spot_img

O retrospectivă a transformărilor de la Muzeul Literaturii Române Iași din ultimii doi ani: revitalizare și inovație

Pe data de 1 februarie 2015 s-au împlinit doi ani de când la MLR Iași au loc transformări care au dinamizat puternic instituția și au repoziționat-o în câmpul cultural. Cu viziune managerială, efort și implicare, muzeele literare ieșene au început să se evidențieze în peisajul cultural ca fiind vii, creative, deschise și implicate în problemele comunității. Una dintre noile orientări ale MLR Iași o reprezintă valorificarea creativă a patrimoniului. În anul 2013 a fost înființată Editura Muzeelor Literare care, în mai puțin de doi ani de la înființare, a adăugat în portofoliu 33 de volume de Ion Creangă, Mihai Eminescu, G. Călinescu, I. L. Caragiale, Garabet Ibrăileanu, Veronica Micle, Mateiu I. Caragiale, Al.I. Odobescu, Mite Kremnitz, Iacob Negruzzi etc., precum și traduceri profesioniste în diverse limbi din operele clasicilor români, dar și ale contemporanilor. Tot la Editura Muzeelor Literare a fost lansat și proiectul literar unic de promovare a muzeelor literare ieșene, „Necunoscutul Mihai Codreanu”. Cartea, scrisă într-un stil inconfundabil de Viorel Ilișoi, este un reportaj literar de excepție despre ieri omul, astăzi muzeul Mihai Codreanu.

Numărul de expoziții temporare de la MLR Iași a crescut considerabil, iar proiectele expoziționale aerisite au atras un număr mare de puvizitatori din diverse categorii socio-economice. Dintre aceste expoziții, amintim „Cărți de buchisit” de la Bojdeuca Ion Creangă (expoziție de manuale școlare vechi, de la 1816 până la 1935), „Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu” de la Casa Pogor (expoziție de portrete grafice realizate de scriitorul și gazetarul Cezar Petrescu) sau expoziția „Artiști fotografi ai secolului al XIX-lea, început de secol XX” de la Muzeul „Mihai Eminescu” – Colecția „Istoria teatrului românesc” care a prezentat o selecție de portrete ale marilor familii regale, personalități românești și europene de la 1850 și până în primele decenii ale secolului al XX-lea.

Un proiect expozițional de succes l-a constituit „Copilăria părinților noștri”, lansat în aprilie 2014, prin care s-a reconstituit atmosfera vieții cotidiene din perioada comunismului. Noutatea a constat în faptul că expoziția a fost concepută de către liceeni – de la alegerea temei și strângerea obiectelor până la promovarea evenimentului și realizarea ghidajului. Proiectul participativ a avut ca rezultat o expoziție intens vizitată, itinerantă, care în 2015 va ajunge în Spania și Germania.

Un mare succes l-a înregistrat expoziția de gravuri Rembrandt, compusă din lucrări reprezentând „Scenele biblice”, așa cum au fost ele imaginate de către marele artist. Expoziția, organizată în perioada 28 septembrie – 30 noiembrie 2014 la Casa Pogor, a reprezentat o premieră pentru orașul Iași și zona Moldovei, iar această expoziție de excepție a fost salutată de un număr impresionant de vizitatori.

O altă măsură implementată a fost cea a diversificării ofertei culturale. Astfel, la MLR Iași au fost organizate și găzduite, pe lângă programele deja cunoscute, evenimente noi care au pus într-o nouă lumină muzeele literare ieșene și au beneficiat de participarea a mii de persoane. Printre altele, au fost organizate: Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) – „cel mai important festival literar din Europa de Est“ (El Pais) care s-a bucurat la primele două ediții de 60.000 de participanți și de sute de evenimente de primă mână cu nume sonore precum Herta Müller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Francois Weyergans (Franța), Guillermo Arriaga (Mexic), Mircea Cărtărescu (România) etc. În anul 2015 va avea loc cea de a treia ediție.

În vederea apropierii de publicul tânăr a mai fost instituit și un premiu al liceenilor  pentru cea mai îndrăgită carte a anului, proiect realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi. Acesta a fost acordat în cadrul FILIT, astfel: „Omar cel orb”de Daniela Zeca, în anul 2013, iar în anul 2014 „Negustorul de începuturi de roman” de Matei Vişniec.

Școala de bune maniere literare – cursuri de creative writing (poezie, proză, reportaj, text dramatic, scenariu de film etc.) care au avut ca profesori pe Emil Brumaru, Lucian Dan Teodorovici, Viorel Ilișoi, Oltița Cîntec, Petru Cimpoeșu, Florin Lăzărescu etc. În anul 2015 va fi lansată cea de a treia ediție.

Șotron. Târg de cărți, jocuri și distracții – un maraton de evenimente culturale (peste 150 în 3 zile) pentru copii și adolescenți, menite să apropie publicul tânăr. La prima ediție au participat peste 3.000 de persoane. În 2015 va avea loc cea de a doua ediție.

Cireșe la Bojdeucă – târg de cireșe la în curtea muzeului „Ion Creangă”, dezvoltat în parteneriat cu Camera Agricolă Județeană Iași, precum și o serie de momente artistice și concursuri organizate în jurul temei cireșelor, degustate de publicul tânăr participant. Prima ediție a avut loc în luna iunie 2014.

Pe lângă evenimentele conexe programelor culturale principale, la MLR au fost găzduite expoziții, proiecte și evenimente culturale. Unul dintre acestea este Street Delivery Iași, eveniment cultural-artistic alternativ care s-a desfășurat în curtea muzeului „Vasile Pogor” și pe strada Vasile Pogor. În 2015 va avea loc cea de a III-a ediție.

Spațiile extramuzeale au fost revitalizate prin evenimente (festivaluri, concerte, ateliere) și transformate în puncte culturale alternative. Un exemplu este Biblioteca din Parcul Lecturii (muzeul „Vasile Pogor”) care încurajează cititul în aer liber prin amenajarea unor rafturi de cărți puse la dispoziția cititorilor.  De asemenea, în Parcul Lecturii de la Casa Pogor a fost instalată o rețea de internet wireless cu acces gratuit.

MLR Iași a încurajat cercetarea şi a sprijinit creaţia culturală contemporană prin lansarea programului de burse și rezidențe de cercetare științifică privind istoria și viaţa culturală a Iaşiului, precum și a rezidențelor FILIT pentru traducătorii străini. Până în prezent, 14 bursieri și rezidenți au beneficiat de acestea, rezultatele muncii lor fiind valorificate în diverse acțiuni ale MLR Iași. Programele vor continua și în anul 2015.

În vederea facilitării accesului la muzeele literare ieșene pentru toate categoriile sociale, diversificării tipurilor de participanți și deschiderii instituției către societate, au fost implementate următoarele acțiuni și măsuri: instituirea primei duminici a fiecărei luni ca zi în care vizitarea muzeelor şi caselor memoriale să fie cu titlu de gratuitate (începând cu februarie 2014); implementarea unei noi identități vizuale, dinamice, printr-un concurs public de proiecte; profesionalizarea comunicării publice prin îmbunătățirea site-ului, a paginilor de socializare, promovarea acțiunilor MLR Iași pe diverse canale de comunicare, precum și adoptarea comunicării transparente; încurajarea voluntariatului și implicarea diverselor grupuri în organizarea și desfășurarea activităților MLR Iași, peste 500 de voluntari participând deja activ la dezvoltarea programelor și evenimentelor culturale de la MLR Iași.

În cei doi ani de reformare, s-au continuat cu succes evenimentele de tradiție (Prelecțiunile Junimii, Concursul Național „Ion Creangă” de creație literară – povești etc.) și atragerea unui public nou către acestea. De asemenea, revista „Dacia literară” este în plin proces de revitalizare, fiind apărut deja un număr cu un nou format.

Clădirile și spațiile muzeale au beneficiat, de asemenea, de îmbunătățiri: refacerea completă și consolidarea acoperișului clădirii muzeului „Mihai Eminescu”; renovarea spațiilor interioare și exterioare ale muzeului „G. Topîrceanu”, precum și a bustului și soclului poetului; restaurarea clădirii din curtea muzeului „Ion Creangă” și transformarea acesteia în spațiu de expoziții temporare; intabularea terenurilor și caselor memoriale.

Acțiunile sistematice de împrospătare și deschidere nu au ocolit nici dezvoltarea cooperării culturale, fapt care a însemnat mărirea numărului de parteneriate cu actorii culturali locali, naționali și internaționali. MLR Iași este în plin proces de dezvoltare a unei politici internaționale a instituției, pașii de debut fiind dezvoltarea unui parteneriat Erasmus cu Universitatea din Alicante, primii studenți străini beneficiind deja de schimbul cultural la Iași, precum și participarea Editurii Muzeelor Literare la târguri internaționale de carte (Viena, Sofia).

Numărul mare de proiecte noi și atractive, revitalizarea colecțiilor de bază, deschiderea față de publicul tânăr și nu numai, intrarea în circuitul actorilor culturali la nivel internațional, au adus un suflu proaspăt instituției. Toate aceste schimbări au fost percepute pozitiv de către vizitatori, al căror număr a sporit, doar în anul 2013 înregistrându-se o creștere de 23% a numărului de bilete vândute. Acest fapt, precum și diversificarea suvenirurilor muzeale sau închirierea spațiilor extramuzeale, au condus la creșterea veniturilor proprii ale instituției.

Desigur, lucrurile nu se vor opri aici. În acești doi ani au fost pregătite premisele pentru participarea la mari proiecte cu finanțare europeană, deschiderea de noi puncte muzeale sau obținerea rangului de muzeu național.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508