spot_img

7 Premii „Constantin Brâncoveanu”, iniţiate şi oferite de Fundaţia Alexandrion Group

Joi, 13 noiembrie 2014, la Hotel Pullman din Bucureşti, a avut loc o conferinţă de presă a Fundaţiei Alexandrion Group, în cadrul căreia a fost lansată prima ediţie a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, eveniment care marchează împlinirea a 300 de ani de la moartea sfântului domnitor-martir. ”De ce am ales să iniţiem Premiile Constantin Brâncoveanu pentru istorie şi cultură? De ce ne-am implicat în aniversarea Brâncoveanu 300, ce va avea loc în această lună la Academia Română? Toate aceste întrebări au un răspuns unic, izvorât din conștiința noastră, din sentimentele de prețuire și respect pentru țara care ne-a adoptat și față de istoria ei fascinantă”, a afirmat dl. Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion Grup, în discursul rostit la lansarea Galei Premiilor Brâncoveanu. Pe 3 decembrie 2014, seara,  la Palatul Mogoşoaia, va avea loc Gala de decernare a Premiilor pentru  şapte personalităţi ale ştiinţei şi culturii române. Din juriul acest premii fac  parte acad. Dan Berindei, preşedinte, acad. Dumitru Radu Popescu, acad. Augustin Buzura, prof. Eugen Negrici, prof. Andrei Marga, Magdalena Bedrosian, Adrian Majuru şi Dumitru Constantin, secretar.Premiile vor consta într-o lucrare originală în bronz a sculptorului Ioan Bolborea, dar și într-o contribuție sub forma unei sponsorizări Alexandrion Group pentru un proiect cultural sau pentru o nouă lucrare artistică a câştigătorilor. Primele șapte statuete ale sculporului Ioan Bolborea, care vor fi înmânate laureaților Premiilor Brâncoveanu din acest an, vor fi originale, semnate de autor și cu certificat de autenticitate, iar următoarele lucrari vor fi copii ale acestora.

Nu este prima inițiativă a Fundației Alexandrion Grup, care a fost și rămâne implicată în sponsorizarea Comitetului Olimpic și Sportiv Român la Olimpiadele de la Atena, Beijing, Londra si, acum, a celei de la Rio de Janeiro, dar și în sponsorizarea echipei feminine de handbal ”U” Alexandrion-Cluj și a echipei de handbal masculin Steaua-Alexandrion. Foarte importantă a fost contribuția Fundaţiei la reeditatea Bibliei de la București, pentru care Patriarhul Daniel a acordat Fundației Alexandrion ”Ordinul și Medalia Sfinții Martiri Brâncoveni”.

”Potenţialul brandului Brâncoveanu se întoarce astfel din istorie în economie şi din economie în cultura română, legându-le pe toate într-un tot unitar. Ne-am gândit ca o parte din succesul brandului Brâncoveanu să îl întoarcem spre cultura din care a provenit, să împlinească astfel aspiraţiile de întemeietor şi creator de cultură ale celui care a fost Constantin Brâncoveanu”, a spus Nawaf Salameh.

”Este bine că numele lui Constantin Brâncoveanu este cinstit. Dar este și mai bine că o fundație a venit cu o inițiativă concreta, pentru că vorbele zboară. Anul acesta vor fi șapte personalități ce vor fi onorate și sprijinite. Domeniile: istorie, cultura, arta și, un lucru deosebit, cariera. Sunt oameni ce vor fi răsplătiți pentru o activitate constantă de zeci de ani”, a declarat academicianul Dan Berindei la evenimentul prilejuit de lansarea Galei Premiilor Brâncoveanu.

”Cred că suntem în fața unui eveniment care depășește proporțiile sale aparente. Într-o lume ce se schimbă în ritm amețitor, cultura ne ferește să ne dezumanizăm, să devenim mașini. Iar inițiativa Fundației Alexandrion este un model pentru alte organisme similare. In numele Academiei Române, pot să spun că ne lovim de nepăsarea altora și că ne bucurăm de o asemenea inițiativă care arată că există prețuire pentru creatorii de cultură și artă”, a mai spus academicianul Dan Berindei.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508