100 de ani de la nașterea Patriarhului Teoctist, membru de onoare al Academiei Române

feb. 10th, 2015 | By | Category: Eveniment

Fundația Națională pentru Știință și Artă și Biblioteca Academiei Române, în colaborare cu Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, vă invită să participați la o sesiune dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea Patriarhului Teoctist, membru de onoare al Academiei Române. Ceremonia va avea loc joi, 12 februarie 2015, ora 12:00, în Aula „Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române.

Fostul Patriarh a văzut lumina zilei pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni din judeţul Botoşani, şi a intrat în monahism la 14 ani, la Schitul Sihăstria Voronei. Între anii 1940 şi 1944 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie a Universităţii Bucureşti. Pe 6 august 1935 a depus voturile monahale la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, primind la călugărie numele de Teoctist, iar la 25 martie 1945 era hirotonit ieromonah la Catedrala mitropolitană din Iaşi. De-a lungul timpului devine, pe rând, Episcop-vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America şi Canada, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Sucevei. După moartea Patriarhului Iustin, la 9 noiembrie 1986 a fost ales Arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscăunat la 16 noiembrie 1986. Cel de-al 5-lea întâistătător al Bisericii noastre a deţinut numeroase ordine bisericeşti. În mai 1999, a primit, din partea Statului român, ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce. Dincolo de numeroasele distincții și de bogata activitate, Patriarhul Teoctist a rămas în conștiința românilor ca un păstor cu chipul și vocea blânde, un om al bucuriei. Patriarhul Teoctist a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de peste două decenii. A trecut la Domnul pe 30 iulie 2007, fiind înmormântat în Catedrala patriarhală. . (www.basilica.ro)

Număr de vizualizări :548


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro