spot_img

„O amară meditaţie asupra destinului omenesc”

Mariana Damian (n. 1968) este licenţiată a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Litere, cu specializarea Limba şi literatura română – Limba şi literatura latină (1990). În prezent, este profesor titular de limba şi literatura română – limba şi literatura latină la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”din Botoşani. Scriitorul și jurnalistul Alexandru Petria a purtat un dialog cu Mariana Damian, în exclusivitate pentru Agenţia de Carte.

Alexandru Petria: – Mariana Damian, de ce să-l mai citim pe Ovidius?

Mariana Damian: – Traversăm o istorie culturală, cea a secolului XXI, caracterizată prin mari mutaţii şi schimbări de perspectivă; nu am fi putut ajunge aici, totuşi, fără contribuţia marilor simboluri spirituale ale trecutului. Unul dintre acestea este Ovidiu, cel mai popular poet din întreaga Antichitate. Opera sa face parte din patrimoniul culturii universale, poetul cunoscând celebritatea încă din timpul vieţii. Toate generaţiile au găsit în opera sa răspunsuri la problemele care le frământau: nelinişti, preferinţe, nevoi, gusturi, întrebări etc. Sunt convinsă că poetul latin are multe de oferit şi generaţiilor actuale, în măsura în care memoria culturală – ca şi istoriografia în genere – poate conferi înţeles şi substanţă gesturilor esenţiale ale umanităţii, inevitabil repetitive.

De aceea, cred că îl citim şi îl vom citi pe Ovidiu mereu, pentru că opera sa impresionează prin sinceritate şi autenticitate, pentru profunzimea trăirii, pentru puterea de sugestie, atât de vii după două milenii. Ovidiu este poetul dintre două lumi – Antichitatea şi era nouă căreia i se subsumează întreaga noastră civilizaţie – iar creaţia sa conţine, într-o măsură mai mare ori mai scăzută, toate elementele specifice liricii majore, deoarece transcende limitele individualităţii.

Îl citim pe Ovidiu şi cu argumente subiective, fiindcă este singurul poet latin care a trăit (ultimii ani), a scris şi a murit pe pământul de la marginea lumii romane unde s-a alcătuit, mai târziu, poporul nostru şi în opera căruia avem mărturii despre viaţa şi obiceiurile locuitorilor de la Tomis.

Lectura operei sale, scrise în exil, predispune cititorul la o amară meditaţie asupra destinului omenesc.

– Eu m-am apropiat de acest poet latin datorită romanului „Dumnezeu s-a născut în exil”, de Vintilă Horia, care-l are ca personaj principal. Cum l-aţi descoperit?

– M-am apropiat de Ovidiu, prin studiu: mai întâi, ca elevă de liceu, la profilul filologie, apoi, ca studentă, la Facultatea de Litere, secţia română-latină. Am lucrat mult pe textele operei sale, am cercetat traduceri celebre, m-au încântat atât Omul, cât şi Opera, şi mi-au provocat întrebări grave, ale căror răspunsuri le‑am căutat în scrierile păstrate. Cartea Dumnezeu s-a născut în exil mi-a relevat profunzimea receptării operei ovidiene, căci Vintilă Horia surprinde excepţional drama poetului printr-un imaginat jurnal apocrif al său.

Toate acestea mi-au determinat alegerea temei de cercetare pentru obţinerea gradului didactic I în învăţământ cu lucrarea, pe care am elaborat-o în timp, iar, mai apoi, am întregit-o, Publius Ovidius Naso. Drama relegării la Tomis, o monografie, cum o numiţi, despre Ovidiu.

Şansa mea a fost că, vorbind an de an elevilor mei despre Ovidiu, şi opera, şi poetul mi-au devenit din ce în ce mai aproape de suflet.

Vorbiţi-mi despre „Publius Ovidius Naso. Drama relegării la Tomis”, volumul care v-a ieşit de sub tipar la editura Adenium.

– Volumul Publius Ovidius Naso. Drama relegării la Tomis, apărut la editura Adenium, se constituie în omagiul meu pentru Omul şi Poetul Ovidiu, din perspectiva profesoarei de latină, dornică de a pune în lumină una din marile valori ale acestei literaturi.

În centrul cărţii este opera poetului, cea scrisă în capitala marelui imperiu şi, mai ales, aceea creată departe de soarele Romei. Am pus la dispoziţia celor interesaţi informaţii despre aspectele vieţii sociale, politice şi culturale ale perioadei lui Augustus, despre viaţa poetului la Roma şi la Tomis, analizate şi prezentate într‑o manieră proprie, iar într-un capitol aparte am încercat să surprind şi să analizez trăirea tragică a existenţei celui dizgraţiat prin exilul, până la moarte, pe pământ străin.

De asemenea, cartea conţine un Index locorum, în care am selectat, din opera scrisă la Tomis, toate referinţele poetului la cele două motive care au dus la relegarea sa, carmen et error.

Cred că este important că oricine citeşte cartea poate înţelege mai bine felul în care drama relegării schimbă viaţa fericită a poetului răsfăţat de muze, modificându-i, în sens tragic, substanţa realităţii şi a trăirii, precum şi viziunea asupra existenţei.

Mă bucur că, prin această carte, am redeşteptat atenţia lectorilor de azi asupra un reper important din şirul restrâns al valorilor universale, un punct de pornire pentru cultura majoră.

La ce mai lucraţi?

– Deocamdată, „accesez” scriitorii latini, la orele de curs, „veghez”, cu mult drag, asupra elevilor pasionaţi de limba latină – din păcate, puţini –, care participă la Olimpiada de Limbi Clasice, şi cercetez varii materiale prin care mă adecvez programei de lucru, care, însă, permite încă destule completări. Pentru că am acumulat multă experienţă în domeniul didactic, mi-aş dori să alcătuiesc o culegere de texte şi de exerciţii, un instrument de lucru necesar profesorilor şi elevilor şi, totodată, o pledoarie implicită pentru susţinerea studiilor clasice în învăţământul preuniversitar, atât de importante pentru consolidarea unei forma mentis armonioase.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508