchkunst – G600 din Hala 3. Pe siteul http://www.stiftung-buchkunst.de/de/schoenste-buecher-aus-aller-welt.html veți găsi lista și descrierile tuturor cărților premiate, lista cărților nominalizate și descrierea membrilor juriului.

De asemenea, ”Cartea de vizită” va fi expusă și în standul României, la Leipzig, alături de celelalte cărți premiate în concursul național de design de carte, urmând o serie de expoziții (cu cărțile premiate sau cu toate cărțile selectate în urma jurizării) la tărgurile internaționale de carte de la Paris, Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România și de Institutul Cultural Român.

Informaţii despre proiectul cultural ”Cele mai frumoase cărţi”: www.celemaifrumoasecarti.ro.

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură

Proiect cultural finanţat in 2014 de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Parteneri: Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Cărtureşti, Global Mindscape, Arta Grafică, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da’ De Ce, Deco si Eco, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Agenţiadecarte.ro, Bookaholic, Librăria Kyralina, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro

Număr de vizualizări :764


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro