spot_img

„Psihopolitica. Tratat de psihopatologie socială ilustrat cu 100+1 dalmaţieni ai politicii româneşti” de Florin Tudose şi Devis Grebu

Marţi, 7 octombrie, la ora 12.00, va avea loc lansarea cărţii Psihopolitica. Tratat de psihopatologie socială ilustrat cu 100+1 dalmaţieni ai politicii româneşti” de Florin Tudose şi Devis Grebu, apărută la Editura All.

Evenimentul, găzduit de Berăria H (fostul Pavilion H, Parcul Herăstrău), îi va avea ca invitaţi pe scriitorul şi criticul literar Alex. Ştefănescu şi pe analistul politic Emil Hurezeanu.

„Psihopolitica”, într-o ediție revizuită și adusă la zi, conține fișele tuturor personalităților politice importante din România ultimelor cinci decenii. Medicul psihiatru Florin Tudose scrie cu patos și umor, fără a-și pierde însă niciun moment uzul rațiunii și respectul pentru propria meserie. El ne arată liderii României comuniste și postdecembriste în toată goliciunea suferințelor psihice și morale care i-au afectat sau îi afectează. Și care ne-au schimbat viața tuturor și ne-o vor mai afecta multă vreme de aici înainte. Megalomani, snobi, timizi, narcisiști, paranoici, complexați, mitomani, histrioni: toate personalitățile sinistre care s-au revărsat pe eșichierul nostru politic se regăsesc printre modelele conturate de autor. Totuși, nicăieri nu se pun diagnostice. Pentru că Florin Tudose nu a scris un tratat de psihiatrie, ci doar o serie de eseuri spectaculoase, menite să-i ofere oricărui cititor curios toate instrumentele de care are nevoie pentru a decide singur câte parale fac indivizii care se perindă la vârful instituțiilor statului și pe ecranele televizoarelor.

“Cartea este o radiografie riguroasă a stării psihologice a românilor, fie că sunt alegători, fie politicieni, urmând ca cititorii să stabilească cine sunt vinovaţii de starea celorlalţi. Nu este doar o radiografie riguroasă, ci şi disperată şi dureroasă pentru că, din păcate, lucrurile nu merg într-o direcţie bună. Dar poate ăsta este blestemul ţării lui Caragiale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Florin Tudose.

Florin Tudose s-a născut în 1952 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și a devenit medic psihiatru. Din 1999 este profesor universitar și predă psihia­trie psiho­patologie și psihologie clinică. A publicat singur sau în colaborare peste 30 de cărți de specialitate și aproape 200 de arti­cole dedicate psihiatriei. Printre acestea volumele : Vademecum în psihiatrie (1985), Orizonturile psihologiei medicale (2003), Sindroame rătăcitoare (2005), Psihiatrie în practica medicală (2007), Tratat de psihopatologie și psihiatrie pentru psihologi (2011), Psihiatria medicului de familie (2013). Pasionat de jurnalistică încă din anii studenției, are sute de arti­cole publi­cate și zeci de emisiuni de televiziune realizate la majoritatea posturilor cu audiență națională. Din 1996 începe să publice volumele Psihopolitica și Psihopolitica Recidiva (2004), o analiză socio-psihologică adesea cu caracter satiric la adresa reprezen­tanților clasei politice. Volumele se vor un arc peste timp spre inimitabila tipologie cara­gialiană la un secol de la dispariția excepționalului descriptor al societății și moravurilor româ­nești, un omagiu geniului tutelar al miticismului fără frontiere.

Devis Grebu, născut la Constanța în 1933, a studiat la secția de pictură a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu“ din București. La vârsta de 23 de ani a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici, din care a fost exclus pe motive ideologice un an mai târziu, ne­per­mi­țându-i-se ulterior să expună în nicio galerie de artă. A pără­sit țara în 1964. În anii 1970 a căpătat cetățenia franceză, pe care o păstrează și acum, alături de cea română. A reprezentat Franța prin diverse expo­ziții per­so­nale, realizări editoriale, de presă, conferințe și parti­ci­pări la diferite colocvii internaționale, în multe țări ale Europei și Asiei, precum și în Statele Unite. Are onoarea de a reprezenta Franța și în cartea de refe­rință WHO’S WHO a celor mai buni desenatori ilustratori din lume. Ca ilustrator de presă a colaborat de-a lungul a peste 30 de ani în mod consecvent și sub­stanțial, cu numeroase publicații printre care unele de renume internațional, ca : The New York Times, Washington Post, International Herald Tribune, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz, Wall Street Journal, Time Magazine, Life, Newsweek, Boston Globe, L’Express, Le Point, Le Figaro, Forbes, Business Week, Playboy, Harper’s, Atlantic Monthly, Sports Illustrated, Psychology Today, Liberation, Le Monde Diplomatique etc.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508