Concert şi lansare de disc Ana Silvestru & Henter Tamás, la Ateneul Român

feb. 23rd, 2015 | By | Category: Eveniment

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, în colaborare cu Filarmonica George Enescu organizează marţi, 24 februarie 2015, ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român un concert susţinut de Ana Silvestru şi Henter Tamás, având în program ciclul de lieduri ”Călătorie de iarnă” de Franz Schubert.

Interpretarea în întregime, fără pauză a întregului ciclu este o provocare şi o performanţă extraordinară mai ales pentru doi artişti atât de tineri, precum Ana Silvestru şi Henter Tamás. Numai aşa, ascultat în întregime, realizăm că nu este vorba de lieduri puse alături într-o ordine mai mult sau mai puţin aleatorie, ci avem de-a face cu lieduri care se contopesc într-o operă, o operă cu două personaje, în care cei doi interpreţi sunt parteneri egali, se completează, se susţin şi se evidenţiază reciproc.

Ana Silvestru, apreciată de critica de specialitate şi de artişti legendari ca fiind „extrem de talentată” (Konstantin Scherbakov), „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid şi un repertoriu vast” (Dmitri Bashkirov), s-a impus ca o artistă cu o sensibilitate, inteligenţă muzicală şi forţă expresivă ieşite din comun. Fără să fi fost vreodată un copil minune, Ana Silvestru a debutat ca solistă la 13 ani, la Filarmonica Oltenia, iar de la 17 ani a început o susţinută carieră internaţională. Premiile naţionale şi internaţionale, precum şi bursele obţinute de-a lungul anilor (între care şi premiul I la prima ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare organizat de Institutul Maghiar din Bucureşti) i-au permis să cânte în Franţa, Spania, Austria, Germania, Olanda, Elveţia, Polonia, Cehia, Israel, Japonia, în săli ca Tonhalle Zürich, Musikkollegium Winterthur, Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim, catedrala Simon şi Juda din Praga, Universitatea Fryderyk Chopin din Varşovia, în festivaluri precum Schubertiade (Zürich), Festivalul Wagner (Zürich), Archipel (Geneva), Festivalul de la Salzburg. În anul 2014 a cântat în cadrul Festivalului Yehudi Menuhin de la Gstaad şi la St. Martin in the Fields în Londra, precum şi cu Filarmonica din Berlin. După terminarea studiilor de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa Viniciu Moroianu), Ana Silvestru şi-a continuat studiile la clasa lui Konstantin Scherbakov la Universitatea de Arte din Zürich, unde a terminat studiile de master şi a obţinut prestigioasa diplomă de solist concertist cu cele mai înalte distincţii. De-a lungul anilor, a primit sfaturile unor maeştri precum: Lazar Berman, Dmitri Bashkirov (care îi este mentor până în prezent), Karl-Heinz Kaemmerling (cu care a studiat timp de un semestru la Academia Mozarteum din Salzburg, ca student Erasmus), David Zinman, Bernard Ringeissen, Ronald Brautigam, Rolf-Dieter Arens, Leslie Howard, Catherine Vickers, Jean-Jacques Balet, Fabio di Casola, Radovan Vlatkovic, Ulrich Koella, Daniel Fueter. În anul 2014 a înregistrat două Cd-uri, iar printre proiectele actuale se includ înregistrarea integralei de lieduri ale lui Modest Mossorgsky şi a concertului de Ravel pentru mâna stângă (cu Filarmonica din Hrace Kralovec) şi a Ritualului primăverii de Igor Stravinsky.

Henter Tamás s-a născut şi a crescut într-un sat din apropiere de Satu Mare, iar în 1988 a fugit, împreună cu familia, la Budapesta, unde a absolvit Gimnaziul Reformat Baar–Madas. Vocaţia muzicală şi-a descoperit-o în 2007, după ani de studii universitare şi postuniversitare în Biologie şi Neurobiologie la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. Între anii 2007 şi 2014 termină studiile de licenţă şi două masterate (pedagogie şi solist de operă) la prestigioasa Universitate de Arte din Zürich, unde a studiat cu Lina Maria Akerlund şi Markus Eiche. De asemenea, Henter Tamás Bertalan a avut şansa de a studia în masterclassuri cu maeştri precum: Ion Buzea, Mainard Kraak, Paul Triepels, Scot Weir, Daniel Fueter, Hans Adolfsen şi József Hormai. Din anul 2014 este membru al Zürcher Singakademie (afiliată Orchestrei Tonhalle). Cu această ocazie a evoluat pe scena Tonhalle Zürich în lucrări precum: Karawane de Essa Pekka Salonen, Stabat Mater de Francis Poulenc, Oratoriul de Crăciun de J.S. Bach. De-a lungul anilor a avut ocazia să evolueze în roluri principale în opere precum: Wozzeck de Alban Berg, Simplicius Simplicissimus de Karl Amadeus Hartmann, Pélleas et Mélisande de Debussy, Freischütz de Carl Maria von Weber sau Il re pastore de W. A. Mozart. A cântat ca solist în cantate de Telemann şi J.S. Bach.

Număr de vizualizări :776


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro