spot_img

Mircea Cărtărescu promovează ultima parte din trilogia ”Orbitor” în Germania, Elveția și Austria

În perioada 6-13 noiembrie 2014, scriitorul Mircea Cărtărescu participă la un amplu turneu de promovare a volumului ”Die Flügel” (”Aripa dreaptă”, traducerea Ferdinand Leopold) în Germania, Elveţia şi Austria. Turneul, organizat de editura austriacă Paul Zsolnay, cu sprijinul Institutului Cultural Român, cuprinde evenimente la Berlin, Frankfurt, Heidelberg, Basel, Passau, Graz şi Viena. Traducerea integrală în limba germană a trilogiei ”Orbitor” a fost realizată de Gerhardt Csejka şi Ferdinand Leopold. Primele două volume, ”Die Wissenden” (”Aripa stângă”, traducerea Gerhardt Csejka) şi ”Der Körper” (”Corpul”, traducerea Gerhardt Csejka şi Ferdinand Leopold) au apărut, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la editura Paul Zsolnay, în anii 2007 şi 2011. Pentru ”Der Körper”, scriitorul şi traducătorii au obţinut premiul internaţional pentru literatură al Haus der Kulturen der Welt din Berlin.

Întâlnirea literară din capitala Germaniei, organizată de ICR Berlin în colaborare cu Literaturhaus Berlin, va fi moderată de către unul din cei mai apreciaţi traducători din limba română, Ernest Wichner, directorul Literaturhaus, şi va avea loc în seara zilei de 6 noiembrie 2014 la sediul acestei instituţii de prestigiu a lumii literare germane. Scriitorul român va vorbi publicului berlinez despre trilogia sa „Orbitor”, citind un pasaj din aceasta, lectura în limba germană fiind realizată de către dramaturgul, actorul şi regizorul Frank Arnold.

La Frankfurt am Main, partener şi totodată loc de desfăşurare al evenimentul, pe 7 noiembrie 2014, va fi Hessisches Literaturforum im Mousonturm, unul din cei mai importanţi promotori ai literaturii în metropola germană.

În istoricul oraş universitar Heidelberg, prezenţa, pe 8 noiembrie, a lui Mircea Cărtărescu a fost organizată în parteneriat cu asociaţia românească „Alexandru Ioan Cuza“ – „Societate pentru literatură, muzică şi artă”, şi va avea loc în centrul de manifestări de la Landfried-Komplex.

A patra staţiune pe traseul german a autorului o reprezintă oraşul Passau, întâlnirea cu publicul urmând să aibă loc pe 10 noiembrie, în salonul literar situat in locaţia istorică a „Scharfrichterhaus”, cu concursul revistei şi forumului literar „Passauer Pegasus”.

În periplul său german, Mircea Cărtărescu va apărea alături de directorul Literaturhaus Berlin, Ernest Wichner, care va modera întâlnirile cu publicul german şi va da citire unor pasaje din cea mai recentă traducere în germană a ultimului volum al trilogiei „Orbitor”, „Aripa dreaptă”, apărută sub titlul „Die Flugel” („Aripile”). Turneul în spaţiul german al lui Mircea Cărtărescu a fost organizat de către ICR Berlin, în parteneriat cu editura Paul Szolnay, editoarea trilogiei „Orbitor”, cu ocazia promovării ultimului volum al trilogiei, apărut în vara acestui an.

Director al Literaturhaus Berlin, traducătorul Ernest Wichner îl va însoţi pe Mircea Cărtărescu și în Austria şi va participa la seria de lecturi în limba română şi în limba germană care se va desfăşura după următorul program:
– 11 noiembrie, ora 20.00, Centrul Cultural Minoriten din Graz – Literatur OST >< WEST: prezentare de carte Die Flügel/Aripa dreaptă, lectură în limba română: Mircea Cărtărescu, traducere şi lectură în limba germană: Ninja Reichert, moderator: Ernest Wichner;
– 13 noiembrie, ora 14.00, BuchWien 2014, standul Donaulounge – Prezentare de carte Die Flügel/Aripa dreaptă, cu participarea scriitorului Mircea Cărtărescu, lectură şi moderare: Ernest Wichner;
– 13 noiembrie, ora 16.00, BuchWien 2014, scena ORF – Prezentare de carte Die Flügel/Aripa dreaptă, cu participarea scriitorului Mircea Cărtărescu, lectură: Ernest Wichner, moderator: Wolfgang Popp;
– 13 noiembrie, ora 19.00, Alte Schmiede Viena – Prezentare de carte Die Flügel/Aripa dreaptă, cu participarea scriitorului Mircea Cărtărescu, lectură în limba germană: Kurt Neumann, moderator: Ernest Wichner.

Turneul lui Mircea Cărtărescu în Austria este organizat de editura Paul Zsolnay în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508