spot_img

Laureaţii Premiilor USR Iaşi pentru anul editorial 2013

Vineri, 10 octombrie 2014, la sediul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași (USR Iaşi), cu susţinerea financiară a Primăriei Municipiului Iaşi, au fost decernate Premiile Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, pentru anul editorial 2013. Evenimentul s-a înscris în suita de manifestări dedicate Zilelor Iașului 2014 și în linia programelor dedicate marii culturi românești ce susțin strategiile de obținere a tilului de Capitală Europeană a Culturii pentru capitala Moldovei. Juriul pentru acordarea Premiilor USR – Filiala Iaşi a fost format din Ioan Holban – preşedinte, Adi Cristi şi  Vasile Spiridon. Moderatorul şi coordonatorul Premiilor USR Iași a fost Cassian Maria Spiridon, președintele USR Iași. Au fost prezenți și primarul Iașului, Gheorghe Nichita, viceprimarul Gabriel Surdu și Constantin Simirad, fostul primar al Iașului. Gellu Dorian, Adrian Alui Gheorghe, Antonio Patraş, Marius Chelaru, Vlad A. Gheorghiu, Angela Furtună, Alexandru Zub, Nicolae Panaite şi Nicolae Bacalbaşa sunt printre scriitorii premiaţi. Cu aceeași ocazie, USR Iași a celebrat și împlinirea a 65 de ani de la inființare, fiind cea mai veche filială de scriitori a USR. Cu acet prilej aniversar, a fost lansat Albumul omagial – “USR Iași la 65 de ani de viață”. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă palmaresul Premiilor USR Iaşi.

Juriul pentru acordarea Premiilor USR – Filiala Iaşi, format din Ioan Holban – preşedinte, Adi Cristi şi  Vasile Spiridon,  a analizat cărţile apărute în 2013, depuse pentru Premiile USR Filiala Iaşi, ediţia 2014. Juriul a decis acordarea următoarele premii:

POEZIE: Gellu Dorian, Şaizeci de pahare la o masă ;

PROZĂ: Adrian Alui Gheorghe,Urma;

TEATRU: Constantin Popa, Salonul nr. 6 Bis ;

CRITICĂ SI ISTORIE LITERARĂ: Antonio Patraş, Scriitorul şi umbra sa. Geneza formei în literatura lui E. Lovinescu;

ESEU: Marius Chelaru, Haiku, haiga, haibun – pagini despre istoria poeziei orientale în România şi în lume;

MEMORIALISTICĂ: Constantin Simirad, La taclale cu pixul Toma;

PREMIUL PENTRU TRADUCERI: Olimpia Iacob,  Carolyn Mary Kleefeld – Zori hoinari;

DEBUT POEZIE: Vlad A.Gheorghiu, Fratele mut. La nord apa e curată ;

PREMIUL „CEZAR IVĂNESCU” PENTRU POEZIE: Angela Furtună, Posthipnotice;

PREMIUL „IONEL TEODOREANU” PENTRU PROZĂ: Mihai Batog Bujeniţă, Bântuind prin Paradis;

PREMIUL „IRINA MAVRODIN” PENTRU TRADUCERE: Petruţa Spânu,  Alain Corbin – Miasma si Mireasma Simţul mirosului şi imaginarul social în Franţa Secolelor al XVIII lea şi al XIX lea;

PREMIUL „TRAIAN OLTEANU” PENTRU DEBUT: Oana Strugaru, Exilul ca mod de existenţă. Andrei Codrescu în spaţiul textual al dezrădăcinării;

PREMIUL „D. Stăniloae”: Viorica S. Constantinescu, Dicţionarul Popoarelor Biblice;

RESTITUTIO: Eugen  Dimitriu, Corespondenţă fălticineană,  vol. I şi II.

Comitetul de Conducere al USR Filiala Iaşi a acordat următoarele premii:

PREMIUL OPERA OMNIA: Alexandru Zub;

PREMIUL DE  EXCELENŢĂ: Val Panaitescu, Constantin Parascan; Nicolae Panaite;

PREMII SPECIALE: Nicolae Bacalbaşa; Marian Ruscu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508