spot_img

Unsprezece cărţi, şase week-end-uri, cinci zile

Fiecare om, indiferent de vârstă, îşi măsoară existenţa, şi prin ea personalitatea, prin entuziasm. Fără vorbe de prisos, această stare, fizică şi spirituală, este deseori exteriorizată excesiv, la momentul potrivit şi nepotrivit. Chiar zilnic. Prin ea, o persoană încearcă să arate public cât de capabilă este în toate cele, cât de profesionistă şi de promptă, cum numai din mâinile ei ies lucruri de valoare, nicidecum din ale altora. Fără doar şi poate, entuziasmul este o stare de bine, conferă un echilibru spiritual în fiecare clipă trăită, e un semn de bună sănătate mentală şi corporală. Altfel spus, este indispensabilă. Însă, după cum bine ştim cu toţii, excesul de entuziasm înseamnă superficialitate (parcă am citit pe undeva chestia asta sau am învăţat-o pe de rost, cu voce tare), miroase a infatuare progresivă şi îmbrăţişează prostia (aici ştim, le-am înţeles din experienţă).

Într-una din zile intră în biroul nostru redacţional un bărbat între două vârste. Sigur pe el şi puţin arogant. Intrarea lui în încăpere ni s-a părut că a fost pregătită cu ceva timp înainte, ca să impresioneze. Parcă preluase modelul apariţiilor spontane ale artiştilor amatori pe scena unei case de cultură din provincie. Întocmai ca un recitator de poezie patriotică s-a prezentat, spunându-şi cu intonaţie numele, prenumele, funcţia şi starea civilă. Ne aşteptam să ne mai zică codul numeric personal, ca să fim la curent cu toate datele din cartea de identitate. L-am invitat să ia loc. Ne-a refuzat jovial: „Mulţumesc, nu e nevoie. Sunteţi amabil! Am învăţat din familie că atunci când mă aflu în faţa unei persoane cu funcţie să rămân în picioare, ca să vorbesc de la nivelul meu, nicidecum de la egal la egal sau altcumva” (parcă mai auzisem această replică, ne era cunoscută, dar nu ne-am mai strofocat creierul şi am lăsat-o baltă). „Mă rog, cum doriţi, nu vă contrazic!”, am răspuns noi.

Apoi am întrebat: „În ce scop ne onoraţi cu vizita dumneavoastră?”. „Am venit – a continuat omul cu o voce baritonală – ca să aflu direct de la sursă informaţii privind condiţiile în care pot tipări la editura pe care o conduceţi un volum în regie proprie”. „Despre ce carte e vorba?”. „Subiectul analizat ţine de cercetare, e o analiză detaliată a domeniului, făcută atât din punctul de vedere al specialistului, cât şi a beneficiarului. Va avea mare succes pe piaţă!”, a motivat autorul. Neştiind mai multe detalii despre volum, i-am prezentat toate informaţiile privind tipărirea în regie proprie. În plus, am specificat că preţul de cost se va calcula în funcţie de numărul de pagini şi de tirajul solicitat. „Staţi puţin – a zis –, cred că nu aţi înţeles bine. Trebuie să ştiu exact costul unei lucrări, deoarece eu aduc spre tipărire 11 volume cu aceeaşi temă, dar cu titluri diferite. Unele sunt groase, altele subţiri. Nu am de unde să ştiu acum, cu exactitate, numărul de pagini”.

La auzul acestei solicitări, recunoaştem că ni s-au bălăcit ochii în cap. Apoi bărbaul a continuat: „Mai mult, vreau să mi le tipăriţi în cinci zile!”.

Bălăceala ochilor din cap a luat proporţiile unei sminteli demne de o analiză clinică. „Aşa ceva nu se poate!”, am zis. „Cum aşa? – a ripostat autorul –, sunteţi incapabili să tpăriţi în cinci zile 11 cărţi, atâta timp cât eu le-am scris în şase week-end-uri? În plus, la mijloc e vorba de banii mei, vă plătesc la centimă şi trebuie să faceţi aşa cum cere clientul, nu cum vreţi, cu rigorile şi exigenţele dumneavoastră. Mă duc la altă editură. La revedere!”.

Ciao!

Alexandru Calmâcu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508