spot_img

RECVIEMUL GERMAN de BRAHMS, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL, la Sala Radio

Vineri, 5 decembrie 2014, ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Naţională Radio vă invită să ascultaţi RECVIEMUL GERMAN (Ein Deutsches Requiem), semnat de unul dintre „titanii” muzicii simfonice: JOHANNES BRAHMS. Se spune că lucrarea a fost creată sub puternica influenţă a două pierderi importante în viaţa artistului: moartea mamei sale şi a apropiatului său prieten, compozitorul Robert Schumann. De altfel, aceste momente l-au adâncit probabil pe marele artist şi mai mult într-o stare de tristeţe şi de reflecţie care îi erau, de altfel, specifice, aşa cum el însuşi declara: “Nu este nevoie să mărturisesc că, în eul meu interior, nu sunt niciodată vesel…”.

Concertul de la Sala Radio îl va avea la pupitru pe dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, un muzician remarcabil, cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea recent numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia).

De-a lungul timpului a mai dirijat orchestre prestigioase dintre care amintim: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre din Tokyo, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. Alături de muzica simfonică, Sascha Goetzel abordează şi genul operei în titluri precum: La Bohème, Flautul fermecat, Così fan tutte, Nunta lui Figaro, Răpirea din serai. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

După câteva interpretări incomplete la Viena, Bremen, Zürich, versiunea integrală a Recviemului german a fost ascultată pentru prima oară pe 18 februarie 1869 la Leipzig. Prima audiţie românească a avut loc chiar în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta lui Iosif Conta, pe 24 noiembrie 1966.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula şi cu participarea sopranei CIGDEM SOYARSLAN şi a baritonului IONUŢ PASCU, alături de CORUL ACADEMIC RADIO, dirijat de DAN MIHAI GOIA.

Soprana ÇIĜDEM SOYARSLAN a abordat roluri de operă şi partituri vocal-simfonice din cele mai diverse. A absolvit cursurile Universităţii Mimar Sinan din Istanbul,perfecţionându-se apoi la Universitatea de Muzică din Viena. A păşit pe mari scene ale lumii şi a colaborat cu prestigioase instituţii dintre care amintim: Opera Naţională din Istanbul, Schauspielhaus din Viena, Grand Théâtre de la Ville din Luxembourg, Filarmonica Borusan din Istanbul, Filarmonica din Sofia, Opera din Frankfurt, Volksoper din Viena, Opera Lorraine.

Format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, baritonul IONUŢ PASCU s-a perfecţionat apoi la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. Ionuţ Pascu a întreprins turnee în Canada, Olanda, Australia, Coreea de Sud, Macedonia, Italia, Albania, Ungaria şi a realizat un CD alături de Filarmonica din Sydney. Ca solist vocal a colaborat în ţară cu operele din Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Galaţi, iar în străinătate cu operele din Budapesta – Ungaria, Daegu – Coreea de Sud, Skopje – Macedonia. A susţinut roluri solistice în Requiem  – J. Brahms, Clopotele – S. Rahmaninov, Carmina burana – C. Orff, Cantata della Vita – G. Gelmetti, Ode to Napoleone – A. Schönberg, Stabat mater, Petite Messe Solennelle – G. Rossini, iar repertoriul de operă al artistului este reprezentat prin opere precum Aida, Nabucco, La Traviata – G. Verdi, Tosca – G. Puccini, Cavalleria rusticana – P. Mascagni, Olandezul zburător – R. Wagner, Pagliacci – R. Leoncavallo, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat – W. A. Mozart, Evgheni Oneghin – P. I. Ceaikovski, Manon Lescaut – G. Puccini, Celan – P. Ruzicka.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508