„Cu susu-n jos”- Expoziție Philippe Ramette

mart. 14th, 2015 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 18 martie 2015, ora 19.00, la  Galeria Centrul Artelor Vizuale-Multimedia (București, Str. Biserica Enei, nr 16), va avea loc vernisajul expoziției „Cu susu-n jos”, în prezența lui Philippe Ramette. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 martie – 11 aprilie 2014.

Poet al absurdului, un dandy pierdut într-o lume ce se vrea raţională, dar unde nebunia şi violenţa sunt la ele acasă, Philippe Ramette subminează constant şi îndărătnic, demersul său fiind o primă etapă a unei strategii de recucerire revoluţionară, constând în a zdruncina, înainte de toate, convingerile. Artistul nu denunţă minciunile din societăţile noastre afirmând că „suntem minţiţi” (o acţiune prea simplă sau deja întreprinsă de alţii: unii au susţinut că pipele nu ar fi ceea ce sunt în aparenţă), ci ne sugerează viziunea sa asupra lucrurilor, oferindu-ne posibilitatea de a observa realităţi imposibile, prin afirmaţia: „acest lucru este adevărat!”. Asta deoarece, în imaginile în care artistul se pune pe sine în scenă – câteodată cu oarecare periculozitate –, totul este adevărat (sau aproape); totul pentru a demonstra, aşa cum dovedesc fotografiile şi fără a face uz de trucaje, faptul că visele pot fi trăite.

Care sunt uneltele artistul? Vă vom dezvălui secretul! Adevărul este şi mai frumos (şi simplu, până la urmă)… Instrumentele sale – inspirat denumiteproteze – acţionează asupra imaginarului aşa cum cârjele (o altă temă recurentă în activitatea sa artistică) îi sunt de folos invalidului pentru a se deplasa, şontâc-şontâc. Ele sunt ascunse sub haine, redându-i astfel Omului demnitatea şi autonomia, cu preţul unor concesii ce nu ni se arată direct (o muncă de concepţie considerabilă, o ingeniozitate extraordinară, un inconfort sigur).

Un mesaj? „Fiţi în sfârşit raţionali, trăiţi imposibilul!”

Născut în 1961 la Auxerre, Philippe Ramette trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea la Paris.

Consultaţi biografia şi bibliografia artistului pe pagină de web a Galeriei Xippas Paris : xippas.com/fr/i/artiste/philippe_ramette

Număr de vizualizări :737


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro