spot_img

Printre tăceri – „între poezie și magie”

În data de 25 noiembrie 2014, la Sala Studio a Teatrului de Comedie, s-a desfășurat un eveniment care a îmbinat într-un mod original aroma poeziei cu teatrul, dansul și muzica. Actrița Isabella Drăghici și-a lansat cartea de poeme intitulată Printre tăceri, printr-un spectacol special conceput, inspirat din atmosfera cărții, un one woman show creat și interpretat de autoare, având un titlu omonim. Cosmin Perța, reprezentând editura Tracus Arte la care a apărut volumul, a adresat câteva cuvinte publicului, după care Horia Gârbea a făcut o scurtă prezentare a cărții. Reliefând diferitele ipostaze ale Isabellei Drăghici, de actriță, poetă, prozatoare și doctorandă a Facultății de Filosofie din Universitatea București, Horia Gârbea a accentuat poziția acestui tip de poezie în contextul ultimelor două generații:

„Isabella Drăghici scrie și proză, […]o proză de o foarte bună calitate[…]. Este o personalitate cu totul specială, polivalentă, poliedrală, să spunem așa.[…] Este o peotă care nu are nimic din realismul, hiperrealismul, mizerabilismul, biografismul generației ’90 sau, mai ales, 2000. Citind această poezie, n-ai zice că a fost născută […] în anii post-2000, când poezia […] a adoptat cu hotarâre o tranzitivitate […] violentă, un biografism din cel mai frust – poeții care nu au biografie suficient de scandaloasă și nu au niște rude suficient de bizare sau oi negre în familie, și le inventează ca să poată fi trendy, evident.  Este o poezie, în primul rând, a conceptelor și apoi una, desigur, a metaforelor, a meditației, o poezie de profunzime care, așa cum spune și titlul, se caracterizează în primul rând prin «tăceri», prin ceea ce nu se spune, adică prin acele goluri de liniște pe care cititorul este invitat să le descopere el însuși.[…]”

În finalul prezentării, autoarea a punctat câteva aspecte legate de volumul său de debut:

„Nu ceea ce am scris în această carte e important, ci ceea ce… am tăcut.[…]Tăcerile mele s-au concretizat   într-o carte care îngemănează sensibilitate, gândire reflexivă cu accente de satiră socială uneori, evadări din diversele paliere ale iubirii, de la eros la agape, către un dincolo obsesiv: tăcerea ultimă, a transcendenței. Tăcerea ca fundament al cunoașterii, ca metodă de adâncire în sine și în celălalt, tăcerea ca izvor al tuturor lucrurilor. Din această tăcere absolută se nasc tăcerile și cuvintele noastre, ale muritorilor.”

Creativa modalitate de lansare a cărții, printr-un spectacol de teatru în care pantomima, mișcarea, dansul și poezia s-au îmbinat într-un mod inedit cu acordurile măestre ale binecunoscutului violoncelist Adrian Naidin, invitatul special al evenimentului, a vorbit despre talent, inspirație, a produs emoție, a conturat o viitoare premieră pe care o așteptăm și care, cu siguranță, va avea succes.

„Sunetul, uneori, poate fi și tăcere. Iar în mijlocul tăcerii nu poți decât să cânți. Am tăcut și am netăcut împreună. Muzica ce cântă tăcerea este o revoltă împotriva morții”, spune Adrian Naidin.

Aflat printre personalitățile literare și artistice din sală,  dramaturgul Dinu Grigorescu a mărturisit:

„Isabella  Drăghici renunță la stilul clasic  al lansărilor de carte, preferând jocul  ideilor și al sentimentelor,  încarnarea  poeziei, relatării ei.  Actrița, dezinvoltă, frumoasă și inteligentă,  se pune în scenă  navigând «printre tăceri», în compania muzicii  care  amplifică  misterul.  Ludicul domină reprezentația.[…] Amfitrionică,  expansivă,  romantică,  actrița invită publicul la o participare  adezivă  imediată  la universurile tandre  și reflexive ce-i aparțin.[…] Spectacolul cantonează între  poezie și magie.  Schimbările de nimburi, de ritmuri, contribuie la  mutarea cotidianului  într- un spațiu virtual al  reveriei poetice. Dansul e posesiv,  exploziv, elegant, agresiv,  un  fel de «du-te – vino!» şi  «vino la mine şi pleacă!». Actrița sugerează, insinuează, cochetează, fascinează.

Cartea editată de  Tracus Arte  arată impecabil pe dinafară  şi te incită să afli cât mai repede  ce se află înăuntru….. Un succes  indubitabil!”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508