spot_img

Filiala Bucureşti Poezie-U.S.R. anunţă juriul de premiere pentru anul editorial 2014, programele pentru 2015, precum şi raportul de activitate şi situaţia financiară pe anul 2014

Vineri, 6 martie 2015, a avut loc prima şedinţă din acest an a Comitetului de Conducere al Filialei Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, întrunit în următoarea componență: Denisa Comănescu, Grete Tartler, Dan Mircea Cipariu (preşedinte), Nicolae Prelipceanu. Comitetul de Conducere al Filialei Bucureşti Poezie a aprobat și votat următoarea Ordine de Zi: 1.Aprobarea dosarelor de intrare în USR; 2.Planul de proiecte și programe pentru 2015 (inclusiv participări la proiecte și programe ale USR); 3.Verificarea situației la zi a cotizației membrilor; 4.Alegerea juriului de acordare a premiilor anuale; 5.Diverse. După analizarea dosarelor de validare, Comitetul de Coordonare a aprobat dosarelor de intrare în USR a candidaţilor Constantin Iftime şi Diana Trandafir (Diana Marinache).  Au fost aprobate și votate următoarele evenimente ale Filialei: RECITAL CU PERECHE, de Ziua Internațională a Poeziei, 21 martie 2015; PROGRAMUL DE CARTE, 23 aprilie 2014, de Ziua Internațională a Cărții și Drepturilor de Autor; Târgul Național al Cărții de Poezie / Maratonul de Poezie și Jazz, 15-18 mai 2015; Gala „Poezie de 10!”; Programul POEZIE LA PRIMA VEDERE, lectură lunară sau bilunară; Serile de Poezie şi Jazz; Premiile Filialei, în noiembrie 2015; Nominalizarea pentru FestLit de la Cluj, octombrie 2015; Programul „Poezie şi Ştiinţă”, iniţiat şi coordonat de Grete Tartler, o antologie ce va fi publicată în ediţie bilingvă (română-enegleză) şi care va primi o susţinere financiară de 4500 lei; Concursul Național „Poezie de Puşcărie”, ediţia a VII-a, precum şi a altor activităţi realizate în comun cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor. A fost mandatat, din partea Comitetului de Coordonare al Filialei, dl. Nicolae Prelipceanu pentru a transmite Comisiei de specialitate a USR informațiile primite de la secretariatul Filialei cu informațiile actualizate la zi; A fost ales juriului de acordare a premiilor anuale, format din următorii confraţi (în ordine alfabetică): Dan Mircea Cipariu, Ioana Diaconescu, Marian Drăghici, Simona-Grazia Dima, Bogdan Ghiu. Preşedintele Filialei, Dan Mircea Cipariu, a prezentat Raportul de activitate pe anul 2014, precum şi situaţia financiară a Filialei pe anul 2014, documente votate de către Comitetul de Coordonare al Filialei.

Raportul de activitate pe anul 2014 al Președintelui Filialei București Poezie a Uniunii Scriitorilor din Români

După alegerile din 2013, am preluat Filiala București Poezie a Uniunii Scriitorilor din România în noile condiții organizatorice și administrative impuse de către noul Statut al U.S.R.. Astfel, am demarat și implementat acțiunile tehnice pentru realizarea paginii web a Filialei (www.usrpoezie.ro ), a contului bancar al Filialei, precum și a identificării resurselor financiare. Am preluat evidența financiară a Filialei din data de 18.10.2013. În casierie se aflau 9636,35 lei, iar în contul bancar pe care l-am constituit au fost depuși 12.280 lei. La data de 28.02.2015, în casieria Filalei se aflau 11.000 lei, iar activele bancare au fost evaluate la suma de 18.350 lei, dintre care 17.904 lei bani virați conducerii centrale a USR. E de remarcat faptul că avem mai mulți bani pentru că nu am cheltuit, în 2014, niciun leu pentru programele Filialei din cauza interdicției Conducerii executive a U.S.R. de a cheltui pentru programe din banii de cotizație. În urma unei decizii a Comitetului Director al U.S.R. din 26 ianuarie 2015, Filialele U.S.R. pot cheltui din banii de cotizație pentru proiectele și premiile Filialei. Situația financiară detaliată a Filialei poate fi citită la finalul acestui raport.

Deși nu am avut posibilitatea de a cheltui din banii de cotizație pentru proiecte, totuși, cu mari eforturi organizatorice și doar în urma unor parteneriate solide cu finanțatori și instituții naționale de cultură, am putut realiza câteva dintre cele mai importante proiecte culturale ale anului 2014. În cele ce urmează, le voi prezenta, în rezumat.

Luni, 15 decembrie 2014, ora 18.00, în Sala Studio a Teatrului de Comedie din Bucureşti(str. Sf. Dumitru, nr. 2, în Centrul Istoric), Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (MNLR) a prezentat a opta secvenţă şi ultima din 2014 a programului Serile de poezie şi jazz ale MNLR “POEZIE. LA COMEDIE!”. Au susţinut recitaluri publice  trei poeţi români contemporani: Ioana Greceanu, Anca Mizumschi şi Horia Gârbea. Amfitrionii Serilor au fost poetul Dan Mircea Cipariu şi muzicianul Mircea Tiberian. La prima ediţie (20 octombrie 2014), au fost invitaţi Florin Iaru şi Eugen Suciu. La a doua ediţie (27 octombrie 2014), au citit poeţii Marian Drăghici şi Ioan Es Pop, la a treia ediție (3 noiembrie 2014) au citit poeții Magda Cârneci, Denisa Comănescu şi Miruna Vlada,  la a patra ediţie (10 noiembrie 2014) au citit Simona-Grazia Dima, Cornelia Maria Savu și Adrian Suciu, iar la a cincea ediţie au citit Laura Dan, Teodor Dună şi Grigore Şoitu.  La a șasea ediție a citit Ion Mureșan, iar Dan Mircea Cipariu a susținut un recital din regretații poeți Cornelia Maria Savu și Traian T. Coșovei. La a şaptea ediţie (8 decembrie 2015), au citit Bogdan Ghiu, Augustin Ioan, Doru Mareş şi Bogdan O. Popescu. Organizatori: MNLR şi Teatrul de Comedie (director: Maestrul George Mihăiţă), cu susţinerea financiară a Primăriei Municipiului Bucureşti. Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bucureşti Poezie, Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), Opera Scrisă.Ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Cultura şi AgenţiadeCarte.ro.

Marţi, 25 noiembrie 2014, ora 11.00, la sediul Primăriei sectorului 2 din Bucureşti, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Filialelor Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România. Amfitrionul galei a fost Nicolae Manolescu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Aceste premii, precum și decernarea lor, au fost susţinute de Primăria sectorului 2 şi  de primarul Neculai Onțanu pentru al zecelea an consecutiv. La Gala premiilor acordate de Filialele București ale Uniunii Scriitorilor din România au participat Nicolae Manolescu –preşedintele U.S.R., Gabriel Chifu– vicepreşedintele U.S.R,  criticul de artă Ruxandra Garofeanu şi numeroși scriitori. Juriile celor șase Filiale USR din București – Poezie, Proză, Traduceri, Critică literară, Dramaturgie, Literatură pentru copii și tineret – au stabilit mai multe premii Opera Omnia, Cartea anului, premii speciale sau pentru debut. Prima Filală care și-a anunțat premianții a fost  Filiala Poezie. Poetul Dan Mircea Cipariu, președintele Filialei Poezie a USR București, a înmânat premiile, nu înainte însă de a ruga participanții la Gală să țină un moment de reculegere în memoria poetei Cornelia Maria Savu. Printre laureaţi îi amintim pe Ioana Nicolaie, Ioana Ieronim, Ioana Diaconescu, Valeriu Mircea Popa, Simona Dumitrache, Bogdan Ghiu, Mircea Martin, Constantin Lupeanu, Nicolae Stan, Emil Lungeanu, Valentin Hoss-Longin, Răzvan Voncu, Dan Tărchilă. Poetul Nicolae Prelipceanu a primit Premiul Opera Omnia acordat de Primăria Sectorului 2 şi USR.

Premiile Filialei București – Poezie.

Juriul a fost format din: Magda Cârneci, Dan Mircea Cipariu – preşedinte, Denisa Comănescu, Cornelia Maria Savu, Octavian Soviany.

Au fost acordate următoarele premii:

– Premiul Opera Omnia: Ioana Ieronim

– Premiul Cartea anului: Ioana Nicolaie – „Autoimun”, Editura Cartea Românească

– Premiul Cartea anului: Ioana Diaconescu – „Nusakan”, Editura Timpul

– Premiul Special „Opera Scrisă.ro”: Valeriu Mircea Popa – „Cercul de camfor”, Editura Herg Benet

– Premiul pentru debut – Simona Dumitrache – „Viziuni mute”, Editura Palimpsest


Juriul de nominalizare al Filialei U.S.R. Bucureşti Poezie (Dan Mircea Cipariu, Denisa Comănescu şi Nicolae Prelipceanu) a propus cartea “Țeasta” de Eugen Suciu, Editura Tracus Arte, 2013, pentru Premiul FestLit. Între 4 şi 7 octombrie 2014, U.S.R. a organizat la Cluj-Napoca, cu sprijinul Filialei locale şi, mai ales, al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, prima ediţie a Festivalului Naţional de Literatură, cu o participare amplă a scriitorilor din toate Filialele U.S.R. Fiecare Filială a U.S.R. a făcut o nominalizare până la 10 septembrie 2014. “Ţeasta” de Eugen Suciu a primit Premiul U.S.R. Cartea de poezie a anului 2013.

Joi, 5 iunie 2014, Penitenciarul Bucureşti Rahova a găzduit festivitatea de premiere a câştigătorilor celei de-a şasea ediţii a Concursului Naţional„Poezie de puşcărie”. Competiţia literară, derulată în perioada martie- mai 2014, a fost organizată  de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în colaborare cu Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România şi Asociaţia „Euro CulturArt”. Juriul format din scriitorii Dan Mircea Cipariu (preşedinte), Ştefania Coşovei şi Ioan Cristescu a selectat textele literare scrise de 196 de deţinuţi din 26 de penitenciare. În total, au fost jurizate 381 de poezii şi au fost desemnate drept câştigători ai menţiunilor, premiilor şi premiilor speciale 36 de persoane private de libertate. Câştigătorii au fost premiaţi cu diplome şi cărţi, înmânate de  preşedintele Filialei Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, Dan Mircea Cipariu. 9 concurenţi au primit Premiul Special pentru umor liric, iar unul dintre participanţii la eveniment – Premiul pentru plagiat evident. Laureaţii premiului I sunt Cătălin Ifrim (Iaşi) şi Smaranda Haiduc Mitru (Gherla), cei care, de altfel, au mai câştigat acest concurs în ultimii ani.

Miercuri, 4 iunie 2014, de la ora 19.00, în fața Primăriei Municipiului București, a avut loc un miting contra deciziei de evacuare a clădirii Muzeului Național al Literaturii Române din București împreună cu întreaga sa arhivă, care conține peste 300.000 de manuscrise și cărți vechi, mai vechi de 500 de ani, evaluate la peste 1 miliard de euro. Invitația la acest miting a fost deja lansată pe rețelele de socializare și nume importante ale culturii și-au anunțat prezența și susținerea. “Voi participa la acest miting și voi reprezenta Filiala București Poezie a Uniunii Scriitorilor din România și Opera Scrisă.ro-societate de gestiune a drepturilor de autor, organizații pe care le prezidez. Nu poți lăsa pe străzi un patrimoniu cultural național inestimabil! Primarul Sorin Oprescu și consilierii locali trebuie să găsească urgent un spațiu imobiliar de valoarea patrimoniului Muzeului Național al Literaturii Române din București”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Sâmbătă, 17 mai 2014, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române din București a avut loc a VI-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz.  Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Târgului Național de al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București. Amfitrionul și inițiatorul evenimentului a fost scriitorul Dan Mircea Cipariu. Poezia s-a împletit cu jazzul, într-o întâlnire de cinci ore în care publicul i-a putut asculta, alături de poeți, pe muzicienii Cătălin Milea (saxofon), Nadia Trohin (voce) și Mircea Tiberian (pian). Cum inspirat a spus un spectator hâtru, Maratonul de Poezie și Jazz a devenit, în ultimii 6 ani, un alt șasele simț cultural al bucureșteanului. Mircea Tiberian a deschis Maratonul cu piesa „Dintr-o carte veche”, o dedicaţie specială  pentru cele două genuri de nişă: poezia şi jazz-ul. ”Piesa de început se leagă direct de Maraton pentru că autorii acesteia au fost niște importanți oameni de jazz și poezie. Piesa e scrisă de Johnny Răducanu, care ne-a părăsit acum doi ani, și versurile îi aparțin Ninei Cassian care, din păcate, ne-a părăsit și ea de curând”, a spus Mircea Tiberian. Producătorii Maratonului au fost Anamaria Spătaru și Ioan Cristescu. Proiect cultural finanţat de AFCN. Scriitorii care au participat la această a VI-a ediţie a Maratonului de Poezie şi Jazz sunt: Adrian Alui Gheorghe, Daniel Bănulescu, Romulus Bucur, Magda Cârneci, Ruxandra Cesereanu, Rita Chirian, Dan Mircea Cipariu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Tudor Creţu, Ioana Diaconescu, Marian Drăghici, Teodor Dună, Horia Gârbea, Florin Iaru, Ioan Matiuț, Ion Mureşan, Viorel Mureşan, Cosmin Perța, Nicoleta Popa, Bogdan O. Popescu, Nicolae Prelipceanu, Andra Rotaru, Cornelia Maria Savu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Amelia Stănescu, Robert Şerban, Grigore Şoitu, Ion Bogdan Ştefănescu, Pavel Şuşară, George Vulturescu.

Maratonul de Poezie şi Jazz a fost organizat de EURO CULTURART (preşedinte: Dan Mircea Cipariu), Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (director: Ioan Cristescu), Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” (director general: Alina Moldovan). Coorganizatori: Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER),Uniunea Scriitorilor din România- Filiala Bucureşti Poezie, Opera Scrisă.Ro- societate de gestiune a drepturilor de autor. Proiect cultural finanţat deAdministraţia Fondului Cultural Naţional.

Maratonul de Poezie şi Jazz s-a bucurat de parteneriatul media şi de coproducţie oferit de Radio România Cultural (producător : Anamaria Spătaru) şi de parteneriatele media ale săptămânalelor Cultura, Observator cultural şi www.agentiadecarte.ro. Coordonatorii proiectului au fost Dan Mircea Cipariu, Ioan Cristescu. Proiect cultural în cadrul Târgului Naţional al Cărţii de Poezie, ediţia a V-a, 14-18 mai 2014 – www.tncp.ro .

Blogul Maratonului: www.poezie-jazz.blogspot.com

Vineri, 16 mai 2014, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din București, a avut loc Gala ”Poezie de 10!”, desfășurată în cadrul Târgului Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București. Invitatul special al serii a fost Mircea Dinescu, acesta citind pentru prima dată în Rotonda MNLR. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Groşan. Producători: Anamaria Spătaru şi Ioan Cristescu. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

Organizatori: EURO CULTURART, MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE DIN BUCUREŞTI, TEATRUL NAŢIONAL DE OPERETĂ “ION DACIAN”.

Coorganizatori: APLER, USR Filiala Bucureşti Poezie, Opera Scrisă.Ro.

O coproducţie Radio România Cultural.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri media: “Cultura”, Observator Cultural”, “România literară” şi AgenţiadeCarte.ro.

Lista celor 10 cărţi de poezie ale anului 2013:

Ştefan Baghiu, „Spre Sud, la Lăceni”, Editura Cartea Românească

Bogdan Coşa, „O formă de adăpost primară”, Editura Cartea Românească,

Claudiu Komartin, „Cobalt”, Casa de Editură Max Blecher, Bistrița

Angela Marcovici, „Intimitate”, Editura Charmides, Bistrița;

Viorel Mureşan, „Salonul de toamnă“, Editura Tracus Arte

Ioana Nicolae, ”Autoimun”, Editura Cartea Românească;

Ioan Es. Pop, “1983.Marş.2013.Xanax”, Editura Charmides

Dan Sociu, ”Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, Editura Tracus Arte

Eugen Suciu, “Ţeasta”, Editura Tracus Arte

Krista Szöcs, „Cu genunchii la gură”, Editura Charmides

În perioada 14-18 mai 2014 s-a desfășurat ediția a V-a a Târgului Național al Cărții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București (TNCP / FIPB) ”Tu Nu Citești Poezie?” Organizatori principali: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti (MNLR) și Asociația Euro CulturArt. Co-organizatori:Institutul Cultural Român și Teatrul Naţional de Operetă ”Ion Dacian”.  Parteneri: Asociaţia Difuzorilor şi Distribuitorilor de Carte din România (ADEPC), Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), OPERA SCRISĂ.RO-Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor, Uniunea Scriitorilor din România – București –Filiala Poezie, Biblioteca Metropolitană, București, Fundația Dignitas, Librăria Bastilia, Club La Scena, Tramvaiul 26. Parteneri media: AgenţiadeCarte.ro, Radio România Cultural, Observator Cultural, Cultura, România Literară. Proiect cultural a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Vineri, 21 martie 2014, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, între orele 17.00- 19.00, a avut loc evenimentul RECITAL CU PERECHE – “Noi şi amintirea lor”, un proiect ce a marcat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Poeziei. Organizatori: Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Radio România Cultural. Partenerii media ai proiectului au fost revista “România literară”, revista “Cultura” şi AgenţiadeCarte.ro. Coproducător: Asociaţia Euro CulturArt. 24 de poeţi contemporani au citit poemele a 24 de poeţi români plecaţi în raiul poeziei. Invitaţi speciali: Ioan Groşan şi Mircea Tiberian. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru.

RECITAL CU PERECHE – “Noi şi amintirea lor”:

Constantin Abăluţă – George Almosnino

Dan Mircea Cipariu – Traian T. Coşovei

Denisa Comănescu – Iustin Panţa

Ioana Crăciunescu – Ion Drăgănoiu

Ioana Diaconescu – Ion Stratan

Simona Grazia-Dima – Mircea Ivănescu

Marian Drăghici – Mircea Ciobanu

Rodian Drăgoi – Petre Stoica

Mariana Filimon – Constanţa Buzea

Horia Gârbea – Ioan Flora

Mihail Gălăţanu – Dan David

Ioana Greceanu – Virgil Mazilescu

Riri Sylvia Manor – Nichita Stănescu

Ioana Nicolaie – Cristian Popescu

Niculina Oprea – Marin Sorescu

Ioan Es Pop – Ioan Alexandru

Nicolae Prelipceanu – Marius Robescu

Cornelia Maria Savu – Mariana Marin

Liviu Ioan Stoiciu – Aurel Dumitaşcu

Adrian Suciu – Dimitrie Stelaru

Eugen Suciu – Augustin Frăţilă

Grigore Şoitu – Marin Mincu

Lucian Vasilescu – Călin Angelescu

Paul Vinicius – Alexandru Muşina

Miercuri, 15 ianuarie 2014, începând cu orele 18, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, de Ziua Culturii Naţionale, a avut  loc cea de a IV-a ediţie a Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2013. Organizatorii celei de a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2013 au fost Asociaţia EURO CULTURART şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii. Partener: Filiala USR Bucureşti Poezie. Parteneri media: revista ,,Cultura” şi AgenţiadeCarte.ro. Coproducătorul evenimentului, Radio România Cultural, a transmis în direct evenimentul.


EVIDENTA CHELTUIELI FILIALA BUCURESTI POEZIE

2014

Preluare evidenţă din data de 18.10.2013

Casierie – 9636,35 lei

Banca – 12.280 lei

ÎNCASĂRI COTIZAŢII 2014 –  19.300 lei

CHELTUIELI ADMINISTRATIVE (facturi gaze, energie electrică, comunicaţii, apa, chirie, abonamente transport personal angajat) 4819,55 lei
CHELTUIELI TELEFON MOBIL ÎN INTERESUL FILIALEI 1119 lei
CHELTUIELI INTERNET, WEB, GAZDUIRE SITE  FILIALA POEZIE 1716.79 lei
CHELTUIELI DECONT BILETE TREN, DEPLASARI MEMBRI ÎN TERITORIU PENTRU PROIECTE  CULTURALE 2535 lei
CHELTUIELI CU REMUNERAŢII JURIU PREMII; REMUNERAŢII COLOCVII, LECTURI PUBLICE, PRESTĂRI SERVICII 6300 lei
CHELTUIELI PREMII FILIALĂ 3200 lei
CHELTUIELI IMPOZITE, CASS, CAS 1694 lei
CHELTUIELI PROTOCOL SEDINTE COMITET, PROTOCOL BIROURI FILIALE 754.57 lei
CHELTUIELI BIROTICĂ (cartuse imprimanta, servicii copiere, printuri, papetărie, ştampile, consumabile) 1242.20 lei
CHELTUIELI  ÎNTREŢINERE CURĂŢENIE (produse pentru curăţenie) 163.25 lei

TOTAL CHELTUIELI –                                                                                   23544,36 lei

La data de 28.02.2015 – 11.000 lei în casă

BANI BANCĂ –  18.350 lei (dintre care viraţi către USR – 17904 lei)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508