spot_img

”The History Boys. Povești cu parfum de liceu” de Alan Bennett, la Teatrul Excelsior

Joi, 5 martie 2015 și vineri, 6 martie 2015, ora 18. 00, la Teatrul Excelsior, vor avea loc avanpremierele spectacolului The History Boys. Povești cu parfum de liceu de Alan Bennett, un regal teatral exclusiv pentru adolescenți, în regia lui Vlad Cristache, cu o distribuție de excepție. Teatrul Excelsior își continuă astfel programul dedicat acestei categorii de vârstă, oferind un prilej de reflecție asupra valorii și semnificației actului educațional, prin intermediul unor întâmplări și trăiri din timpul liceului.

Repertoriul Teatrului Excelsior se va îmbogăți din luna martie cu o comedie inteligentă și savuroasă adresată publicului tânăr peste 16 ani. The History Boys. Povești cu parfum de liceu de Alan Bennett, una dintre scrierile de succes a dramaturgului britanic, a avut premiera la Royal National Theatre din Londra, în 2004. A debutat pe Broadway în 2006, la Broadhurst Theatre, unde s-au jucat 185 de reprezentaţii în numai şase luni. Piesa a fost multiplu premiată, cele mai importante distincții fiind Premiul “Lawrence Olivier” pentru cea mai bună piesă nouă, în anul 2005, şi Premiul “Tony” pentru cea mai bună piesă, în 2006.

Acţiunea se desfăşoară în anii ’80, la Cutlers’ Grammer School, într-un tradiţional colegiu de băieţi din Sheffield, Nordul Angliei. Obişnuitul stil de viaţă, nonconformist şi indolent, al elevilor din clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului. Acesta doreşte cu ardoare ca şcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ. Iar ţintă devine reuşita tinerilor la renumitele Oxford şi Cambridge. De aceea îl angajează pe Irwin, un tânăr profesor de istorie suplinitor. Tehnica sa modernă de predare intră în conflict cu cea al lui Hector, profesorul excentric, ce îşi savurează cunoştinţele în faţa clasei doar pentru propria lui plăcere şi a profesoarei Lintott, corectă dar ineficientă. Cu un stil cinic şi tranşant, Irwin reuşeşte să îi provoace pe tineri să abordeze subiectele de istorie în mod inedit, astfel încât studiul să le facă, chiar spre surprinderea acestora, plăcere. Ca în final ţinta: Oxford şi Cambridge să fie, pentru prima dată în istoria colegiului, atinsă.

Piesa ”The History Boys. Povești cu parfum de liceu” este pusă în scenă de regizorul Vlad Cristache care semnează și scenografia spectacolului. Din distribuție fac parte actorii: Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ioniţă-Marcu, Cristian Nicolaie, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabriel Costin, Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă.

Alan Bennett, dramaturg britanic, binecunoscut pentru piesele The Madness of George III (Nebunia lui George al III-lea), din 1991, şi The History Boys (Băieţii de la istorie), din 2004, ambele multiplu premiate şi, mai apoi, ecranizate. Actor, scenarist, dramaturg şi jurnalist, Alan Bennett s-a născut pe 9 mai 1934, la Leeds, Anglia. A cunoscut un succes enorm cu o apariţie în teatrul de revistă, în comedia Beyond the Fringe (Dincolo de margine), prezentată la Festivalul de la Edinbourgh, în 1960. Prima sa piesă, Forty Years On (De patruzeci de ani), a fost pusă în scenă în 1968, urmată de alte numeroase scenarii pentru film, seriale de televiziune şi radio. În 1987, o serie de monoloage pentru televiziune i-au adus notorietate, împreună cu primul dintre cele şase Premii “Lawrence Olivier” obţinute în carieră.

Vlad Cristache a terminat Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 2009, specializarea Regie Teatru, la clasa prof. univ. Liudmila Szekelly şi prof. asociat Radu Apostol. În anul 2011 a absolvit studiile de masterat, tot în cadrul UNATC, în “Arta regizorului de teatru”, la clasa prof. Victor Ioan Frunză. Primul premiu din carieră l-a obţinut în anul 2009, cu spectacolul de licenţă din facultate: Douăzeci de minute cu îngerul de Alexandre Vampilov. Tot cu el a câştigat atunci şi premiile pentru cel mai bun spectacol şi pentru cea mai bună regie la Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ. Pe scena profesionistă a debutat cu spectacolul Peer Gynt de Henrik Ibsen, care a deschis stagiunea 2010 – 2011 la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila şi cu care a obţinut o nominalizare la Premiile UNITER 2011, pentru cel mai bun debut. După numai cinci ani de profesie are deja un CV impresionant, cu premii, participări în diverse jurii şi la seminarii de teatru.

”The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu” de Alan Bennett, traducerea Vlad Cristache.

Distribuţia: Hector-  Mihai Dinvale , Irwin- Radu Iacoban, Dna Lintott- Daniela Ioniţă-Marcu, Directorul- Cristian Nicolaie, Posner- George Albert Costea, Dakin – Alexandru Ion, Scripps-  Cezar Grumăzescu, Timms – Gabriel Costin, Lockwood-  Conrad Mericoffer, Rudge –  Dan Clucinschi, Akthar-  Alexandru Voicu, Crowther-  Radu Mateucă.

Regia şi scenografia: Vlad Cristache

Spectacolul se adresează adolescenților peste 16 ani.

Mai multe detalii și noutăți despre spectacolele și programele Teatrului Excelsior sunt disponibile pe Facebook și pe site-ul nostru http://www.teatrul-excelsior.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508