spot_img

”Foley’Ala” și ”Tabu”, ultimul film al lui F.W. Murnau, la Centrul Ceh

Joi, 4 decembrie 2014, ora 20.00, va avea loc ultimul „No Silence, Please!” din acest an, care îi aduce în Sala Mare de la Centrul Ceh pe ”Foley’Ala” și ”Tabu”, ultimul film al lui F.W. Murnau.

Tabu, a Story of the South Seas, regia: F.W. Murnau, SUA 1931, 84’.

‘Tabu’ sau ‘A Story of the South Seas’ este ultima peliculă realizată de regizorul german Friedrich Wilhelm Murnau, proiect care a început ca o colaborare cu Robert J. Flaherty la un documentar de ficţiune şi s-a încheiat după 18 luni ca un film de (unic) autor, la a cărui premieră Murnau nu a mai putut, din păcate, să fie prezent, aceasta având loc la o săptămână după moartea regizorului, într-un accident auto. Turnat în insulele Bora-Bora, cu o distribuţie integrală de neprofesionişti (la fel ca majoritatea echipei tehnice, de altfel), în majoritate băştinaşi, pregătiţi cu răbdare de către însuşi Murnau, Tabu spune o poveste eternă şi de o profundă umanitate despre dragoste, loialitate şi sacrificiu. Filmul este construit pe principiul contrastant al dualităţii şi opoziţiei, care se regăseşte atât în ideea conflictului (confruntarea între cultura modernă şi cea tradiţională, între sacru şi profan, între individ şi societate sau între libertate şi constrângere), cât şi în structura sa pe două părţi, sugestiv intitulate ‘Paradisul’ şi ‘Paradisul pierdut’. Primul parte descrie viețile a doi iubiți care trăiesc pe insula Bora Bora până când sunt forțați să fugă atunci când fata este aleasă să fie oferită zeilor. Cel de-al doilea capitol, ‘Paradisul pierdut’, arată viața cuplului pe o insulă colonizată și felul în care cei doi se adaptează civilizației vestice.

Coloana sonoră construită pentru acest film constă dintr-o mixtură de ritmuri polineziene, sintetizatoare, instrumente acustice, voce şi modulaţii electronice. Pe lângă muzica improvizată pe sonorităţile de inspiraţie oceanică, atmosfera filmului este completată de efectele sonore în timp real (live foley) şi de intervenţiile în recitativ ale textelor inserate, extrase din jurnalul regizorului.

Foley’Ala (Bucureşti): Alin Zăbrăuţeanu – sound artist: compoziţie, multimedia; Marian „Rufi” Cîtu – sound artist: multimedia, live processing; Alexandra Andrieş – visual artist, percuţii, voce; Radu Rădescu – efecte, zgomote, percuţii de culoare, texte originale.

Formaţia Foley’Ala s-a născut în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor. Cei patru creează un ambient acustic original, interpretat live sub forma unei cvasi-improvizaţii de (re)construire a coloanei sonore pentru pelicule care au marcat istoria cinematografiei. Soluţia la care recurge formaţia se apropie de maniera de rezolvare specifică atmosferei din teatrul radiofonic (live foley), în care, peste un layout prefabricat, intervin elemente muzicale acustice procesate digital, tehnica sampling-ului îmbinându-se cu instrumentele cântate. Abordarea electronică urmăreşte să atingă zone inedite de explorare, caracteristice erei sintetizatoarelor. Primii trei membrii din componenţa formaţiei sunt colegi în Fanfara Extraterestră, un experiment de muzică electronică improvizată. Proiectul Foley’Ala din 2013 a fost filmul ‘The Wind’ (SUA, 1928, regia Victor Sjöström), prezentat la Festivalul de Film Istoric Râşnov, la FânFest Roşia Montană, la Dracula Film Festival de la Braşov, la Alba Iulia Music & Film Festival, în seria ‘No silence, please!’ de la Centrul Ceh din Bucureşti, precum şi la manifestări independente desfăşurate în spaţii neconvenţionale: curtea interioară a Bisericii evanghelice din Mediaş şi Moara veche de la Hosman (jud. Sibiu). Formaţia a participat cu intervenţii muzicale live în seria ‘Zodia poeziei’ de la Ploieşti şi la recitalul de poezie ‘Tellus’ al scriitorului Călin Derzelea. În 2014, formaţia şi-a adăugat în portofoliu filmele ‘Tabu’ (SUA, 1931, regia Friedrich Wilhelm Murnau) şi ‘Goana după aur’ (SUA, 1925, regia Charles Chaplin), cu proiecţii la Cisnădioara (TIFF Sibiu), Mediaş, Râşnov (Festivalul de Film Istoric) şi Roşia Montană (FânFest). Criticii de film Tudor Caranfil şi Irina Margareta Nistor au fost adesea invitaţi să prefaţeze spectacolele de film şi muzică ale formaţiei.

www.facebook.com/FoleyAla

Intrarea este liberă.

Accesul se face de la ora 19:30, în limita locurilor disponibile.

Eveniment facebook www.facebook.com/events/607971719325867/?ref=22

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508