spot_img

Viața de informator prin prisma filmelor maghiare, la Institutul Balassi

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 2-4 martie 2015, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea cortinei de fier, respectiv cu ocazia Zilei Comemorative a Victimelor Comunismului, zilele filmelor politice. În cadrul proiecţiilor ne vom focusa asupra unui sistem dispărut şi a consecinţelor acestuia, prin lentilele agenţilor. Proiecţiile vor avea loc la sediul institutului (str. Gina Patrichi nr. 8), zilnic începând cu ora 18.00, cu subtitrare în limba engleză şi română. Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri cu specialişti din domeniu, moderator fiind Demeter András István. Dezbaterile se vor desfăşura în limba română.

Luni, publicul va putea urmări două filme despre activitatea de agent, şi anume un film documentar cuprinzând filme educative destinate pregătirii pentru viaţa de agent, urmat de un thriller politic despre examinarea acestor agenţi în ceea ce priveşte desfăşurarea muncii de agent şi conformarea la acest sistem.

Marţi apelăm la un ton mai personal: primul documentar prezintă destăinuirea unei persoane clericale despre modul în care şi-a desfăşurat munca de agent, iar filmul artistic prezintă relaţia personală dintre un ex-agent şi subiectul său, după 20 de ani de la schimbarea de regim, arătând cum se poate trăi în continuare cu această conştiinţă în circumstanţe politice noi.

Miercuri vom proiecta două filme care au ca temă dorinţa de evadare din lumea celor observaţi şi spiritul de libertate. Începem cu un film documentar în care un domn în vârstă povesteşte cum a participat, în 1971, la deturnarea unui avion către Viena, ca după aceea să se întoarcă în ţară conştient de faptul că-l aşteaptă închisoarea. Documentarul va fi urmat de un film artistic despre povestea a doi tineri maghiari care după evenimentele din 1956 îl iau ca ostatic pe ambasadorul maghiar din Elveţia şi îl somează să recunoască la Radio Europa Liberă că sistemul din Ungaria este unul totalitar, de reprimare.

Eveniment realizat cu sprijinul: Nemzetpolitikai Államtitkárság şi Bethlen Gábor Alap.

AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

Luni, 2 martie 2015, ora 18.00

Papp Gábor Zsigmond: Viaţa unui informator / Az ügynök élete, 2004, documentar, 82 min, subtitrat în limba engleză

Între 1958 şi 1988 a existat un studio de film în cadrul Ministerului de Interne din Ungaria, und se turnau filme educative pentru informatori. Prin aceste filme informatorii erau învăţaţi cum să facă o percheziţie în secret, cum să urmărească o persoană, cum să implementeze un microfon de înregistrare sau cum să atragă în sistem un nou informator.

Luni, 2 martie 2015, ora 19.30

Bergendy Péter: Examenul / A vizsga, 2011, film artistic, 90 min, subtitrat în limba română

În acest film evenimentele din 1956 servesc doar ca fundal pentru un thriller a cărei acţiune ar putea avea loc chiar la sediul CIA. Doar că simbolurile folosite aici nu sunt inspirate din filme hollywoodiene, iar pentru noi, est-europeni, decodarea cărţilor de istorie înseamnă cu siguranţă altceva, atunci când un securist maghiar interoghează un conţopist mărunt.

Marţi, 3 martie 2015, 18.00

Varga Ágota: Agentul / A tartótiszt, 2013, documentar, 64 min, subtitrat în limba engleză

Documentarul prezintă o parte din munca securităţii regimului Kádár prin prisma unui fost agent.

Marţi, 3 martie 2015, 19.00

Cserhalmi Sára: Dragii mei prieteni turnaţi / Drága besúgott barátaim, 2012, film artistic, 93 min, subtitrat în limba română

Tânăra regizoare, în filmul ei de debut, prezintă viaţa de după schimbarea de regim a unui turnător, cum se reflectă el la noua structură a societăţii, dar şi societatea cum a reuşit (sau nu) să prelucreze acest fenomen.

Miercuri, 4 martie 2015, ora 18.00

Fazakas Péter: Pe aripile libertăţii – povestea adevărată a lui Moka Béla / Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története, 2013, documentar, 53 min, subtitrat în limba engleză

În mai 1971 şase tineri înarmaţi au deturnat un avion pe ruta Oradea–Bucureşti şi au ajuns la Viena. În film personajul principal, acum la vârsta de 73 de ani, ne povesteşte această aventură şi de ce s-a întors în ţara în care îl aştepta închisoarea.

Miercuri, 4 martie 2015, ora 19.00

Szász Attila: Ambasadorul din Berna / A berni követ, 2014, film de televiziune, 76 min, subtitrat în limba engleză

Doi emigranţi maghiari îl capturează pe ambasadorul maghiar din Elveţia, cerând autorităţilor maghiare să admită la Radio Europa Liberă crimele regimului Kádár.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508