spot_img

Festivalul de Film Românesc ajunge pentru prima dată în capitala Scoției

După seria de proiecții de la Londra și Liverpool, ediția 2014 a Festivalului de Film Românesc din Marea Britanie, intitulată „Început de Capitol”, se încheie pe 16 decembrie 2014, la Edinburgh, cu prezentarea filmului “Sunt o babă comunistă”. Proiecția este urmată de o discuție cu regizorul Stere Gulea, găzduită de Ramona Mitrică, directorul Festivalului.

Marți 16 decembrie 2014, ora 18.00, la Filmhouse (88 Lothian Rd, Edinburgh EH3 9BZ)  “SUNT O BABĂ COMUNISTĂ” (I AM AN OLD COMMUNIST HAG)

Bilete: 0131 228 2688; http://www.filmhousecinema.com/showing/i-am-an-old-communist-hag-dec14

SUNT O BABĂ COMUNISTĂ (România 2013 • 94 min • Regie: Stere Gulea)
În distribuţie: Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Valeria Seciu
Filmul, o adaptare a romanului omonim publicat de Dan Lungu în 2007, detaliază haosul care se creează într-o familie dezbinată de tot felul de granițe. Viaţa provincială liniştită a cuplului Emilia şi Țucu este complet transformată atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american.

STERE GULEA s-a născut în 1943 în localitatea Mihail Kogălniceanu, Constanța. Este de origine aromână (Macedo-Român).Cel mai cunoscut film al său este Moromeții, 1988, o adaptare după romanul cu acelaşi titlu al lui Marin Preda.
Filmografie selectivă: Sunt o babă comunistă (2013), Weekend cu mama (2009), Stare de fapt (1996), Vulpe – Vânător (1993), Piața Universității – România, documentar (1991), Moromeții (1988), Ochi de urs (1983), Castelul din Carpați (1981), Iarba verde de acasă (1978).

* * * * * * * *
”Scopul Festivalului este să comunice cu publicul, un public deschis, căruia îi face plăcere să celebreze talentele și succesele cinematografului românesc. Astfel, în 2014, ne aflăm din nou la unÎnceput de Capitol – proiecțiile de la Londra fiind urmate, pentru prima dată în istoria Festivalului, de proiecții în afara capitalei britanice, în Liverpool și Edinburgh.” (Ramona Mitrică, director Festival)

Festivalul de Film Românesc (www.rofilmfest.com) a împlinit vârsta de 11 ani, fiind deja un brand ce reprezintă o puternică tradiție. Cu fiecare ediție, Festivalul atrage și fidelizează un public important.

Festivalul de Film Românesc este un program non-profit, funcționând cu ajutorul finanțărilor și sponsorizărilor primite de la parteneri, sponsori și susținători.

În 2014, Festivalul s-a bucurat de prezența unui număr de invitați de marcă din România: regizorul Nae Caranfil (Closer to the Moon), actorii Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț (Pădurea spânzuraților), actrița Ela Ionescu (Limita de jos a cerului), regizorul Dan Chișu și actrița Ioana Flora (Deja Vu), regizorii Laurențiu Damian (Maria Tănase) și Stere Gulea (Sunt o babă comunistă).

* * * * * * * *
BURSA PROFUSION este acordată anual de organizatorii Festivalului, compania britanică de management artistic Profusion. Scopul bursei Profusion este de a promova filme bazate pe experienţa din diaspora şi de a încuraja dezvoltarea tinerilor care trăiesc în comunităţile din afara ţării. Bursa pe anul 2013 i-a fost acordată tinerei cineaste Simona Șușnea. Începând cu 2014, bursa Profusion promovează proiecte cinematografice bazate pe experiența vieții din diaspora și încurajează, în special, evoluția tinerilor cineaști români din Marea Britanie. Bursa pe 2014 i-a fost oferită Mariei Chiriac, o tânără realizatoare de film care trăiește la Londra.
Maria Chiriac a absolvit Studii culturale și media la Universitatea București, în 2004. În 2010 și-a început studiile de film la St Martin’s College, în cadrul University of the Arts, Londra. Până în acest moment, a realizat două filme de scurt metraj și a lucrat ca producător asistent și cercetător pentru o casă independentă de producție. Unul din cele mai recente proiecte la care a lucrat este „Always think of me in your lunch break” (Să te gândești întotdeauna la mine, în pauza de masă), proiectat în cadrul Tuzla Film Festival, în Bosnia Herțegovina. Filmul spune povestea unui rendez-vous imaginar dintre două persoane implicate într-o relație la distanță. Maria Chiriac are o „pasiune pentru regia de film, fotografie și pentru explorarea minții umane dincolo de granițele acesteia”. Detalii la www.rofilmfest.com/c/55/profusion-scholarship

Festivalul de Film Românesc este organizat de Profusion International, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, București. Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Evenimentul este susținut de Ambasada României în Marea Britanie , ROMANi-ONLiNE.co.uk și Filmhouse.

Sponsori: O2 International Sim, Levenes Solicitors, MVL Group, Prodan Romanian Cultural Foundation, Convorbiri Românești, Traduceri Autorizate, Albinuta.co.uk, Diaspora Românească, TibTrans

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508