spot_img

„Fierul zeilor”– o alternativă anacronică și fantasmagorică a realului

Miercuri, 10 decembrie 2014, la Readers Cafe, Editura Delfin a lansat cu mare fast cea de-a doua carte de fantezie istorică a trilogiei „Regele lupilor – Fierul zeilor”, de George Cornilă. Personalități ale lumii culturale românești și peste 50 de împătimiți ai acestui gen literar extrem de apreciat în Occident, au asistat la evenimentul de lansare, ascultând cu entuzism o poveste arhitipală a lumii actuale. Invitații speciali prof.dr. Mihail Zahariade și prof. Vladimir Alexandrescu au lăudat perseverența scriitorului George Cornilă de a construi un tărâm aflat dincolo de prezent și banal, cu personaje de legendă extrem de realist conturate. „Ideea pentru această serie de cărți este una veche. Am luat tomurile lui C. C. Giurescu şi Ovidiu Drîmbă şi Istoria Academiei Române, urmate de zeci de alte cărţi de autori români şi străini, parcurgând, în total, peste 10.000 de pagini de bibliografie. A luat astfel naştere o carte unică pentru spaţiul literar românesc, o saga, o aventură history-fantasy pe pământurile noastre, care nu sunt totuşi atât de străine de mitologiile mari. Cunoaştem miturile altora, însă uite şi Dacia în întregul angrenaj, legată de toate, nu izolată, uite bazilei daci implicaţi în luptele pentru putere de la Roma, uite prinţese dace trimise de soaţe împăraţilor romani, uite Argonauţii lui Iason acostând în portul Tomis, uite-i pe Alexandru Macedon şi pe Darius I călătorind cu gând cotropitor spre aste pământuri, uite cimerieni, uite amazoane, uite o pleiadă întreagă de zei greci şi romani, născuţi aici, în Tracia”, a declarat autorul George Cornilă. Agențiadecarte.ro a fost partener media al evenimentului.

„Cartea Fierul zeilor este o adevărată cronică, deosebit de realistă, realizată cu mult talent și multă artă din partea scriitorului George Cornilă. Acesta aduce în prim plan Țara zeilor, Dacia noastră, un ținut mirific în care personajele conviențuiesc și construiesc relații cu lumea mitologică. Este o fantezie istorică extrem de bine conturată, foarte aproape de ceea ce propria noastră intuiție percepe a fi posibil”, a declarat. prof. Vladimir Alexandrescu. Romanul „Fierul zeilor” continuă textura narativă urzită în Toiagul de stejar şi inspirată de istoria străveche a dacilor, purtând din nou pe cititor şi pe protagonişti într-o nouă căutare-descoperire de altceva şi de sine. „Autorul ne propune o incursiune în istoria tracilor, pornind de la personaje reale și locații atestate în documentația istorică. Ritmul acțiunii și imaginația fără limite ne transpune într-un univers fabulos în care regăsim eterna aventură umană în care se ţes, reînnoite, poveştile despre iubire, ideal, imposibil, împlinire”, a declarat prof.dr. Mihail Zahariade. Romanul lui George Cornilă îi include în galeria cititorilor săi pasionaţi atât pe cei aflaţi la vârsta adolescentină a gustului pentru suspans şi teribil, cât şi pe cei aflaţi la vârsta matură a răbdării de a descoperi densitatea detaliului istoric şi substanţa reflexivă din substratul cărţii. Finalul evenimentului a fost marcat de un moment special al serii, în care toate persoanele prezente la manifestare și-au îndreptat atenția către copiii cu probleme neuro-motorii din cadrul Asociației Copii Suflete Speranțe. Banii obținuți din vânzarea cărții „Regele lupilor – Fierul zeilor” au fost donați către această organizație caritabilă, susținută îndeaproape de Maria Coman – journalist TV.

Evenimentul a fost prezentat de Cristi Dorombach – Realizator TV.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508