spot_img

Vernisaj Ioana Sisea: Bleeding Gold, la Galeria Galateca

Joi, 5 februarie 2015, la ora 19.00, Ioana Sisea deschide larg ușile Galeriei Galateca. Artista pregătește o întâlnire cu noi și propriile noastre vulnerabilități. Ioana prezintă proiectul ”platoșei”, sub forma unor scuturi purtabile realizate din porțelan, cu urme ale suferințelor, care modifică integritatea materialului, găuresc platoșa-scut și o fac să sângereze. Sângerarea este însă aur, în viziunea Ioanei, rănile cristalizând în experiențe formatoare. Demersul ei din 5 februarie la Galateca se construiește  pe seama raportării la lume prin imaginea pe care o fabricăm și o prezentăm celorlalți. Ne prezentăm perfecți, neatinși, ne-loviți, puternici, ne-vulnerabili.

Ioana justifică tema vulnerabilității prin prisma autoportretului:  ”Orice întâmplare importantă lasă o urmă pe corpul uman.  Vizibile sau nu, semnele provocate de diverse interacțiuni alcătuiesc o hartă a istoriei personale. Plecând de la o serie de mulaje după torsul feminin, o parte vulnerabilă și expusă a corpului, carcasa care protejează inima, centru al simțirii, platoșele de porțelan poartă urmele unor ’răni’…”

Ne fabricăm platoșe cu intenția de a ascunde rănile, pentru că ne fac vizibil vulnerabili, iar vulnerabilitatea este tratată cu dezinteres  într-o societate care practică criteriul succesului personal, așadar defilăm cu scuturi. Este jugul pe care ni-l confecționăm cu ham cu tot, pentru că e mai ușor sa pari ceva ce nu ești, decât să fii, dezgolit, în fața mulțimii celorlalți – supus reacției și  judecării. A te expune este un risc pe care artista și-l asumă.

Ioana Sisea a absolvit secția Grafică a Universității de Artă București, urmând în prezent un al doilea master de ceramică. Dubla ei specializare se regăsește în preocuparea pentru tema autoportretului. Primele expoziții sunt un discurs al portretului interior în creion și acrilic, iar de doi ani încoace lucrează în porțelan. În prezent pregătește alte două vernisaje care se regăsesc în același discurs despre corporalitate, senzualitate și vulnerabilitate.

”Ce imi place la acest proiect este că reprezintă la o scară foarte mică ciclul vieții, nimic nu rămâne veșnic neschimbat,  nu poți să te agăți de nimic, nu poți să păstrezi nimic, natura tuturor lucrurilor este casantă într-un fel sau într-altul. Asta îmi place și la porțelan, investești enorm în procesul de a produce ceva dar trebuie mereu sa rămâi detașat de rezultat, acceptând cât de fragil este obiectul final. Natura acestui material are ceva din fragilitatea noastră și exprimă prin însăși consistența sa vulnerabilul” – afirmă Ioana Sisea.

Ilina Schileru, curator Bleeding Gold

GALATECA este e o galerie de artă contemporană și design, un proiect inovator ce alătură artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare. Deși încă tânără în peisajul spațiilor culturale, Galateca a reușit să se plaseze pe harta națională și internațională prin proiecte absolut inedite. Am pornit de la ideea de a crea un loc viu şi de a activa un spaţiu ideal poziţionat în cea mai frumoasă piaţă a Capitalei. La GALATECA relaţia dintre privitor şi creaţia artistică îşi va câştiga întâietatea vis–a–vis de expunerea clasică şi impersonală a operei de artă.

A avut colaborări internaţionale: cu renumitul artist britanic Simon Henwood, cu artistul româno-norvegian Timon Botez sau Roberto Coda Zabetta (Italia), Predrag Popara (Serbia) şi Alessio Maximilian Schroder (Italia) (într-o expoziţie colectivă). Galeria a găzduit şi proiecte ale unor importanţi artişti români contemporani: Vlad Țenu, Mircea Roman, Marian Zidaru, Daniela Făiniș, Silviu Oravitzan, Marcel Lupșe, Cătălin Năstăsoiu,Valeriu Mladin Bogdan și Magda Pelmuș.

Expoziția Bleeding Gold poate fi vizitată în perioada 5 – 21 februarie 2015, Galeria Galateca (Str. C. A. Rosetti, nr 2-4).

Vernisaj: joi, 5 februarie, ora 19:00

Marți – Vineri 12.00 – 20.00

Sâmbătă 11.00 – 19.00

Artiști invitați: Alexandra Abraham – hamuri, Ilina Schileru – film, BOREALIS – muzică

www.facebook.com/events/743277455755341/

www.youtube.com/watch?v=S92WWL5ikdQ

ioanasisea.com/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508